Η Κίνα επέκρινε σήμερα τον ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο ‘Αμπε για τις «κακόβουλες» δηλώσεις του σχετικά με την νέα κινεζική ζώνη αεράμυνας, κλιμακώνοντας τον πόλεμο λέξεων ανάμεσα στις δυο γειτονικές χώρες.

Ο ‘Αμπε δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου χθες ότι η πρόσφατη ανακοίνωση για τη ζώνη αναγνώρισης αεράμυνας πάνω από τη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας «παραβιάζει την ελευθερία της εναέριας κυκλοφορίας» και ζήτησε από το Πεκίνο να την καταργήσει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών υπεραμύνθηκε της κινεζικής απόφασης για τη ζώνη αεράμυνας, η οποία έχει προκαλέσει τις διαμαρτυρίες της Ιαπωνίας, των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας.

«Εκφράζουμε την έντονη δυσαρέσκειά μας για το γεγονός ότι ο ιάπωνας ηγέτης εκμεταλλεύτηκε το γεγονός αυτό για να συκοφαντήσει την Κίνα», τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Χονγκ Λέι.

Η ζώνη αεράμυνας πάνω από τη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας συμπεριλαμβάνει τα διαφιλονικούμενα νησιά Σενκάκου που βρίσκονται υπό ιαπωνική διοίκηση και τα οποία διεκδικεί η Κίνα, η οποία τα αποκαλεί Ντιαογιού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Τα Ντιαογιού είναι αναπόσπαστο έδαφος της Κίνας. Η κατάληψη και κατοχή από την Ιαπωνία των νησιών αυτών είναι παράνομη και άκυρη», τόνισε ο Χονγκ και πρόσθεσε ότι η ζώνη αεράμυνας δεν παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς πρακτικές και δεν πλήττει την ελευθερία της εναέριας κυκλοφορίας.

«Η κινεζική πλευρά έλαβε τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσει την κυριαρχία της και την εδαφική της ακεραιότητα. Αυτό είναι απολύτως νόμιμο», υπογράμμισε.

«Η προσπάθεια της Ιαπωνίας να παραπλανήσει τη διεθνή κοινή γνώμη είναι καταδικασμένη σε αποτυχία», τόνισε ο κινέζος εκπρόσωπος.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης