Διαδικτυακή έρευνα που πραγματοποιήθηκε προκειμένου να σκιαγραφήσει το προφίλ των Τούρκων διαδηλωτών, που για έβδομη μέρα παραμένουν στην πλατεία Ταξίμ.

Σύμφωνα με την έρευνα, που διεξήχθη από τους Εζρά Ερκάν Μπιλτζίκ και Ζεχρά Καφκασλί, δύο ακαδημαϊκούς από το Πανεπιστήμιο του Μπιλγκί, η πλειοψηφία των διαδηλωτών δεν αισθάνεται ότι τους εκπροσωπεί κάποιο πολιτικό κόμμα και δηλώνουν ότι η αυταρχική συμπεριφορά του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προκάλεσε τις συνεχιζόμενες διαμαρτυρίες σε όλη την Τουρκία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το 70% των ερωτηθέντων διαδηλωτών είπε ότι δεν ταυτίζεται με κάποιο κόμμα, ενώ μόνο το 7% είπε ότι το πολιτικό κόμμα της προτίμησής τους τούς επηρέασε ώστε να συμμετάσχουν στις διαμαρτυρίες.

Τι ήταν αυτό που τους οδήγησε να βγουν στους δρόμους; Το 92,4% των ερωτηθέντων είπε πως κυρίαρχο ρόλο στην απόφασή τους έπαιξε η αυταρχική στάση του πρωθυπουργού, ενώ το 91,3% των ερωτηθέντων απάντησε ότι επηρεάστηκε και από τη δυσανάλογη χρήση βίας από την τουρκική αστυνομία.

Τι ζητούν οι διαδηλωτές;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Βάσει των αποτελεσμάτων της διαδικτυακής έρευνας, το 96,7% επιθυμεί να σταματήσει η αστυνομική βία, ενώ το 96,1% ζητά σεβασμό των ελευθεριών από εδώ και στο εξής.

Τέλος, το 37% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι επιθυμεί την ίδρυση ενός καινούριου πολιτικού κόμματος.

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης