Τέσσερις μόλις μήνες μετά την πολύκροτη δολοφονία του Μάικλ Μπράουν που συντάραξε τις ΗΠΑ, ένας νέος θάνατος Αφροαμερικανού από πυρά λευκού αστυνομικού έρχεται να πυροδοτήσει εκ νέου το χάος και τις εντάσεις στο πολύπαθο Μιζούρι, υπό τη σκιά της αστυνομικής βίας και του ρατσισμού.

Το αιματηρό περιστατικό σημειώθηκε το βράδυ της Τρίτης στο προάστιο Μπέρκλεϊ που βρίσκεται πολύ κοντά στο Φέργκιουσον, όπου τον Αύγουστο δολοφονήθηκε ο Μάικλ ΜπράουνΤο δεύτερο αιματηρό περιστατικό σημειώθηκε το βράδυ της Τρίτης στο προάστιο Μπέρκλεϊ, πολύ κοντά στο Φέργκιουσον, όπου ο θάνατος του 18χρονου Μπράουν και η μετέπειτα αθώωση του αστυνομικού που τον πυροβόλησε προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων και επεισόδια σε όλη τη χώρα.

Το νέο θύμα ονομάζεται Αντόνιο Μάρτιν και βρισκόταν σε ένα βενζινάδικο με τον φίλο του Τζέσους Κρίστο όταν, σύμφωνα με τον φίλο του, τους σταμάτησαν δύο αστυνομικοί ως υπόπτους για ληστεία. Όταν ο 18χρονος Μάρτιν αρνήθηκε να υπακούσει στις εντολές του αστυνομικού για έλεγχο, ο τελευταίος τον πυροβόλησε τραυματίζοντάς τον θανάσιμα.

Την άρνηση του 18χρονου να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις των αστυνομικών επιβεβαίωσε και ο φίλος του, μιλώντας στην Huffington Post.

Η αστυνομία βρήκε το όπλο το οποίο ανήκε στον Μάρτιν κι ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα για τις συνθήκες του συμβάντος, ενώ δόθηκε στη δημοσιότητα και βίντεο από κάμερα κλειστού κυκλώματος με την στιγμή λίγο πριν τον πυροβολισμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


Τα σημεία όπου δολοφονήθηκαν ο Αντόνιο Μάρτιν και ο Μάικλ Μπράουν

Το τελευταίο λεπτό του Μάρτιν

Οι τελευταίες στιγμές του νεαρού Αντόνιο Μάρτιν λίγο πριν δεχτεί τον θανάσιμο πυροβολισμό από αστυνομικό, στην πόλη Μπερκελεϊ του Μιζούρι, κοντά στο Φέργκιουσον, έχουν καταγραφεί σε βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα λίγες ώρες μετά τη δολοφονία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο 18χρονος Aφροαμερικανός που ήταν μαθητής του λυκείου Τζένινγκς έπεσε νεκρός από πυρά αστυνομικού έξω από ένα βενζινάδικο.

Τραγική φιγούρα η μητέρα του 18χρονου που είδε το πτώμα του παιδιού της να κείτεται στο έδαφος. Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα ξένα μέσα, η μητέρα του Μάρτιν, μόλις αντίκρισε το παιδί της αναφώνησε: «Ω Θεέ μου, αυτό είναι το παιδί μου!».

Δείτε το βίντεο:

Η Τόνι Μάρτιν δήλωσε αργότερα πως ο γιος της είχε πάει να δει τη φίλη του, η οποία έμενε κοντά στο βενζινάδικο και έφτασε στο σημείο ακριβώς την ώρα του πυροβολισμού. Πρόσθεσε ότι η κοπέλα ήταν εκείνη που τη φώναξε στο σημείο μετά το τραγικό περιστατικό.

Η τραγική μητέρα είπε ότι ο γιος της έκλεισε τα 18 τον Σεπτέμβριο, είχε αποβληθεί από το σχολείο, αλλά προσπαθούσε να κάνει μια νέα αρχή στη ζωή του και η ίδια τον ενθάρρυνε για αυτό.

Αυτόπτεις μάρτυρες μεταφέρουν πως η Τόνι Μάρτιν έκλαιγε καθόλη τη διάρκεια της νύχτας υποβασταζόμενη, στα χέρια των διαδηλωτών.

Ο πατέρας του Αντόνιο Μάρτιν, Τζέρομ Γκριν, επιβεβαίωσε πως ο γιος του είχε πει πως θα πάει να συναντήσει την κοπέλα του, χωρίς να αναφερθεί σε κάποιο άλλο πρόσωπο το οποίο θα ήταν μαζί τους.

«Ήταν υποτίθεται ότι μετά τη συνάντηση με την κοπέλα του θα επέστρεφε στο σπίτι” είπε ο πατέρας του 18χρονου. «Ετοιμαζόμασταν για τις διακοπές των Χριστουγέννων». Ο Μάρτιν ζούσε με τους γονείς του, τον αδελφό και την αδελφή του.


Η σορός του Μάρτιν 

Επεισόδια και συλλήψεις

«Έγιναν κακές επιλογές» παραδέχθηκαν οι αρχές του Σεντ Λούις: Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αστυνομίας του Σεντ Λούις, Μπράιαν Σέλμαν, το θύμα τράβηξε όπλο και απείλησε με αυτό τον αστυνομικό την ώρα που εκείνος τον πλησίασε.

«Φοβούμενος για τη ζωή του, ο αστυνομικός του Μπέρκλεϊ πυροβόλησε αρκετές φορές πλήττοντας τον ύποπτο και τραυματίζοντάς τον θανάσιμα», πρόσθεσε.


Ο δήμαρχος του Μπέρκλεϊ Θίοντορ Χόσκινς δήλωσε ότι η δολοφονία του Μάρτιν είχε ενδεχομένως ρατσιστικά κίνητρα

Η οργή ωστόσο «βράζει» στο Μιζούρι και τις Ηνωμένες Πολιτείες καθώς τα περιστατικά αστυνομικής βίας κατά μαύρων και ρατσισμού ολοένα και αυξάνονται.

Βίντεο που κυκλοφόρησε από το σημείο δείχνει αστυνομικούς να έχουν αποκλείσει το βενζινάδικο και έναν αριθμό συγκεντρωμένων να φωνάζουν εναντίον τους. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες οι συγκεντρωμένοι πετούσαν πέτρες εναντίον των αστυνομικών και των περιπολικών της αστυνομίας, ενώ κάποιοι κάνουν λόγο και για χρήση σπρέι πιπεριού. Τοπική εφημερίδα του Σεντ Λούις αναφέρει ότι έγιναν τρεις συλλήψεις.

Τα περιστατικά βίας μεταξύ αφροαμερικανών – αστυνομικών τείνουν να πάρουν πλέον ανεξέλεγκτες διαστάσεις, καθώς τις τελευταίες ημέρες έχουν χάσει τη ζωή τους στις ΗΠΑ τρεις αστυνομικοί εν ώρα υπηρεσίας, σε επιθέσεις που θεωρούνται αντίποινα για τις πρόσφατες δολοφονίες άοπλων νεαρών μαύρων από όργανα της τάξης, ενώ πολλοί εκφράζουν φόβους ότι το νέο περιστατικό στο βενζινάδικο θα πυροδοτήσει νέο κύκλο επεισοδίων.

Περίπου 200 άνθρωποι πραγματοποίησαν πορεία την Τρίτη στη Νέα Υόρκη παραβλέποντας τις εκκλήσεις του δημάρχου της πόλης Μπιλ ντε Μπλάζιο για αναστολή των διαδηλώσεων μετά τον φόνο των αστυνομικών.

Επιμέλεια: Χρήστος Καράμπελας

Διαβάστε επίσηςΦέργκιουσον Νο2
Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 24 Δεκεμβρίου 2014, 09:47

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης