Την επιλογή των Σοσιαλδημοκρατών για την προεδρία, τον δημοφιλή ακτιβιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Γιόακιμ Γκάουκ, φέρεται να υποστηρίζει η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) της Άνγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με υψηλόβαθμους αξιωματούχους του κυβερνώντος κόμματος της Γερμανίας.

Με τη στήριξη των Χριστιανοδημοκρατών ο 72χρονος θεολόγος, το πολιτικό παρελθόν του οποίου ξεκινά στην πρώην Ανατολική Γερμανία, έχει εξασφαλισμένη την εκλογή του στη θέση του παραιτηθέντος Κρίστιαν Βουλφ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Γιόακιμ Γκάουκ ήταν η επιλογή των Σοσιαλδημοκρατών και στην προηγούμενη εκλογή προέδρου, το 2010, ωστόσο οι Χριστιανοδημοκρατική Ένωση είχε καταψηφίσει την υποψηφιότητά του, στηρίζοντας τον Βουλφ, προσωπική επιλογή της καγκελαρίου Μέρκελ.

Τον υπερκομματικό Γιόακιμ Γκάουκ επιθυμούν να δουν στην προεδρία και οι περισσότεροι Γερμανοί πολίτες, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δόθηκε την Κυριακή στη δημοσιότητα.

Η δημοσκόπηση, που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Bild am Sonntag, δείχνει ότι ο Γκάουκ συγκεντρώνει το 54% στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων παρότι δεν έχει θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο 72χρονος ήταν ενεργό μέλος της αντιπολίτευσης υπό το κομμουνιστικό καθεστώς της Ανατολικής Γερμανίας και επέβλεπε τα αρχεία της Στάζι μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου.

Από την ίδια δημοσκόπηση προκύπτει ότι οι περισσότεροι Γερμανοί επιθυμούν ο πρώην πρόεδρος Κρίστιαν Βουλφ να παραιτηθεί από το δικαίωμα σύνταξής του.

Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης