Το προεκλογικό του μανιφέστο δημοσίευσε στην εφημερίδα «Ιζβέστια» ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, δίνοντας την πιο προσωπική, μέχρι σήμερα, εξήγηση για την απόφασή του να διεκδικήσει την επιστροφή του στην προεδρία της χώρας.

Στο πολυσέλιδο κείμενο απέρριψε την πιθανότητα γρήγορων πολιτικών μεταρρυθμίσεων, και επικαλούμενος το ιστορικό πλαίσιο, θέλησε να παρουσιαστεί ως εκείνος που πρέπει να οδηγήσει τη Ρωσία μέσα από μια μακρά και οδυνηρή ζώνη αναταράξεων που μόλις αρχίζει στον κόσμο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το μανιφέστο του Πούτιν έχει τίτλο «Η Ρωσία συγκεντρώνει τις δυνάμεις της», όπως ήταν και ο τίτλος ενός κειμένου του 1856, στο οποίο ο περίφημος πολιτικός Αλεξάντρ Γκορτσακόφ είχε περιγράψει μια τσαρική εξωτερική πολιτική ευέλικτων συμμαχιών και σχετικής απομόνωσης από τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, καθώς είχε δοθεί έμφαση στην επίλυση εσωτερικών ζητημάτων.

Ο 59χρονος Πούτιν, ο οποίος ηγείται της Ρωσίας από το 2000 ως πρόεδρος και κατόπιν ως πρωθυπουργός, αναμένεται να κερδίσει στις προεδρικές εκλογές του Μαρτίου, παρά το λαϊκό κύμα δυσαρέσκειας που έχει εκφραστεί με μεγάλες διαδηλώσεις, έπειτα από τις αμφιλεγόμενες για την αξιοπιστία τους βουλευτικές εκλογές του Δεκεμβρίου.

Αναφέροντας τη λέξη «σταθερότητα» πολλές φορές, θέλησε να υπενθυμίσει στους συμπατριώτες του ότι ήταν ο άνθρωπος που εμπόδισε την Τσετσενία και την περιοχή του Βόρειου Καυκάσου να αποσχισθούν από τη Ρωσία και πρόσθεσε ότι, την εποχή που ανέλαβε την εξουσία, η χώρα βρισκόταν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης