Ο πρόεδρος του Ιράν, Μahmoud Αhmadinejad, εξαπέλυσε χθες βαριές κατηγορίες για τη δράση του ΝΑΤΟ στον Κόλπο, ζητώντας την απόσυρση των ναυτικών δυνάμεων του ΒορειοΑτλαντικού Συμφώνου από την ευρύτερη περιοχή. Μιλώντας στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του Ο.Η.Ε. στη Νέα Υόρκη, ξεκαθάρισε ότι η παραμονή των στρατιωτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ αποτελούν απειλή για την ασφάλεια στην περιοχή.

Σε ερώτηση που του υποβλήθηκε για το ενδεχόμενο σύγκρουσης στον Κόλπο κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, απάντησε ότι «οποιοδήποτε μέτρο μπορεί να αποτρέψει συγκρούσεις είναι καλοδεχούμενο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δεν πιστεύω ότι είναι απαραίτητο να φτάσουμε σε μια αντιπαράθεση. Όμως πιστεύω ότι η καλύτερη λύση μακροπρόθεσμα στο πρόβλημα αυτό είναι οι ξένες δυνάμεις να φύγουν από τον Κόλπο. Οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ δεν χρειάζεται να βρίσκονται στον Κόλπο. Οι χώρες της περιοχής μπορούν μόνες τους να εδραιώσουν και να εγγυηθούν την ασφάλειά τους. Μπορώ να σας δηλώσω σήμερα κατηγορηματικά ότι αν το ΝΑΤΟ έφευγε από τον Κόλπο και τη θάλασσα του Ομάν, το Ιράν θα επαγρυπνούσε για την ασφάλεια της περιοχής», τόνισε.

Οι ναυτικές δυνάμεις των Η.Π.Α. και της Ευρώπης ενίσχυσαν την παρουσία τους τα τελευταία χρόνια στον Κόλπο. Οι Η.Π.Α. διαθέτουν ναυτική βάση στο Μπαχρέιν, ενώ η Γαλλία εγκαινίασε το 2009 βάση στο Αμπού Ντάμπι, σε απόσταση περίπου 250 χλμ. από τις ακτές του Ιράν.

Διαβάστε επίσης:
«Θα απαντήσουμε άμεσα σε κάθε εξωτερική επίθεση», Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 24 Σεπτεμβρίου 2011, 05:29

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης