Για το κοινό καλό όλης της ανθρωπότητας ο ουρανός θα μπορούσε να αλλάξει την εμφάνισή του. Οι ιδιωτικές εταιρείες σε όλον τον κόσμο σχεδιάζουν να εκτοξεύσουν χιλιάδες δορυφόρους σε τροχιά για να παρέχουν υπηρεσίες όπως οι συνδέσεις στο Διαδίκτυο. Μερικοί έχουν ήδη ξεκινήσει. Το αποτέλεσμα είναι ότι ο ουρανός θα μπορούσε να διασχίζεται συνεχώς από φωτεινά αντικείμενα. Όμως λείπουν οι κανόνες και γι ‘αυτό οι αστρονόμοι βρίσκονται σε πόλεμο. «Η ιδιωτικοποίηση του ουρανού», του Αndrea Bettini, είναι ένα ντοκιμαντέρ το οποίο προβλήθηκε στη Rai και εξηγεί ακριβώς αυτή την προσπάθεια των εταιρειών να αλλάξουν και να κατακτήσουν τον ουρανό και πιο συγκεκριμένα τις ενέργειες της εταιρείας SpaceX του Εlon Musk.

«Στην αρχή της χρονιάς σε όλον τον κόσμο παρατηρήθηκε μια αύξηση άγνωστων ιπτάμενων αντικειμένων.  Δεκάδες φωτεινά σώματα διέσχισαν τον ουρανό ακόμα και στην Ιταλία. UFO;  Όχι. Δορυφόροι της ιδιωτικής εταιρείας Space X αμέσως μετά την απογείωση. Ένα πρωτοπόρο φαινόμενο το οποίο  θα μπορούσε να αλλάξει την όψη του ουρανού», αναφέρεται στην εισαγωγή του ιταλικού ντοκιμαντέρ το οποίο έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για να κατανοήσουμε τι συμβαίνει, σκεφτείτε  τις διάφορες αναφορές που υπήρξαν σε όλον τον κόσμο στις αρχές του έτους σχετικά με πιθανά αντικείμενα που δεν εντοπίστηκαν και τα οποία  πετούσαν πάνω από τα κεφάλια μας. Στην πραγματικότητα, όλες αυτές οι φωτεινές κουκίδες που ταξιδεύουν γρήγορα και τέλεια ευθυγραμμισμένες δεν είναι  παρά δορυφόροι της ιδιωτικής εταιρείας SpaceX που ίδρυσε ο Elon Musk. Η εταιρεία SpaceX στοχεύει να δώσει πρόσβαση στο Διαδίκτυο σε όλη τη Γη, ακόμη και στην έρημο, χάρη στους δορυφόρους ενός πρότζεκτ που ονομάζεται Starlink. Η προσπάθεια αυτή τέθηκε σε λειτουργία φέτος με τον σχεδιασμό  περίπου 12.000  μίνι δορυφόρων.

Το φιλόδοξο σχέδιο άρχισε το 2018 με την εκτόξευση δύο πρωτότυπων δορυφόρων του Τintin A και Β που επέτρεψε στην SpaceX να βελτιώσει τον δορυφορικό της σχεδιασμό.

Ήδη τον Νοέμβριο του 2019 , η SpaceX , έκανε ένα ακόμη βήμα για την εξ ουρανού παροχή φθηνού ευρυζωνικού διαδικτύου οπουδήποτε στον κόσμο, εκτοξεύοντας με έναν πύραυλο Falcon 9,  60 μικρούς δορυφόρους Starlink, οι οποίοι τέθηκαν σε τροχιά γύρω από τη Γη. Πρόκειται για τη δεύτερη «φουρνιά» τέτοιων δορυφόρων (η πρώτη από επίσης 60 που είχαν εκτοξευθεί  τον Μάιο του 2019), στους οποίους θα προστεθούν και πολλοί άλλοι στο μέλλον, ώστε να απαρτίσουν ένα μεγάλο δίκτυο γύρω από τον πλανήτη μας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δείτε στα παρακάτω βίντεο πώς φαίνονται στον ουρανό οι δορυφόροι κατά τη διάρκεια της εκτόξευσης:

 

 

 

 

Η δεύτερη εκτόξευση έγινε από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ στη Φλόριντα και ήταν η τέταρτη πτήση για τον συγκεκριμένο επαναχρησιμοποιούμενο πύραυλο. Ήταν μάλιστα η πρώτη φορά που ο ίδιος Falcon 9 πέταξε πάνω από τρεις φορές (οι πύραυλοι αυτοί έχουν σχεδιασθεί για να κάνουν έως δέκα ταξίδια).

Οι δορυφόροι χαμηλής τροχιάς μπορούν να παρέχουν ταχύτερη σύνδεση στο διαδίκτυο, καθώς το σήμα δεν θα χρειάζεται να ταξιδεύει μεγάλες αποστάσεις ως τη Γη, αντίθετα με τους γεωστατικούς δορυφόρους που βρίσκονται σε ύψος έως 42.000 χιλιομέτρων. Το «αντίτιμο» για την ταχύτερη κάλυψη είναι, ότι ένα δίκτυο χαμηλής τροχιάς, πρέπει να περιλαμβάνει ένα τεράστιο αριθμό δορυφόρων, ώστε να καλύψει πλήρως τον πλανήτη και το πλήθος αυτό θα μπορούσε να αλλάξει τον ουρανό, όπως τον γνωρίζουμε μέχρι σήμερα, και να εμποδίσει ακόμα και τους αστρονόμους από το να παρατηρούν τα άστρα σε μακρινές αποστάσεις. Το κόστος υλοποίησης του Starlink είναι τεράστιο, υπολογίζεται σε 10 δις δολάρια.

Το πώς μια ιδιωτική εταιρία μπορεί να εκτελέσει ένα εγχείρημα που θα της δώσει σχεδόν το μονοπώλιο του ίντερνετ σε όλο τον πλανήτη είναι ένα μεγάλο ερώτημα και για τους αστρονόμους οι οποίοι είναι διχασμένοι, ενώ άλλοι τάσσονται κατά αυτής της προσπάθειας.

Δείτε το ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε στη Rai:

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης