Το Πεκίνο αρνείται ότι πρότεινε πακέτο μέτρων για τη μείωση του αμερικανικού εμπορικού ελλείμματος

Το Πεκίνο αρνείται ότι πρότεινε πακέτο μέτρων για τη μείωση του αμερικανικού εμπορικού ελλείμματος
Η Κίνα αρνήθηκε σήμερα ότι πρότεινε μια συμφωνία-πλαίσιο για τη μείωση του αμερικανικού εμπορικού ελλείμματος έως 200 δισ. δολάρια, μερικές ώρες αφού τερμάτισε έρευνα για αντιμονοπωλιακές πρακτικές στις αμερικανές εισαγωγές σόργου σε μια συμφιλιωτική κίνηση, την ώρα που ανώτατοι αξιωματούχοι των δύο χωρών συναντώνται στην Ουάσινγκτον.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στην Ουάσινγκτον χθες ότι η Κίνα πρότεινε εμπορικές παραχωρήσεις και αυξημένες αγορές αμερικανικών προϊόντων που στόχο έχουν να μειώσουν το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με την Κίνα κατά έως 200 δισ. δολάρια τον χρόνο.

«Αυτή η φήμη δεν αληθεύει. Αυτό μπορώ να σας το επιβεβαιώσω» δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού Υπουργείου Εξωτερικών Λου Κανγκ σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων.

«Όπως αντιλαμβάνομαι, οι σχετικές διαβουλεύσεις συνεχίζονται και είναι εποικοδομητικές» τόνισε ο Λου, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να αναφερθεί πιο διεξοδικά στις λεπτομέρειες των διαπραγματεύσεων.

Ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης Λιου Χε βρίσκεται στην Ουάσινγκτον αυτήν την εβδομάδα για συνομιλίες με Αμερικανούς αξιωματούχους, επικεφαλής των οποίων είναι ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν, με στόχο να αποτραπεί ένας εμπορικός πόλεμος μεταξύ των δύο μεγαλύτερων παγκοσμίως οικονομιών.

Νωρίτερα σήμερα, η Κίνα ανακοίνωσε ότι τερματίζει την έρευνά της για το σόργο, η οποία ουσιαστικά έβαλε φρένο σε ένα εμπόριο, η αξία του οποίου ανήλθε πέρυσι σχεδόν στο 1,1 δισ. δολάρια.

«Η επιβολή μέτρων κατά του ντάμπινγκ και των επιδοτήσεων στις εισαγωγές σόργου που προέρχονται από τις ΗΠΑ θα είχε εκτεταμένο αντίκτυπο στο κόστος διαβίωσης των καταναλωτών και δεν συνάδει με το δημόσιο συμφέρον» ανέφερε το Υπουργείο Εμπορίου σε ανακοίνωση.

Το να έχει διάρκεια μια μείωση κατά 200 δισ. δολάρια του εμπορικού ελλείμματος των ΗΠΑ με την Κίνα θα απαιτούσε μια δραστική αλλαγή στη σύνθεση των μεταξύ τους εμπορικών συναλλαγών, και η είδηση που κυκλοφόρησε νωρίτερα έγινε δεκτή με επιφυλακτικότητα από τους οικονομολόγους.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 18 Μαΐου 2018, 13:06