Όταν αρχίζουν τα βίντεο και οι τελετές με στόχο τoν εορτασμό επετείων, συνήθως βασικός χαμένος είναι η Ιστορία και η αλήθεια. Την Τρίτη, στην Κωνσταντινούπολη, η Τουρκία του Ερντογάν γιόρτασε με τον αναμενόμενο τρόπο της την Άλωση της Πόλης το 1453.

Με οθωμανικές στολές και έντονη οπτικοακουστική δραστηριότητα, με φόντο τα τείχη της Βασιλεύουσας, οι Τούρκοι προσπάθησαν να θυμηθούν τη νίκη του Μωάμεθ του Πορθητή κατά του Βυζαντίου. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το βίντεο, διάρκειας 26 λεπτών, απευθυνόταν στους ψηφοφόρους του Ταγίπ Ερντογάν, οι οποίοι εδώ και μήνες βιώνουν ένα εθνικιστικό ντελίριο, το οποίο εξάγουν προς όλες τις κατευθύνσεις εκτός Τουρκίας. 

Η μόνη απάντηση σε όλα αυτά και πέρα από τις κριτικές για τις πανθομολογούμενες ακόμη και από Τούρκους αισθητικές προεκτάσεις τύπου κιτς είναι μια απλή εικόνα, η οποία βρίσκεται στα αριστερά της εισόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Στην εικόνα περιγράφεται η στιγμή κατά την οποία ο Μωάμεθ ο Πορθητής δίνει στον Πατριάρχη Γεννάδιο την περγαμηνή με το κείμενο του Φιρμανιού με το οποίο κατοχυρώνεται το Μιλιέτ της καθ’ ημάς Ανατολικής Εκκλησίας, δηλαδή το καθεστώς διατήρησης της αυτονομίας στη διοίκηση των εκκλησιαστικών, πνευματικών και περιουσιακών ζητημάτων που αφορούν την Ορθόδοξη Εκκλησία. Το χαρακτηριστικό της εικόνας είναι ότι ο μεν Μωάμεθ ο Πορθητής στέκεται πάνω σε πέτρα, ενώ ο Πατριάρχης Γεννάδιος στέκεται πάνω στο χώμα, δηλαδή στη γη. Ο συμβολισμός είναι εμφανής. Ο Μωάμεθ ο Πορθητής είναι εφήμερος, ενώ αυτό που συμβολίζει ο Πατριάρχης Γεννάδιος είναι διαχρονικό. Καμία αναπαράσταση και κανένα βίντεο -και μάλιστα προεκλογικού περιεχομένου- δεν μπορεί να ανατρέψει αυτήν την πραγματικότητα. 

565 χρόνια μετά ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος εξακολουθεί να πατά στη γη και στο χώμα, ενώ ο κάθε εφήμερος Σουλτάνος εξακολουθεί να πατά πάνω σε ένα εφήμερο πλακόστρωτο. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δείτε βίντεο από την εκδήλωση για την Άλωση της Πόλης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης