Το ΝΑΤΟ καλεί τη Β. Κορέα να τερματίσει το πυρηνικό της πρόγραμμα

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 6 Ιανουαρίου 2016, 14:43
Το ΝΑΤΟ καλεί τη Β. Κορέα να τερματίσει το πυρηνικό της πρόγραμμα
Η Βόρεια Κορέα θα πρέπει να τερματίσει το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων της, δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ  Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος πρόσθεσε τη φωνή της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στη διεθνή καταδίκη της Πιονγκγιάνγκ που ισχυρίζεται ότι πραγματοποίησε δοκιμή βόμβας υδρογόνου.

«Η Βόρεια Κορέα πρέπει να εγκαταλείψει τα πυρηνικά όπλα και το πρόγραμμα πυρηνικών και βαλλιστικών πυραύλων με έναν πλήρη, επαληθεύσιμο και αμετάκλητο τρόπο, και να δεσμευθεί σε αξιόπιστες και πραγματικές συνομιλίες για την αποπυρηνικοποίηση» ανέφερε σε δήλωσή του ο Στόλτενμπεργκ.

Στο μεταξύ, η Γερμανία ανακοίνωσε ότι θα καλέσει τον πρέσβη της Βόρειας Κορέας μετά τη δοκιμή μικρού μεγέθους βόμβας υδρογόνου την οποία φέρεται να πραγματοποίησε η Πιονγκγιάνγκ.

«Προγραμματίζεται ο πρέσβης της Βόρειας Κορέας να κληθεί, για τον λόγο αυτόν στο Υπουργείο Εξωτερικών» δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Μάρτιν Σέφερ σε συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας πως το βήμα αυτό είναι «ένα ισχυρό σημάδι, ακόμη και μια διαμαρτυρία».

Η Μόσχα είναι «εξαιρετικά ανήσυχη» για τις αναφορές σύμφωνα με τις οποίες η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε για πρώτη φορά δοκιμή βόμβας υδρογόνου, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, τον οποίο επικαλούνται ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

«Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει δώσει εντολή να μελετηθούν εκτενώς οι ενδείξεις όλων των σταθμών μέτρησης, περιλαμβανομένων και των σεισμολογικών, και να αναλυθεί η κατάσταση σε περίπτωση που οι αναφορές για τη δοκιμή (της βόμβας υδρογόνου) επιβεβαιωθούν» δήλωσε ο Πεσκόφ.

Διαβάστε επίσης: Πατάει το "κουμπί" και προκαλεί σεισμούς, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 6 Ιανουαρίου 2016, 04:39

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 6 Ιανουαρίου 2016, 14:48