Μία φράση της συντηρητικής εφημερίδας «Daily Mail» είναι αρκετή για να περιγράψει την κατάσταση που επικρατεί στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ από την ώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ απέπεμψε με τόσο άκομψο τρόπο τον αρχηγό του FBI. «Το πραξικόπημα του Τραμπ» τιτλοφορείται η λονδρέζικη εφημερίδα, δίνοντας τον τόνο, την ώρα που οι αμερικανικές εφημερίδες της ανατολικής ακτής συμφωνούν πως η Ουάσινγκτον εισήλθε αιφνιδιαστικά σε περίοδο Watergate, το οποίο κατέληξε στην αποπομπή του Richard Nixon.

Το πραξικόπημα του Τραμπ» τιτλοφορείται η λονδρέζικη εφημερίδα, δίνοντας τον τόνο, την ώρα που οι αμερικανικές εφημερίδες της ανατολικής ακτής συμφωνούν πως η Ουάσινγκτον εισήλθε αιφνιδιαστικά σε περίοδο WatergateΛέξεις όπως «καταιγίδα», «τσουνάμι», «σοκ»» συνυπάρχουν στα πρωτοσέλιδα των «New York Times» και της «Washington Post», την ώρα που οι Δημοκρατικοί αλλά και ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι έχουν αρχίσει να κινούνται προς την κατεύθυνση ενεργοποίησης της ειδικής επιτροπής πληροφοριών της Γερουσίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ήδη η Επιτροπή αυτή προχώρησε στην πρώτη κλήτευση σημαντικού παράγοντα σε αυτήν την υπόθεση, που είναι ο πρώην σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ και ήδη αποπεμφθείς, ο αντιστράτηγος Φλιν, ο οποίος καλείται να καταθέσει στη Γερουσία για τις σχέσεις του με τη ρωσική πλευρά, παραδίδοντας και σχετικά έγγραφα, τα οποία μέχρι τώρα αρνιόταν επίμονα να δημοσιοποιήσει.

Το σύνολο των βουλευτών και των γερουσιαστών του Δημοκρατικού Κόμματος ζητεί την τοποθέτηση ειδικού εισαγγελέα για τη διερεύνηση της υπόθεσης αποπομπής του αρχηγού του FBI σε συνάρτηση με την έρευνα που διεξήγαγε για την εμπλοκή του ρωσικού παράγοντα στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές το 2016. Ο Λευκός Οίκος απάντησε αρνητικά σε αυτό το επίμονο αίτημα, πυροδοτώντας αλυσιδωτές αντιδράσεις. Η υπόθεση «μυρίζει» Watergate, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, δεδομένου ότι τότε ο Richard Nixon ενεπλάκη σε αυτό το σκάνδαλο προκειμένου να «κλείσουν» τα στόματα για τον τρόπο με τον οποίο έδρασαν μυστικές υπηρεσίες και ο μηχανισμός του Λευκού Οίκου ως προς τις υποκλοπές εγγράφων και συνομιλιών στελεχών του Δημοκρατικού Κόμματος.

Στην Ουάσινγκτον ουδείς αμφιβάλλει πια πως η καρατόμηση και μάλιστα με αυτόν τον τρόπο του αρχηγού του FBI από τον πρόεδρο της Αμερικής είχε μόνον έναν σκοπό: να μπλοκάρει τις αποκαλύψεις για τις σχέσεις εξάρτησης βασικών στελεχών του επιτελείου Τραμπ πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τις προεδρικές εκλογές του 2016. Σημειώνεται πως η αποπομπή του Τζέιμς Κόμεϊ ήρθε σε μια στιγμή που το FBI ενεργοποιώντας εκ νέου την έρευνα για αυτήν την υπόθεση ζήτησε τη συνδρομή του Λευκού Οίκου, προκειμένου να διασφαλιστεί περισσότερο προσωπικό και μέσα, για τη διαλεύκανση της «εισβολής» του ρωσικού παράγοντα στο εκλογικό παιχνίδι των ΗΠΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, δηλαδή στελέχη του Λευκού Οίκου, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έγινε έξαλλος ύστερα από αυτήν την εξέλιξη, αντιλαμβανόμενος προφανώς πως το FBI για να ζητεί ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό και μέσα έχει στη διάθεσή του ατράνταχτα στοιχεία για την εμπλοκή του ρωσικού παράγοντα στο προεκλογικό παιχνίδι.

Η δε φράση του Τραμπ «θα βρω κάποιον καλύτερο για το FBI» δεν είναι αρκετή, βέβαια, για να αποπροσανατολίσει την προσοχή των media από τον πυρήνα του ζητήματος, διότι απλώς ο Αμερικανός πρόεδρος διατήρησε στη θέση του τον αρχηγό του ομοσπονδιακού γραφείου και μετά την εκλογή του καλύπτοντας τον Κόμεϊ με την εμπιστοσύνη του. Γιατί τότε ο κ. Κόμεϊ ήταν ικανός και έξι μήνες μετά, δηλαδή από τον περασμένο Οκτώβριο, αιφνιδίως κατέστη ανίκανος;

Υπενθυμίζεται πως τότε το FBI είχε βάλει στο αρχείο τις πρώτες αποκαλύψεις για εμπλοκή του ρωσικού παράγοντα μέσω του διαδικτύου στις αμερικανικές εκλογές με θύμα την αντίπαλο του Ντόναλντ Τραμπ, Χίλαρι Κλίντον, και με τη μαζική διαρροή των ηλεκτρονικών μηνυμάτων της υποψηφίας των Δημοκρατικών που απέστειλε ενώ ήταν υπουργός Εξωτερικών. Κατά τη Χίλαρι Κλίντον, η εν λόγω υπόθεση στοίχισε τα μέγιστα σε αυτήν και την υποψηφιότητά της. Τότε ο Ντόναλντ Τραμπ συνεχάρη τον αρχηγό του FBI για την ενέργειά του αυτή. Αμέσως μετά και λόγω της έντονης αντίδρασης της Χίλαρι Κλίντον, το FBI προσπάθησε να απαλύνει τις εντυπώσεις, ενώ μερικούς μήνες μετά ο ίδιος ο αρχηγός κ. Κόμεϊ, που στο παρελθόν «έθαψε» την υπόθεση, προέβη στην επανενεργοποίηση των ερευνών. Προφανώς, η ερευνητική ομάδα του FBI είχε ανακαλύψει επιπρόσθετα στοιχεία.

Αμέσως μετά τις αμερικανικές εκλογές, το πρώτο θύμα σε αυτήν την υπόθεση ήταν ο αντιστράτηγος Φλιν, σύμβουλος του προέδρου, ο οποίος απεπέμφθη μετ’ επαίνων.

Μερικές εβδομάδες αργότερα, κι άλλα στελέχη του Λευκού Οίκου βρέθηκαν στο επίκεντρο της έρευνας του FBI. Όντως το ζήτημα άρχισε να λαμβάνει διαστάσεις εσωτερικού τυφώνα στο επιτελείο του Τραμπ. Η συνέχεια από τα πρωτοσέλιδα του αμερικανικού Τύπου και από τις οθόνες της τηλεόρασης των αμερικανικών εκπομπών.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης