Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών συγκαλείται εκτάκτως σήμερα, κατόπιν αιτήματος του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας, προκειμένου, σύμφωνα με διπλωμάτες, να συζητήσει κεκλεισμένων των θυρών σχετικά με τη δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου που έκανε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας το Ιράν.

Οι δύο χώρες, όπως και οι ΗΠΑ, κρίνουν ότι η εν λόγω ενέργεια συνιστά παραβίαση της απόφασης 2231 του ΟΗΕ, η οποία απαγορεύει στην Τεχεράνη δοκιμές πυραύλων ικανών να φέρουν πυρηνικές κεφαλές, κατά τις ίδιες πηγές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για την Τεχεράνη, η οποία υποστηρίζει πάντα ότι είναι δικαίωμά της να δοκιμάζει συμβατικά όπλα «αμυντικού» χαρακτήρα, η συγκεκριμένη απόφαση δεν απαγορεύει τη δοκιμή πυραύλων προορισμένων να φέρουν πυρηνικές κεφαλές.

Σύμφωνα με τις δυτικές κυβερνήσεις, ο πύραυλος που δοκιμάστηκε πρόσφατα έχει τη δυνατότητα να φέρει τόσο πυρηνικές όσο και συμβατικές κεφαλές.

Μετά τη δοκιμή αυτή, η Ουάσινγκτον απαίτησε οι Ευρωπαίοι να θέσουν σε εφαρμογή κυρώσεις εναντίον του ιρανικού προγράμματος ανάπτυξης βαλλιστικών πυραύλων, καταγγέλλοντας αυτήν την εκτόξευση ενός «βαλλιστικού πυραύλου μέσου βεληνεκούς ικανού να φέρει πολλαπλές κεφαλές» και ικανού να «πλήξει ορισμένα τμήματα της Ευρώπης και περιοχές σε όλη τη Μέση Ανατολή».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης