Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας κάλεσε σήμερα την αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, «να επανεξετάσει» την απόφαση των ΗΠΑ για την αναβάθμιση του στόλου των πολεμικών αεροσκαφών F-16 της Ταϊβάν, λέγοντας ότι θα μπορούσε να βλάψει την «εμπιστοσύνη» μεταξύ της Ουάσιγκτον και του Πεκίνου, δήλωσε ένας ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η Χ. Κλίντον συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών, Γιάνγκ Γιετσί, στη Νέα Υόρκη, όπου βρίσκονταν και οι δύο καθώς συμμετέχουν στις συνόδους της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ δήλωσε ότι η Κίνα είχε δηλώσει ότι ορισμένες στρατιωτικές δραστηριότητες με τις Ηνωμένες Πολιτείες «θα ακυρωθούν ή θα αναβληθούν», λόγω της συμφωνίας αναβάθμισης των αεροσκαφών της Ταϊβάν.

Η Κίνα, την περασμένη εβδομάδα κλιμάκωσε την καταδίκη των ΗΠΑ για την πώληση όπλων στην Ταϊβάν, λέγοντας ότι θα μπορούσε να διαταράξει στρατιωτικές ανταλλαγές, μια προειδοποίηση που είναι πιθανό να διαταράξει, αλλά να μην εκτροχιάσει, τους δεσμούς με την Ουάσιγκτον.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας έχει ήδη επικρίνει την κυβέρνηση Ομπάμα, επειδή δήλωσε στο Κογκρέσο ότι σχεδιάζει μια αναβάθμιση αξίας 5,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων του στόλου των μαχητικών αεροσκαφών F-16 της Ταϊβάν, και το Πεκίνο προειδοποίησε ότι η κίνηση αυτή θα βλάψει τους Κινεζικοαμερικανικούς δεσμούς στον στρατιωτικό τομέα και τον τομέα της ασφάλειας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Πέτρος Σιδερέας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης