Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς το είπε ξεκάθαρα στους δημοσιογράφους: «Γνωρίζαμε τους δράστες», υπογραμμίζοντας πως τα αδέλφια Κουασί βρίσκονταν για πολύ καιρό σε λίστα ατόμων υπό παρακολούθηση λόγω των σχέσεών τους με εξτρεμιστικές οργανώσεις.

​Ο 34χρονος Σαΐντ Κουασί είχε ταξιδέψει το 2011 στην Υεμένη, όπου και έλαβε στρατιωτική εκπαίδευση από μαχητές της αλ Κάιντα στην Αραβική ΧερσόνησοΌπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα της γαλλικής «Le Monde», ο 34χρονος Σαΐντ Κουασί είχε ταξιδέψει στην Υεμένη και παρέμεινε εκεί για αρκετούς μήνες, λαμβάνοντας ειδική στρατιωτική εκπαίδευση από μαχητές της αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο (AQAP). Αξιωματούχος της αραβικής χώρας τόνισε πως η γαλλική κυβέρνηση γνώριζε για την πιθανή σχέση μεταξύ του Σαΐντ και της AQAP. Εκτιμάται πως μετά την επιστροφή του 34χρονου στη Γαλλία, τα δύο αδέλφια υιοθέτησαν ένα χαμηλό προφίλ, αποφεύγοντας να τραβήξουν την προσοχή των γαλλικών Αρχών και των μυστικών υπηρεσιών της ευρωπαϊκής χώρας. Αποτέλεσμα… το όνομά τους να υποχωρήσει αισθητά στη σχετική λίστα των ατόμων υπό παρακολούθηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη τόσο του Σαΐντ όσο και του 32χρονου αδελφού του, Σερίφ, συνεχίζονται. Οι δυο τους θεωρούνται οι βασικοί ύποπτοι για το μακελειό στα γραφεία του σατιρικού περιοδικού «Charlie Hebdo» το μεσημέρι της Τετάρτης στο Παρίσι. Δώδεκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της αιματηρής επίθεσης. Τα δύο αδέλφια είναι Γάλλοι πολίτες και γεννήθηκαν στην ευρωπαϊκή χώρα από Αλγερινούς γονείς. Αμφότεροι βρίσκονταν για χρόνια υπό αστυνομική επιτήρηση. Ο 32χρονος Σερίφ μάλιστα είχε καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης 18 μηνών πριν από μία δεκαετία, όταν και επεδίωξε να ταξιδέψει στο Ιράκ προκειμένου να ενταχθεί στους κόλπους εξτρεμιστικής οργάνωσης.

Κορίτσια, ραπ και… πίτσα!

Τα γαλλικά ΜΜΕ μεταδίδουν καθημερινά νέες πληροφορίες για το παρελθόν των αδελφών Κουασί. Πριν από 12 χρόνια, το 2003, ο Σερίφ ήταν ένας νεαρός, όπως πολλοί άλλοι στη Γαλλία. Ονειρευόταν να γίνει τραγουδιστής της ραπ και φαινόταν να ενδιαφέρεται περισσότερο για τα κορίτσια και τη διασκέδαση παρά για τον προφήτη Μωάμεθ και όσους τον προσβάλλουν απεικονίζοντας τη μορφή του σε έντυπα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Γεννημένος στα ανατολικά προάστια του Παρισιού από Αλγερινούς γονείς βρέθηκε να μεγαλώνει σε ορφανοτροφείο στη Ρεν, πιθανόν λόγω θανάτου των γονιών του. Έχοντας αποκτήσει πτυχίο γυμναστή, επέστρεψε στη γαλλική πρωτεύουσα, όπου άρχισε να εργάζεται ως πιτσαδόρος για να καλύψει τις βασικές του ανάγκες.

«Ανήκε σε μια ομάδα νεαρών που ήταν κάπως χαμένοι, σε σύγχυση, δεν ήταν πραγματικά φανατικοί, με την έννοια που δίνουμε στη λέξη» ανέφερε ο πρώην δικηγόρος του, ο Βενσάν Ολιβιέ, στην εφημερίδα «Liberation».

Ντοκιμαντέρ του καναλιού France 3, το 2005, περιλαμβάνει εικόνες από συνοικίες του Παρισιού, όπου ο Σερίφ Κουασί εμφανίζεται να τραγουδάει ραπ. Φοράει ανάποδα ένα καπέλο του μπέιζμπολ, το οποίο συνδυάζει με τζιν παντελόνι και φαρδιά μπλούζα. Η αντίδραση απέναντι στο γαλλικό σύστημα και η επιθυμία του για αλλαγή φαίνεται να εκφράζεται μέσω της μουσικής. Στο ποινικό του μητρώο είχαν γραφτεί μικροκλοπές και πώληση ινδικής κάνναβης. Όσοι, πάντως, τον ήξεραν τον περιέγραφαν ως έναν νεαρό που ενδιαφερόταν περισσότερο για τα ωραία κορίτσια και τη μουσική παρά για το Κοράνι.

Η συνάντηση με τον Φαρίντ Μπενιετού και ο πυρήνας «Buttes Chaumont»

Όπως μετέδωσε το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, όλα φαίνεται να αλλάζουν, όταν ο Σερίφ Κουασί συναντά τον Φαρίντ Μπενιετού.

Μόλις έναν χρόνο μεγαλύτερός του, υπήρξε πηγή έμπνευσης για αρκετούς νεαρούς στα βορειοανατολικά προάστια του Παρισιού. Ο Φαρίντ Μπενιετού τηρούσε μια αυστηρή μορφή του Σαλαφισμού (σουνιτικό κίνημα του Μουσουλμανισμού που ευαγγελίζεται την επιστροφή σε μια αυστηρή μορφή του Ισλάμ, στενά συνδεδεμένη με την πιστή εφαρμογή του Κορανίου). Σύχναζε σε τέμενος της περιοχής. Η συνάντηση μαζί του επηρέασε βαθύτατα τον Σερίφ Κουασί, ο οποίος αφήνει γένια και αρχίζει να ενημερώνεται για τη δράση εξτρεμιστικών οργανώσεων.


(Από αριστερά προς τα δεξιά: ο Σερίφ Κουασί, 32 ετών και ο αδελφός του Σαΐντ Κουασί, 34 ετών)

Ο πυρήνας «Buttes Chaumont» (Μπιτ Σομόν), επικεφαλής του οποίου ήταν ο Φαρίντ Μπενιετού, αποφάσισε να στείλει στο Ιράκ ομάδα αποτελούμενη από 12 νεαρούς, προκειμένου να πολεμήσει κατά των δυνάμεων της Δύσης. Σύμφωνα με δημοσίευμα της γαλλικής «Le Monde», η εκπαίδευσή τους ήταν υποτυπώδης: έτρεχαν στο πάρκο και μία φορά τούς έδειξαν πώς να χρησιμοποιούν ένα καλάσνικοφ. Η συγκεκριμένη εκπαίδευση έγινε με όπλο ρεπλίκα.

Στις 25 Ιανουαρίου 2005, κατά τη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης για τη διάλυση του πυρήνα του Μπενιετού, ο Σερίφ Κουασί συλλαμβάνεται, ενώ ετοιμάζεται να αναχωρήσει για τη Συρία και από εκεί να μεταβεί στο Ιράκ.

Η δίκη του 2008

Ο Σερίφ Κουασί είχε οδηγηθεί ​το 2008 ενώπιον των δικαστών και καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης τριών ετών

Το 2008, ο 32χρονος Γάλλος, αλγερινής καταγωγής, παρουσιάζεται ενώπιον των δικαστών κατηγορούμενος για δράση υπέρ των τζιχαντιστών και συμμετοχή στην οργάνωση «Buttes Chaumont», μέλη της οποίας έχουν διαπράξει εγκλήματα στο όνομα του Ισλάμ και έχουν στηρίξει εξτρεμιστές μαχητές ενάντια στις αμερικανικές δυνάμεις στον πόλεμο του Ιράκ. Στην απολογία του υποστηρίζει πως διδάχτηκε από τον Φαρίντ Μπενιετού ότι οι βομβιστές αυτοκτονίας γίνονταν μάρτυρες και προσθέτει ότι η απόφασή του να στηρίξει τη δράση του πυρήνα «Buttes Chaumont» συνδέεται άμεσα με τα άγρια βασανιστήρια κρατουμένων στο Γκουαντάναμο και στη φυλακή Άμπου Γκράιμπ του Ιράκ.

Η «Le Monde», κατά τη διάρκεια της δίκης, περιγράφει τον Σερίφ Κουασί σαν έναν αθλητικό 25χρονο άνδρα, με γωνίες στο πρόσωπο, που είχε μια αφοπλιστική ηρεμία και ένα θράσος ενώπιον των δικαστών. Ο ίδιος, πάντως, ανέφερε ότι είχε μετανιώσει για την κίνησή του να ενταχθεί στις τάξεις του συγκεκριμένου πυρήνα.

«Όσο πλησίαζε η ημερομηνία (της αναχώρησης), ολοένα και περισσότερο ήθελα να γυρίσω πίσω τον χρόνο. Όμως, αν έδειχνα ότι αμφιταλαντευόμουν, θα με έλεγαν δειλό» υποστήριξε.

Καταδικάστηκε τελικά σε φυλάκιση τριών ετών. Εξέτισε 18 μήνες σε δύο από τα σκληρότερα σωφρονιστικά ιδρύματα της Γαλλίας. Η εμπειρία του αυτή τον άλλαξε ολοκληρωτικά, σύμφωνα με τον πρώην συνήγορο υπεράσπισής του. Αφού εξέτισε την ποινή του, ο Κουασί είχε και πάλι μπλεξίματα με την αστυνομία το 2010. Ειδικότερα, θεωρήθηκε ύποπτος για συμμετοχή σε μια ομάδα που σχεδίαζε την απόδραση του Σμεν Αλί Μπελκασέμ, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για μια τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι το 1995. Οι αστυνομικοί όμως δεν είχαν στοιχεία σε βάρος του, πέρα από ορισμένα video με ομιλίες ηγετικών στελεχών της αλ Κάιντα που βρέθηκαν στον υπολογιστή του, καθώς και το γεγονός ότι είχε αναζητήσει ιστοτόπους τζιχαντιστών στο διαδίκτυο. Οι κατηγορίες σε βάρος του αποσύρθηκαν.

Διαβάστε επίσης:

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης