Το Σικάγο θα καταβάλλει ποσό ύψους 5,5 εκατομμυρίων δολαρίων σε δεκάδες ανθρώπους οι οποίοι είχαν βασανιστεί από αστυνομικούς τις δεκαετίες του 1970 και του 1980, ενώ θα αναλάβει κι άλλες πρωτοβουλίες για την ηθική δικαίωση των προσώπων αυτών, όπως η ανέγερση ενός μνημείου για τα θύματα βασανιστηρίων, αποφάσισε το δημοτικό συμβούλιο της πόλης.

«Είμαστε αρκετά δυνατοί για να παραδεχθούμε ότι κάναμε λάθος» δήλωσε ο δήμαρχος Ραμ Εμάνιουελ μετά την ψηφοφορία. «Το Σικάγο θα αντιμετωπίσει επιτέλους το παρελθόν του, θα συμβιβαστεί μαζί του, θα διορθώσει την αδικία», πρόσθεσε ο ίδιος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η απόφαση προβλέπει ακόμη ότι ο δήμος της αμερικανικής μεγαλούπολης θα προσφέρει ψυχολογική υποστήριξη, θέσεις απασχόλησης και άλλες υπηρεσίες στα πρόσωπα τα οποία υπέστησαν βασανιστήρια από αστυνομικούς.

Το Σικάγο και η κομητεία Κουκ έχουν ήδη καταβάλει περίπου 100 εκατ. δολάρια κατόπιν εξωδικαστικών συμβιβασμών και δικαστικών αποφάσεων έπειτα από προσφυγές στη δικαιοσύνη για τη δράση του πρώην επικεφαλής της αστυνομικής διεύθυνσης της πόλης, του Τζον Μπερτζ. Ο Μπερτζ αποτάχθηκε το 1993 κι αργότερα καταδικάστηκε για ψευδορκία λόγω των καταθέσεών του με τις οποίες είχε προσπαθήσει να συγκαλύψει υποθέσεις βασανισμού πολιτών από αστυνομικούς.

Τα περισσότερα θύματα ήταν Αφροαμερικανοί

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα περισσότερα από τα θύματα μιας ομάδας επίορκων αστυνομικών που δρούσε υπό τον Μπερτζ ήταν Αφροαμερικανοί• αρκετοί εξ αυτών ήταν παρόντες στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την Τετάρτη. Αρκετά από τα θύματα και μέλη των οικογενειών τους, που φορούσαν μπλουζάκια με το σύνθημα «Αποζημιώσεις Τώρα», σηκώθηκαν και χειροκρότησαν όταν ανακοινώθηκε η —ομόφωνη— απόφαση. Ενας από τους άνδρες ξέσπασε σε λυγμούς.

«Το Σικάγο έκανε ένα ιστορικό βήμα για να δείξει στη χώρα και στον κόσμο ότι δεν πρέπει να υπάρχει ημερομηνία παραγραφής της υποχρέωσης καταβολής αποζημιώσεων για εγκλήματα τόσο ειδεχθή όσο τα βασανιστήρια», σημείωσε ο Στίβεν Χόκινς, εκτελεστικός διευθυντής του παραρτήματος της μη κυβερνητικής οργάνωσης Διεθνής Αμνηστία στις ΗΠΑ.

Η απόφαση, πρόσθεσε ο ίδιος, δημιουργεί ένα νομικό προηγούμενο για να λογοδοτήσουν οι βασανιστές στο Σικάγο και αλλού στις ΗΠΑ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης