Η Κίνα γνωστοποίησε σήμερα την «έντονη ανησυχία» της για τη στρατιωτική κλιμάκωση ανάμεσα στο Ισραήλ και τις ένοπλες ισλαμιστικές οργανώσεις στη Γάζα, καλώντας τον ΟΗΕ να επαναλάβει την υποστήριξή του σε μια λύση μεταξύ των δύο κρατών.

Το Ισραήλ και οι Παλαιστίνιοι έχουν εμπλακεί σε μία από τις πιο σημαντικές κλιμακώσεις βιαιοτήτων των τελευταίων ετών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Κίνα, η οποία ασκεί αυτό τον μήνα την κυκλική προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε σήμερα ότι είναι έτοιμη μια κοινή δήλωση με την οποία απευθύνεται έκκληση να σταματήσουν οι συγκρούσεις.

Όμως ορισμένες χώρες «παρεμποδίζουν» το κείμενο, υπογράμμισε μιλώντας στους δημοσιογράφους η εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας Χούα Τσουνγίνγκ, χωρίς να διευκρινίσει ποιες.

Σε δύο συνεδριάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας αυτή την εβδομάδα, οι ΗΠΑ αντιτάχθηκαν στην υιοθέτηση μιας κοινής δήλωσης, κρίνοντάς την «αντιπαραγωγική» στο στάδιο αυτό, σύμφωνα με διπλωμάτες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η Κίνα εκφράζει τη ζωηρή ανησυχία της αναφορικά με την τρέχουσα κατάσταση ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστινίους» δήλωσε η Χούα καλώντας τον ΟΗΕ να «λάβει μέτρα» για να βάλει τέλος στις συγκρούσεις.

Μια νέα έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας θα διεξαχθεί σήμερα.

Η εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας υποστήριξε επίσης ότι ο ΟΗΕ πρέπει να επαναλάβει ότι «υποστηρίζει σταθερά» τη λύση των δύο κρατών για τον τερματισμό της ισραηλινοπαλαιστινιακής σύγκρουσης.

Η λύση των δύο κρατών προβλέπει τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους δίπλα σε ένα ισραηλινό κράτος.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης