Το πρόβλημα της Μέι είναι οι δικοί της βουλευτές

Το πρόβλημα της Μέι είναι οι δικοί της βουλευτές
«Τώρα θα έπρεπε να βάλουμε τα προσωπικά μας συμφέροντα σε δεύτερη μοίρα» δήλωσε η Τερέζα Μέι το βράδυ της Τετάρτης, απευθυνόμενη στους αρχηγούς της αντιπολίτευσης, αφού μόλις είχε ξεπεράσει ακόμη ένα εμπόδιο, την πρόταση μομφής εναντίον της με τη βοήθεια και του ιρλανδικού DUP.

Η πρωθυπουργός, ωστόσο, δεν αντιλαμβάνεται την ειρωνεία της υπόθεσης. Από την αρχή των διαπραγματεύσεων για το Brexit η ίδια εξυπηρετούσε μόνο τα συμφέροντα της δικής της παράταξης και σήμερα βρίσκεται σε αυτήν τη δύσκολη κατάσταση. Οι δικοί της βουλευτές είναι εκείνοι που κάνουν τη ζωή της δύσκολη και τη διακυβέρνηση σχεδόν αδύνατη.

Γιατί οι Συντηρητικοί οδήγησαν τη Μέι σε μια τόσο συντριπτική ήττα στην ψηφοφορία για τη συμφωνία για το Brexit το βράδυ της Τρίτης; Γιατί το εν τρίτο των δικών της ανθρώπων καταψήφισε το «deal» της και το επόμενο βράδυ τη στήριξε ως πρωθυπουργό; Αυτό που μοιάζει αντιφατικό εξηγείται αν δει κάποιος ποια είναι τα διάφορα συμφέροντα εντός της βαθιά διχασμένης παράταξης των Τόρηδων.

Ουδείς θέλει να λερώσει τα χέρια του

Σε αυτήν τη φάση ουδείς θέλει να αναλάβει το αξίωμα του πρωθυπουργού, να λερώσει τα χέρια του στο χάος του Brexit και να διακινδυνεύσει την καριέρα του πριν αυτή ξεκινήσει καλά-καλά. Μπορεί να υπάρχει μια σειρά πιθανών υποψηφίων, ειδικά μεταξύ των σκληροπυρηνικών στους κόλπους των Συντηρητικών, όπως ο Μπόρις Τζόνσον και ο πρώην υπουργός του Brexit Ντόμινικ Ράαμπ, αλλά και οι ίδιοι γνωρίζουν ότι δεν πρόκειται να αποσπάσουν την απαραίτητη πλειοψηφία εντός του κόμματος. Από την άλλη πλευρά οι πιο μετριοπαθείς, όπως ο υπουργός Εσωτερικών Σαντζίντ Τζάβιντ για παράδειγμα, δεν έχουν τη στήριξη των σκληροπυρηνικών.

Το καλοκαίρι του 2018 παραιτήθηκε ο υφυπουργός για το Brexit Στιβ Μπέικερ ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Ο ίδιος μαζί με τον τότε υπουργό για το Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις ανήκε στην ομάδα των σκληρών «Brexiters» που θέλουν να απελευθερώσουν τη Μ. Βρετανία από «τα δεσμά» των κανόνων της Ε.Ε. Στο μεταξύ ανήκει στους πρωτοστάτες εκείνων που τάσσονται κατά της συμφωνίας εξόδου της Τερέζα Μέι.

Μιλώντας στην DW ο Στ. Μπέικερ εξηγεί ποια θα έπρεπε να είναι κατά τη γνώμη του η συνέχεια για τη χώρα του: «Το επόμενο βήμα είναι το σχέδιο, όπως το δημοσιεύσαμε τώρα. Θέλουμε μια συμφωνία με την Ε.Ε., όπως μας την είχαν προσφέρει τον Μάρτιο της περασμένης χρονιάς: μια ολοκληρωμένη συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών, χωρίς δασμούς και περιορισμούς, συνεργασία σε ζητήματα ασφάλειας και κάποιες ακόμη συνεργασίες. Αυτό θέλουμε».

Με πληροφορίες από DW

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 18 Ιανουαρίου 2019, 10:00