Με υπογραφή του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, πέρασε σήμερα στη Ρωσία ένα νέο στρατιωτικό δόγμα που τοποθετεί το ΝΑΤΟ ως επικεφαλής των σχηματισμών που συνιστούν απειλή για την ασφάλεια της Ρωσίας.

Σύμφωνα με το κείμενο του δόγματος, που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του Κρεμλίνου, τοποθετείται πλέον «στην πρώτη θέση μεταξύ των κυριότερων εξωτερικών στρατιωτικών απειλών, το γεγονός ότι το ΝΑΤΟ επιδιώκει να παγκοσμιοποιήσει τις λειτουργίες του, κατά παράβαση των κανόνων του διεθνούς δικαίου».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το επίσημο έγγραφο καταγγέλλει επίσης την προσέγγιση στα ρωσικά σύνορα «στρατιωτικών υποδομών χωρών-μελών του ΝΑΤΟ, κυρίως μέσω της διεύρυνσης της Συμμαχίας».

Ανάμεσα στους άλλους κινδύνους που αντιμετωπίζει η Ρωσία, στο δόγμα εκφράζεται ανησυχία και για την πιθανή ανάπτυξη ενός «στρατηγικού αντιπυραυλικού συστήματος» και την ανάπτυξη «συμβατικών στρατηγικών όπλων υψηλής ακρίβειας», φωτογραφίζοντας με αυτόν τον τρόπο τις αμερικανικές κινήσεις για διεύρυνση της αντιπυραυλικής ασπίδας στην ανατολική Ευρώπη (Πολωνία – Ρουμανία).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης