Ολοένα και πιο βαθιά στην απομόνωση μπαίνει το Κατάρ, μετά την απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις με την Ντόχα, υποστηρίζοντας ότι παρέχει χρηματοδότηση και οπλισμό σε ισλαμιστές μαχητές και στο Ιράν.

Το Κατάρ «πληρώνει» τη διαφοροποίηση της στάσης του απέναντι στο Ιράν, καθώς και απέναντι σε διάφορες ισλαμικές οργανώσεις (π.χ. Μουσουλμανική Αδελφότητα στην Αίγυπτο)​

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Μετά τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), την Αίγυπτο και το Μπαχρέιν, η Μαυριτανία (καθώς και άλλα μικρότερα κράτη όπως ο Μαυρίκιος και οι Μαλδίβες) έρχεται να προστεθεί στη λίστα των χωρών που απομονώνουν το Κατάρ, την ώρα που η Ιορδανία προχωρεί στην υποβάθμιση των διπλωματικών σχέσεών της με το συγκεκριμένο κράτος. Η Ντόχα βρίσκεται αντιμέτωπη με οικονομικό αποκλεισμό, καθώς Ριάντ και Ντουμπάι διέκοψαν τις εξαγωγές προς το εμιράτο (το οποίο εισάγει σχεδόν τα πάντα, εκτός από πετρέλαιο). Επιπλέον, αρκετές περιφερειακές αεροπορικές γραμμές, όπως οι Emirates, Gulf Air, Flydubai και Etihad, ακύρωσαν πτήσεις προς το Κατάρ, την ώρα που ο εναέριος χώρος του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC) έχει «κλείσει» για τις πτήσεις προς την Ντόχα. Παράλληλα, έχει δοθεί εντολή στους πολίτες του Κατάρ που διαβιούν ή έχουν επισκεφτεί χώρες που έχουν διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις με την Ντόχα να αποχωρήσουν εντός δύο εβδομάδων.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο το Κατάρ «πληρώνει» τη διαφοροποίηση της στάσης του απέναντι στο Ιράν, καθώς και απέναντι σε διάφορες ισλαμικές οργανώσεις (π.χ. Μουσουλμανική Αδελφότητα στην Αίγυπτο) -στάση που είχε προκαλέσει πολλάκις την έντονη ενόχληση του Οίκου των Σαούντ στη Σαουδική Αραβία, ο οποίος ηγείται των σουνιτών στον μουσουλμανικό κόσμο.


Η θέση της Μαυριτανίας

Η Μαυριτανία, χώρα της Δυτικής Αφρικής και μέλος του Αραβικού Συνδέσμου, ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Τρίτης πως διακόπτει τις σχέσεις με το Κατάρ λόγω της φερόμενης «υποστήριξης τρομοκρατών» της χώρας. Την πληροφορία μετέδωσε η κρατική υπηρεσία ειδήσεων.

«Το κράτος του Κατάρ έχει συνδέσει τις πολιτικές του (…) με την υποστήριξη τρομοκρατικών οργανώσεων και τη μετάδοση εξτρεμιστικών ιδεών» επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της αραβικής χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αυτό έχει ως αποτέλεσμα βαριές απώλειες ανθρώπινης ζωής σ’ αυτές τις αραβικές χώρες, στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο» προστίθεται.

Εκτός αεροπλάνων της Qantas οι πολίτες του Κατάρ

Σε μια ταυτόχρονη εξέλιξη, οι πολίτες του Κατάρ δεν θα επιτρέπεται να επιβιβαστούν στις πτήσεις της αεροπορικής εταιρείας Qantas προς το Ντουμπάι, καθώς τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν απαγορεύσει τη διέλευσή τους μέσω των αεροδρομίων τους, μετά τη διακοπή των διπλωματικών και οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών, σύμφωνα με ανακοίνωση εκπροσώπου της εταιρείας.

Όπως αναφέρθηκε και νωρίτερα, τα ΗΑΕ έχουν απαγορεύσει την είσοδο σε πολίτες του Κατάρ, χωρίς να έχουν ξεκαθαριστεί οι επιπτώσεις που θα έχει η απαγόρευση αυτή στις αεροπορικές εταιρείες της περιοχής.

Τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ – Σαουδάραβα βασιλιά

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μίλησε τηλεφωνικά με τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν την Τρίτη, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη να υπάρξει ενότητα μεταξύ των χωρών του Κόλπου.

«Το μήνυμά του ήταν ότι χρειαζόμαστε ενότητα στην περιοχή για να πολεμήσουμε την εξτρεμιστική ιδεολογία και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας. Είναι σημαντικό να είναι ενωμένος ο Κόλπος για την ειρήνη και την ασφάλεια της περιοχής» σημείωσε ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.

Ερντογάν: Η απομόνωση του Κατάρ δεν θα λύσει κανένα πρόβλημα

Από τη μεριά του, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η απομόνωση του Κατάρ, με την επιβολή, μεταξύ άλλων, κυρώσεων εναντίον του εμιράτου, δεν θα λύσει κανένα πρόβλημα, ενώ σημείωσε ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να βοηθήσει να τερματιστεί αυτή η κρίση.

«Η απομόνωση του Κατάρ δεν θα επιλύσει κανένα πρόβλημα» επεσήμανε ο Τούρκος πρόεδρος σε ομιλία του σε μέλη του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

«Δεν θεωρούμε αποτελεσματικό το μέτρο επιβολής κυρώσεων ενάντια στο Κατάρ. Σε μια περίοδο που ιδιαίτερα χρειαζόμαστε αλληλεγγύη και συνεργασία, αυτή η κατάσταση δεν θα ωφελήσει κανέναν στην περιοχή μας» πρόσθεσε.

Newsroom zougla

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης