«Το προεδρικό βέτο καθυστερεί τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος» τονίζει ο Πολωνός πρωθυπουργός

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 24 Ιουλίου 2017, 22:40
«Το προεδρικό βέτο καθυστερεί τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος» τονίζει ο Πολωνός πρωθυπουργός
Η πρωθυπουργός της Πολωνίας Μπεάτα Σίντλο δήλωσε απόψε ότι το βέτο που άσκησε απροσδόκητα ο πρόεδρος Αντρέι Ντούντα στα νομοσχέδια για τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος καθυστερεί τη λήψη μέτρων που η ίδια χαρακτήρισε απαραίτητα.

«Θέλουμε όλοι να ζούμε σε μια δίκαιη Πολωνία, για αυτό η μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος είναι απαραίτητη. Το σημερινό βέτο από τον πρόεδρο επιβράδυνε το έργο της μεταρρύθμισης», ανέφερε η Σίντλο σε διάγγελμά της προς τους Πολωνούς που μεταδόθηκε απευθείας από την κρατική τηλεόραση.

Η ίδια τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να «υποκύψει στην πίεση του πεζοδρομίου και από το εξωτερικό», αναφερόμενη στις συνεχιζόμενες διαδηλώσεις εναντίον της μεταρρύθμισης καθώς και στις προειδοποιήσεις που έχει απευθύνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη Βαρσοβία.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος Αντρέι Ντούντα σε δικό του διάγγελμα που μεταδόθηκε απευθείας τόνισε ότι ήταν υποχρεωμένος να ασκήσει βέτο στα δύο από τα τρία σχέδια νόμου που εγκρίθηκαν χωρίς αλλαγές από τα δύο σώματα του κοινοβουλίου, ώστε να εξασφαλίσει ότι δεν αντίκεινται στο Σύνταγμα.

«Ως πρόεδρος, δεν μπορούσα να τα αποδεχθώ και άσκησα το δικαίωμα αρνησικυρίας διότι απαιτούνται αλλαγές για να εξασφαλιστεί ότι συμμορφώνονται προς το Σύνταγμα» της Πολωνίας, τόνισε ο Ντούντα, που θεωρείται σύμμαχος του κυβερνώντος κόμματος του Νόμου και της Δικαιοσύνης (PiS). Ο Ντούντα, ο οποίος αναγνώρισε ότι τα κυβερνητικά σχέδια του νόμου γενικά «ικανοποιούσαν» τις προσδοκίες μεγάλου μέρους της κοινής γνώμης, πρόσθεσε ότι θα υποβάλει σύντομα τις δικές του προτάσεις για τη μεταρρύθμιση της πολωνικής δικαιοσύνης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 24 Ιουλίου 2017, 22:40