Του Κώστα Μπετινάκη

Ο ουκρανικός εμφύλιος, στον οποίο έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 5.300 άνθρωποι, έχει αναδειχθεί ως το μεγαλύτερο πρόβλημα στις σχέσεις Δύσης-Ρωσίας…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η σημερινή αποστολή στη Μόσχα, του προέδρου της Γαλλίας Ολάντ με την καγκελάριο Μέρκελ, αποτελεί μια προσπάθεια να γεφυρωθούν οι διαφορές που έχουν «περιθωριοποιήσει» τη Ρωσία.

Ο πρόεδρος Ολάντ, δήλωσε ότι η καγκελάριος Μέρκελ, κομίζει νέα ειρηνευτική πρόταση «για συνολική επίλυση της κρίσης η οποία βασίζεται στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

«Οι ΗΠΑ, όπως και η Ευρώπη δεν επιδιώκουν σύγκρουση με τη Ρωσία αλλά αντίθετα επιθυμούν να δουν διπλωματική επίλυση στο ουκρανικό ζήτημα», δήλωσε χτες στο Κίεβο ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη Μοσχα, αργά χτες ο σύμβουλος του Πούτιν Yuri Ushakov δήλσε πως η Ρωσία είναι έτοιμη για «εποικοδομητικές συνομιλίες» με τους δύο δυτικο- Ευρωπαίους ηγέτες που έχουν εκφράσει αντιδράσεις στην προώθηση αμερικανικών όπλων στην Ουκρανία.

Η Μόσχα, όμως, πιστεύει πως οι ΗΠΑ επίτηδες προσπαθούν να καταστρέψουν τις σχέσεις Δύσης με τη Ρωσία.

Η ανακοίνωση στην Γερουσία για την απόφαση να αποσταλούν «καταστροφικά όπλα» στην Ουκρανία
Χαρακτηριστική είναι η απόφαση που έλαβαν οι αμερικανοί γερουσιαστών για την αποστολή «καταστροφικών όπλων» στην Ουκρανία.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών στη Μόσχα Alexander Lukashevich, κατηγόρησε χτες τις ΗΠΑ ότι επίτηδες επιδεινώνουν τις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες.

 

Όπως είπε στους δημοσιογράφους, όταν επιβεβαιώθηκε η προγραμματισμένη επίσκεψη Μέρκλε-Ολάντ για συνάντηση στη Μόσχα με τον πρόεδρο Πούτιν, «οι πράξεις της Ουάσιγκτον επίτηδες οδηγούν τις ρωσο-αμερικανικές σχέσεις σε αδιέξοδο».

Αποκάλυψε πως στον αμερικανικό αμυντικό προϋπολογισμό «προβλέπεται κονδύλι 640 εκατομμυρίων $ για την διάθεση όπλων στην Μολδαβία, Γεωργία και Ουκρανία για να αντισταθούν τη Ρωσία».
Και πρόσθεσε πως η Μόσχα δεν έχει αμφιβολίες ότι ο Λευκός Οίκος ακολουθεί συγκρουσιακή πολιτική, «έχοντας ξεκινήσει χωρία αιτία το παιχνίδι με τις οικονομικές κυρώσεις».

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, που συναντήθηκε όπως και ο πρόεδρος Ολάντ της Γαλλίας και η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ στο Κίεβο με την ουκρανική ηγεσία, δεν θα συνοδέψει τους άλλους δύο στη Μόσχα για τη συνάντηση τους με τον πρόεδρο Πούτιν.

Ο Τζον Κέρι πρόσφερε στο Κίεβο αμερικανική βοήθεια 16εκατομμυρίων $, την ώρα που ο πρόεδρος Ομπάμα εξετάζει την πρόταση του Κογκρέσου για αποστολή όπλων στην Ουκρανία.

Ουκρανία και Ισλαμικό Xαλιφάτο στο επίκεντρο Διάσκεψης

Η καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους και η ειρηνική διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης αναμένεται να κυριαρχήσουν στη Διεθνή Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια που ξεκινά σήμερα στη βαυαρική πρωτεύουσα.

Η «καταρρέουσα παγκόσμια τάξη πραγμάτων» έχει επιβάλει φέτος την ατζέντα της διάσκεψης, είπε σε συνέντευξή του προς τη Deutsche Welle ο επικεφαλής της Βόλφγκανγκ Ίσινγκερ. «Όσο πιο σοβαρές είναι οι κρίσεις, τόσο πιο σημαντική γίνεται η Διάσκεψη για την Ασφάλεια για όλους εκείνους τους ηγέτες που αναζητούν λύσεις στις κρίσεις».

Μεγάλη συμμετοχή

Στη εφετινή διάσκεψη συμμετέχουν 20 πρωθυπουργοί και αρχηγοί κρατών, 60 υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας, καθώς και πολυάριθμοι ειδικοί.

Η νέα έξαρση της βίας στην ανατολική Ουκρανία είναι ένα από τα θέματα που θα κυριαρχήσουν. Παρούσα στη διάσκεψη και η Άγκελα Μέρκελ η οποία θα έχει μια πιο σαφή εικόνα της κατάστασης μετά τις επισκέψεις της σε Κίεβο και Μόσχα.

Η καγκελάριος, η οποία καλεί κάθε τόσο τον ρώσο πρόεδρο Πούτιν να επιδείξει συμβιβαστική διάθεση, προκρίνει τη διπλωματική επίλυση της διένεξης και τάσσεται κατά της αποστολής όπλων στην Ουκρανία. Κατά της αποστολής όπλων και ο αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο οποίος ηγείται της μεγάλης αμερικανικής αποστολής στο Μόναχο.

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος πάντως, ασκεί παράλληλα έντονη κριτική στη Ρωσία προειδοποιώντας μάλιστα τη Μόσχα ότι οι ΗΠΑ είναι διατεθειμένες να αυξήσουν «το τίμημα για την επιθετική συμπεριφορά της Ρωσίας», όπως είπε προς την Süddeutsche Zeitung.

Στην περσινή 50η Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, ο γερμανός πρόεδρος Γκάουκ και οι υπ. Εξωτερικών και Άμυνας της χώρας είχαν υποσχεθεί να αναλάβει η Γερμανία στο εξής έναν πιο δραστήριο ρόλο στις διεθνείς εστίες κρίσεων. Η αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού στους κούρδους Πεσμπεργκά του βορείου Ιράκ προφανώς εντάσσεται στο νέο αυτό πλαίσιο.

Με πληροφορίες από Deutsche Welle και ITAR-TASS

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης