Οι ηγέτες 19 από τις 20 πλουσιότερες χώρες συγκεντρώνονται στο Μπουένος Άιρες, με σύνθημα «δίκαιη και διαρκής ανάπτυξη», εν μέσω έντονων λαϊκών διαδηλώσεων και υπό την προστασία 20.000 αστυνομικών.

Στη σύνοδο των G-20 συμμετέχουν οι ηγέτες της Αργεντινής, της Αυστραλίας, του Καναδά, της Κίνας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ινδίας, της Ινδονησίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας, του Μεξικού, της Ρωσίας, της Σαουδικής Αραβίας, της Νότιας Αφρικής, της Νότιας Κορέας, της Τουρκίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ.

Η σύνοδος επισκιάζεται από το κλίμα που έχει δημιουργηθεί μετά την κρίση που προκάλεσε το πρόσφατο επεισόδιο στην Αζοφική Θάλασσα μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Το εν λόγω περιστατικό ώθησε τον πρόεδρο Τραμπ να ακυρώσει τη συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν στο περιθώριο της G-20.

Έχουν καλλιεργηθεί ελπίδες για πρόοδο στις οξυμμένες αμερικανο-κινεζικές σχέσεις για το ζήτημα των δασμών. Για το εν λόγω θέμα θα υπάρξει, άλλωστε, συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίγκ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η συμμετοχή του Σαουδάραβα πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν στην εν λόγω σύνοδο και η προγραμματισμένη συνάντησή του με ηγέτες διαφόρων χωρών, συμπεριλαμβανομένου του Ρώσου προέδρου.
Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, στη συνάντησή τους το Σάββατο θα εξετασθούν οι εξελίξεις σε Υεμένη και Συρία.
Η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι έχει δηλώσει πως θα συναντήσει τον πρίγκιπα «για να του δώσει ένα ξεκάθαρο μήνυμα», για την εμπλοκή της Σαουδικής Αραβίας στη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Κασόγκι (στο προξενείο του Ριάντ στην Κωνσταντινούπολη στις 2 Οκτωβρίου).
Ο πρίγκιπας Μπιν Σαλμάν θεωρείται από τις περισσότερες δυτικές χώρες και την Τουρκία πως ήταν εκείνος που έδωσε την τελική εντολή για τη δολοφονία του Κασόγκι.
«Σε σχέση με την υπόθεση Κασόγκι θέλουμε να δούμε πλήρη και διαφανή ανάκριση για τα όσα συνέβησαν και να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι» τόνισε η Μέι.

Η ατζέντα του Πούτιν

Στο πρόγραμμα συναντήσεων που θα έχει ο Βλαντίμιρ Πούτιν περιλαμβάνεται και αυτήν με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, κατά την οποία αναμένεται να εξετάσουν την κατάσταση στη Συρία, στη Λιβύη και στην Ουκρανία καθώς και τα αμερικανικά σχέδια να εγκαταλείψουν την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα συναντηθεί επίσης με τους άλλους ηγέτες της BRICS (Βραζιλίας, Ινδίας, Νότιας Αφρικής, Κίνας) και θα γευματίσει με την καγκελάριο Μέρκελ μετά τη συνάντηση με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίντζο Άμπε.
Στις συναντήσεις με τους ηγέτες της Ιαπωνίας και της Κίνας, κύριο ζήτημα θα είναι οι διαπραγματεύσεις για τα νησιά Κουρίλες.
Η ματαίωση της συνάντησης Τραμπ- Πούτιν

Για τα ρωσικά Μέσα, η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να ματαιώσει τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας εντάσσεται στις «παλινωδίες του προέδρου των ΗΠΑ».
Η απόφαση να ματαιωθεί η συνάντηση με τον Πούτιν έγινε με ανακοίνωση στο Twitter του Τραμπ, λίγες ώρες μετά τη δήλωση που είχε κάνει στους δημοσιογράφους πριν επιβιβασθεί στο αεροσκάφος για την Αργεντινή, ότι «ήταν η καταλληλότερη στιγμή για τη συνάντηση αυτή».
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε πως «η Μόσχα λυπάται για την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να ματαιώσει την προγραμματισμένη συνάντηση και την εξέταση πιεστικών διεθνών και διμερών ζητημάτων για κάποια άλλη αβέβαιη στιγμή», για να προσθέσει ότι ο Ρώσος πρόεδρος είναι έτοιμος για συνομιλίες με τις ΗΠΑ.
Παράλληλα, επισημαίνεται ότι η απόφαση της ματαίωσης της συνάντησης ακολουθεί την παραδοχή του πρώην συνηγόρου του προέδρου Τραμπ, Μάικλ Κόεν, ότι είναι ένοχος ψευδούς κατάθεσης στο Κογκρέσο για τη συμφωνία Τραμπ – Ρωσίας κατά τις προεδρικές εκλογές του 2016.

Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης