Ο κανονισμός του Δουβλίνου δεν μπορεί να λειτουργήσει υπό τη σημερινή του μορφή και ως εκ τούτου πρέπει να αναθεωρηθεί εκ βάθρων τόνισε σε συνέντευξή του προς το DLF o υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς.

Όπως είπε μιλώντας προς τη Γερμανική Ραδιοφωνία Deutschlandfunk, στην παρούσα φάση οι πρόσφυγες και μετανάστες απλώς προωθούνται από τη μια χώρα στην άλλη και αυτό δεν μπορεί να λειτουργήσει: «Και δεν εξαιρώ ούτε εμάς τους Αυστριακούς. Όποιος κι αν το κάνει υποστηρίζει ένα σύστημα το οποίο δεν μπορεί να λειτουργήσει. Γιατί γίνεται αυτό; Διότι μεμονωμένες χώρες -χώρες διέλευσης αλλά και τελικού προορισμού- δεν μπορούν να ανταποκριθούν, καθώς, μεταξύ άλλων, δεν είχαν για μεγάλο διάστημα τη στήριξη της ΕΕ. Υπό αυτή την έννοια δεν προκαλεί έκπληξη ότι συνεχίζεται αυτή η τακτική της επαναπροώθησης. Θα πρέπει να το πούμε ξεκάθαρα ότι η κύρια αιτία γι’ αυτό είναι το ότι το σύστημά μας, έτσι όπως το γνωρίζουμε σήμερα, δεν μπορεί να λειτουργήσει».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Και οικονομικοί οι λόγοι της μετακίνησης

«Σημαίνει αυτό ότι ο Κανονισμός του Δουβλίνου ΙΙ πνέει πλέον τα λοίσθια;», ρωτήθηκε ο Aυστριακός υπουργός Εξωτερικών.

«Το Δουβλίνο δεν λειτουργεί πλέον υπό τη σημερινή του μορφή και θα πρέπει να εργαστούμε τάχιστα ώστε να αποκτήσει και πάλι λειτουργικά θεμέλια. Όσο δεν υπάρχει άλλο σύστημα όμως είναι φυσικά το ισχύον δίκαιο. Εντούτοις αυτό που εννοώ, αυτό που δεν μπορεί να λειτουργήσει, είναι να μετακινούνται οι πρόσφυγες μέσω διαφόρων χωρών και να επιλέγουν τον πιο ελκυστικό για τους ίδιους τελικό προορισμό. Από ανθρώπινη σκοπιά είναι απολύτως κατανοητό, ωστόσο δεν μπορεί να λειτουργήσει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

»Θα πρέπει επίσης να πούμε ξεκάθαρα ότι φυσικά και ένας πρόσφυγας εγκαταλείπει μια εμπόλεμη ζώνη λόγω του πολέμου. Όταν όμως στη συνέχεια περνάει την πΓΔΜ, τη Σερβία και την Ουγγαρία για να φτάσει στην Αυστρία και στη Γερμανία, τότε οι λόγοι της μετακίνησής του είναι φυσικά κυρίως οικονομικοί. Αυτό δεν μπορεί να λειτουργήσει έτσι και συνεπώς θα πρέπει να αναθεωρήσουμε το σύστημα. Σε διαφορετική περίπτωση, χώρες τελικού προορισμού όπως η Γερμανία, η Αυστρία και η Σουηδία θα φτάσουν στα όρια των αντοχών τους».

Κατάθεση αιτήσεων παροχής ασύλου στις χώρες προέλευσης

Όσο όμως η Ευρώπη εξακολουθεί να μη βρίσκει κοινό παρονομαστή και κοινές απαντήσεις στη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση που κλήθηκε να αντιμετωπίσει μεταπολεμικά, τα προσφυγικά κύματα θα συνεχιστούν.

«Ελπίζω να υπάρξει αλλαγή στον τρόπο σκέψης ήδη κατά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ της Τετάρτης στις Βρυξέλλες. Κατά την άποψή μου, θα πρέπει να υπάρξει αναθεώρηση του συστήματος. Θα πρέπει να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις ώστε οι αιτήσεις παροχής ασύλου να υποβάλλονται στις χώρες προέλευσης ή και να επιλέγονται μέσω προγραμμάτων μετοικεσίας οι φτωχότεροι των φτωχών της περιοχής. Δεν μπορεί να μας ικανοποιεί το γεγονός να χορηγείται άσυλο στην Ευρώπη σε εκείνους που είναι στην καλύτερη φυσική κατάσταση και που είχαν χρήματα για να πληρώσουν διακινητές.

»(…) Θα πρέπει λοιπόν να γίνει μια συζήτηση για το σύστημα και παράλληλα να κοιτάξουμε όχι μόνον τι μπορούμε να κάνουμε στην Ευρώπη, αλλά και πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα αίτια (…). Εάν, για παράδειγμα, βρούμε μια λύση με την Τουρκία για την επιτόπου περίθαλψη των προσφύγων, εάν βρούμε από κοινή μια λύση με την Τουρκία όσον αφορά τη μάχη κατά των διακινητών και την ασφάλεια στα ελληνικά σύνορα, τότε αυτό μπορεί να έχει θετικές επιπτώσεις για μας στην κεντρική Ευρώπη σε διάστημα ολίγων εβδομάδων».

Πηγή: DW

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης