Το SPD για ενδεχόμενο τρίτο πακέτο

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 27 Οκτωβρίου 2012, 12:29
Το SPD για ενδεχόμενο τρίτο πακέτο
Ποικίλες αντιδράσεις συνεχίζει να προκαλεί στη Γερμανία η φημολογία που καλλιεργείται τις τελευταίες μέρες για ενδεχόμενο τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα.

Να ανοίξει επιτέλους τα χαρτιά της όσον αφορά το ζήτημα ενός νέου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα, καλεί τη γερμανική κυβέρνηση ο επικεφαλής της Κ.Ο. των Σοσιαλδημοκρατών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ. «Αποπροσανατολίζουν όσο μπορούν. Διαψεύδουν τα όσα ψιθυρίζουν ακόμη και τα πουλιά. Και εντέλει αυτό έρχεται», λέει χαρακτηριστικά προς την Passauer Neue Presse.

«Όποιος συμπεριφέρεται με αυτό τον τρόπο, δεν αντιλαμβάνεται ότι εξαρτάται από την αντιπολίτευση. Και από αυτόν που μας χρειάζεται, ζητάμε να είναι σαφής και ανοιχτός επί του θέματος», τονίζει ο κ. Σταϊνμάγερ.

Εν τω μεταξύ, σε συνέντευξή του προς την κρατική τηλεόραση, στο πλαίσιο αφιερώματος με τίτλο «Μάχη για το ευρώ» που θα μεταδοθεί την ερχόμενη Τρίτη (ZDFzeit), ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επαναλαμβάνει ότι «θέλουμε να είναι η Ελλάδα σε θέση να παραμείνει στο ευρώ. Έχει να κάνει όμως ακόμη πολλά. Αυτό δεν έχει κριθεί ακόμη», όπως λέει.

Για ανεύθυνους δημαγωγούς κάνει λόγο ο Σόιμπλε. «Θέλουμε να είναι η Ελλάδα σε θέση να παραμείνει στο ευρώ».

Παράλληλα υπογραμμίζει ότι υπάρχουν αμφιβολίες για το εάν μέχρι σήμερα η Ελλάδα έχει ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της. «Αυτές οι αμφιβολίες θα πρέπει να αρθούν μελλοντικά», όπως τονίζει.

Κληθείς να σχολιάσει το κακό για την Α. Μέρκελ και την πολιτική της κλίμα στην Ελλάδα, ο κ. Σόιμπλε είναι κατηγορηματικός και ιδιαίτερα καυστικός: «Εάν πολιτικοί στην Ελλάδα προσπαθούν να πείσουν τους ανθρώπους ότι για τα προβλήματά τους ευθύνεται κάποιος στις Βρυξέλλες, στην Ευρώπη ή στην Γερμανία, τότε πρόκειται για ανεύθυνους δημαγωγούς», όπως λέει, και συμπληρώνει: «Για την κατάσταση στην Ελλάδα δεν φταίει κανείς άλλος παρά η ίδια η Ελλάδα και οι έλληνες πολιτικοί».

To σύνολο των σημερινών δημοσιευμάτων σχετικά με την Ελλάδα στο γερμανόφωνο τύπο στρέφεται αποκλειστικά γύρω από το ενδεχόμενο ενός τρίτου πακέτου βοήθειας προς την χώρα.

«Διαφάνεια και αλήθεια» είναι ο τίτλος του σχολίου που δημοσιεύει σήμερα η Tagesspiegel του Βερολίνου. Η εφημερίδα επικεντρώνεται στο γεγονός ότι οι Έλληνες θεωρούν δεδομένη την επιμήκυνση ενώ το Βερολίνο διαψεύδει. Η Tagespiegel καλεί την πολιτική ηγεσία στη Γερμανία να πει την αλήθεια: «Δεν μπορεί να είναι αλήθεια ότι οι χώρες της Ευρωζώνης διήνυσαν αυτόν τον μακρύ δρόμο για να αλλάξουν τώρα πορεία και να αφήσουν μόνη της την Ελλάδα. Κάτι τέτοιο θα ήταν ούτως ή άλλως πολιτικά αλλά και οικονομικά αντιπαραγωγικό. Για το λόγο αυτό ο Πέερ Στάινμπρουκ είχε δίκιο όταν έλεγε στη βουλή: πείτε επιτέλους την αλήθεια. Αλήθεια σημαίνει ότι βοηθάμε. Βοηθάμε το ευρώ, βοηθάμε την Ευρώπη, βοηθάμε εμάς. Θα διαρκέσει πολύ και θα απαιτήσει μεγάλη προσπάθεια αλλά και χρήματα – πέρα από αυτή τη γενιά. Αυτό είναι σημαντικό όμως και για το σχεδιασμό των γερμανικών προϋπολογισμών. Για αυτό απαιτέιται αλήθεια αλλά και για τον επιπρόσθετο λόγο ότι το Σύνταγμα απαιτεί διαφάνεια και αλήθεια» .

«Η Ελλάδα έτσι ή αλλιώς θα σωθεί» επιγράφει το ρεπορτάζ της η Frankfurter Allgemeine Zeitung, η οποία σημειώνει πως μια καθυστέρηση του προγράμματος λιτότητα θα έφερνε νέα προβλήματα. Η εφημερίδα γράφει: «Παρά το γεγονός ότι πολλά ερωτήματα παραμένουν αδιευκρίνιστα, εντούτοις το Eurogroup στην επόμενη συνάντησή του στις 12 Νοεμβρίου θέλει σε κάθε περίπτωση να αποφασίσει για τη νέα βοήθεια προς την Ελλάδα. «Η πολιτική οδηγία εδώ και καιρό είναι ότι η Ελλάδα έτσι και αλλιώς θα σωθεί και τώρα αυτό που απομένει είναι η διαπραγμάτευση των όρων», δήλωσε ένας διπλωμάτης στις Βρυξέλλες. Τα ανοιχτά ερωτήματα, κυρίως για τα επιπλέον μέσα χρηματοδότησης, δεν θα αποφασιστούν από την τρόικα αλλά θα πρέπει να αποφασιστούν πολιτικά»

Το κόστος θα επωμισθεί η Ελλάδα

Η Bild στο γνώριμο ύφος της, δημοσιεύει άρθρο το οποίο επιγράφει : «Εμείς λέμε όχι». Πρόκειται για το όχι που λένε ορισμένοι Γερμανοί βουλευτές σε νέα βοήθεια προς την Ελλάδα. Η εφημερίδα γράφει: «Πολλοί βουλευτές έχουν απαυδήσει. Τώρα κινητοποιούνται οι επικριτές στην Χριστιανική Ένωση αλλά και στους Φιλελεύθερους… Σύμφωνα με πληροφορίες της Bild η κυβέρνηση ψάχνει εντατικά μια λύση ώστε η σχεδιαζόμενη επιμήκυνση για δύο χρόνια να μη συνδέεται με κόστος το οποίο είναι άμεσα εμφανές».

Η αυστριακή Die Presse γράφει: «Τα μηνύματα από την γερμανική κυβέρνηση ότι θα συνεχίσουν να βοηθούν σε κάθε περίπτωση την Ελλάδα, πολλαπλασιάζονται. Παρόλα αυτά όμως ο υπ. Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε την Τετάρτη το βράδυ για άλλη μια φορά πως η Ελλάδα θα πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της διαφορετικά δεν θα πάρει την επόμενη δόση της βοήθειας».

Τέλος το Spiegel στην ηλεκτρονική του σελίδα αναφέρει: «Η χώρα νούμερο ένα σε κρίση στην Ευρώπη θα πάρει παράταση δυο χρόνων. Το κόστος κυμαίνεται ανάμεσα στα 16 και 18 δις ευρώ, τα οποία θα τα επωμισθεί η ίδια η Ελλάδα».

Επιμέλεια: Κ. Μπετινάκης

Πηγή: Deutsche Welle

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 27 Οκτωβρίου 2012, 12:31