Μπορεί τα βλέμματα να ήταν στραμμένα σε όσα έδειχναν οι κάμερες την ώρα της ορκωμοσίας, όμως πολλά ήταν αυτά που δεν κατάφεραν να καταγράψουν.

Δεν είναι κρυφό ότι στην πλειοψηφία τους οι Αμερικανοί περίμεναν να γυρίσει η σελίδα και ο Τζορτζ Μπους να φύγει από το Λευκό Οίκο. Κάποιοι προχώρησαν σε δημόσια έκφραση της άποψής τους όταν ο απερχόμενος πρόεδρος εμφανίστηκε στην εξέδρα απ’ όπου θα ορκιζόταν ο Μπαράκ Ομπάμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Άρχισαν να τραγουδούν το «Nah nah nah nah, hey hey, good-bye», ένα αρκετά γνωστό τραγούδι. Ο ίδιος ο Τζορτζ Μπους δεν έδειξε να πτοείται καθισμένος δίπλα στον  Ντικ Τσέινι. Ο απερχόμενος αντιπρόεδρος ήταν καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι, εξ’αιτίας ατυχήματος που είχε κατά τη μετακόμισή του στη νέα του κατοικία.  

Όταν όμως μπήκε στο χώρο ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Ραμ Εμάνιουελ, η ίδια ομάδα αναφώνησε ρυθμικά «Ράμπο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ώρα που ο Μπαράκ Ομπάμα ορκιζόταν, η ιστοσελίδα του Λευκού Οίκου άλλαξε εμφάνιση. Σε αυτήν δίνεται η υπόσχεση πως «θα ανοίξει ένα παράθυρο για όλους τους Αμερικανούς που ενδιαφέρονται για τις υποθέσεις της κυβέρνησης». «Η αλλαγή έφθασε στην Αμερική», αναφέρεται στην ιστοσελίδα whitehouse.gov, όπου από χθες στις 12 το μεσημέρι εμφανίζεται η φωτογραφία του Μπαράκ Ομπάμα.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του ο 44ος πρόεδρος των ΗΠΑ, έσκυψε και φίλησε τις δύο του κόρες και όπως συνηθίζει ρώτησε τη μεγαλύτερη, τη 10χρονη Μαλία εάν της άρεσε η ομιλία του. Η ίδια, όπως είχε κάνει την Κυριακή στη συναυλία που είχε γίνει στο Μνημείο του Λίνκολν κούνησε το κεφάλι της και έδωσε τα εύσημα στο μπαμπά της. Η μικρότερη, η 7χρονη Σάσα του έδειξε με μία κίνηση πως όλα είναι καλά.

Πολλοί ήταν οι διάσημοι αστέρες του Χόλυγουντ που έδωσαν το παρόν στην ορκωμοσία. Μεταξύ τους ο Ντάστιν Χόφμαν, ο Τζον Κιούζακ, ο Στίβεν Σπίλμπεργκ και ο Σάμιουελ Τζάκσον. Νωρίτερα από όλους όμως εμφανίστηκε ο Ντένζελ Ουάσινγκτον, τον οποίο ο φωτογραφικός φακός απαθανάτισε να κάθεται μόνος του στην εξέδρα.

Η Μπιγιονσέ τραγούδησε για τον Ομπάμα

Μετά την ορκωμοσία και τα επίσημα δείπνα, σειρά είχαν οι χοροί για το προεδρικό ζεύγος των ΗΠΑ.  

Με ιδιαίτερη συγκίνηση η Μπιγιονσέ υποδέχτηκε τον Μπαράκ Ομπάμα και τη σύζυγό του Μισέλ στον επονομαζόμενο «Neighbourhood Ball», τον πρώτο από τους δέκα που ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ καλείται να παραστεί.  

Η στιγμή ήταν ξεχωριστή και για την ίδια την τραγουδίστρια η οποία στο τέλος της εμφάνισής της δεν μπορούσε να κρύψει τα δάκρυά της. Τραγούδησε ένα από τα κλασσικότερα τραγούδια της Έτα Τζέιμς, το «At Last».

Μιλώντας στον κόσμο πριν ξεκινήσει τον πρώτο του χορό ως πρόεδρος ο Μπαράκ Ομπάμα αναφώνησε: «Δεν είναι υπέροχη η γυναίκα μου;», για να δεχτεί τις επευφημίες από τους παρευρισκομένους.

Με νέα τουαλέτα η Μισέλ Ομπάμα, αυτή τη φορά είχε επιλέξει τον 26χρονο σχεδιαστή Τζέισον Γου για το ντύσιμό της. Φορούσε ένα λευκό φόρεμα με τον ένα ώμο έξω.

Επόμενος σταθμός ο «Regional Inaugural Ball». Εκεί το ζευγάρι υποδέχτηκε η Τζένιφερ Λόπεζ με τον Μαρκ Άντονι.

Την ίδια ώρα  ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν με τη σύζυγό του Τζιλ βρισκόταν στο χορό που πραγματοποιεί ο στρατός. Αντίθετα με τον Μπαράκ Ομπάμα, ο νέος αντιπρόεδρος των ΗΠΑ αποκάλυψε ότι δεν ανυπομονούσε να χορέψει.

Μεταξύ των υπολοίπων αστεριών που τραγούδησαν για το νέο προεδρικό ζεύγος ήταν επίσης η Σακίρα, ο Στίβι Γουόντερ, η Μαράια Κάρεϊ, ο Στινγκ και η Μαίρη Τζέι Μπλάιτζ, ενώ παραβρέθηκαν και πολλοί αστέρες του κινηματογράφου.

Όσο για τα οικονομικά, τα εισιτήρια για τους χορούς ξεκινούσαν από 75 δολάρια, ενώ η μπύρα κόστιζε 6, τα κοκτέιλ 9 δολάρια και η σαμπάνια 12.

(Πρώτη καταχώρηση 08.00 21 Ιανουαρίου 2009)

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης