Η Αυστραλία έζησε το πιο ζεστό καλοκαίρι της από τότε που υπάρχουν αρχεία και οι προβλέψεις δεν προμηνύουν καλές ειδήσεις για το φθινόπωρο που ξεκινά, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση της χώρας.

«Έπειτα από τα ρεκόρ που καταρρίφθηκαν τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο ουδείς θα εκπλαγεί εάν μάθει ότι το εφετινό καλοκαίρι ήταν το πιο ζεστό που έχει καταγραφεί» δήλωσε ο Άντριου Ουάτκινς, υπεύθυνος για τις μακροπρόθεσμες προβλέψεις της εθνικής μετεωρολογικής υπηρεσίας της Αυστραλίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αν και τα ακριβή στοιχεία δεν θα γίνουν γνωστά πριν από αύριο Παρασκευή, η μετεωρολογική υπηρεσία επεσήμανε ότι είναι ξεκάθαρο πως οι θερμοκρασίες -τόσο οι ανώτατες όσο και οι μέσες τιμές- ξεπέρασαν εφέτος για πρώτη φορά κατά περισσότερο από δύο βαθμούς τον μέσο όρο.

Οι βροχοπτώσεις ήταν πολύ λιγότερες από το κανονικό και η μετεωρολογική υπηρεσία δεν βλέπει να αλλάζει η κατάσταση σε ό,τι αφορά στην ξηρασία, η οποία πλήττει εδώ και πολλούς μήνες τεράστιες περιοχές στη γεωργική καρδιά της Αυστραλίας, στα ανατολικά και τα νοτιοανατολικά.

«Δυστυχώς, οι προβλέψεις δεν φαίνεται να δείχνουν ότι το φθινόπωρο οι βροχοπτώσεις θα επιστρέψουν στον εποχικό μέσο όρο σε πολλές περιοχές» επεσήμανε ο Ουάτκινς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ήδη στις αρχές του μήνα η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία της Αυστραλίας είχε ανακοινώσει ότι ο Ιανουάριος ήταν ο πιο ζεστός που έχει καταγραφεί ποτέ, με τη μέση θερμοκρασία να ξεπερνά για πρώτη φορά τους 30 βαθμούς Κελσίου.

Ο Ουάτκινς σημείωσε ότι για τα φαινόμενα αυτά ευθύνονται οι ιδιαίτερες μετεωρολογικές συνθήκες στον Ινδικό και τον Ειρηνικό Ωκεανό, αλλά και η κλιματική αλλαγή.

Οι Αρχές της Αυστραλίας επεσήμαναν ότι το κύμα καύσωνα που σημειώθηκε τον Ιανουάριο συνέβαλε στον θάνατο ενός και πλέον εκατ. ψαριών στην υδρογραφική λεκάνη Μάρεϊ- Ντάρλινγκ, ένα τεράστιο σύστημα ποταμών και ρευμάτων στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας.

Οι δασικές πυρκαγιές, ένα συχνό φαινόμενο στα νοτιοανατολικά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, επεκτάθηκαν εφέτος τον Ιανουάριο και στα βορειοανατολικά.

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης