«Είναι ο Φρανσουά Ολάντ ακόμη τόσο ισχυρός, ώστε να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις που έχει εξαγγείλει;» διερωτάται σε άρθρο του το «Spiegel», το οποίο επίσης θεωρεί αρκετά δύσκολο ο πρόεδρος της Γαλλίας να μην επηρεαστεί καθόλου από το πρόσφατο σκάνδαλο με την αποκάλυψη της σχέσης του με την ηθοποιό Ζουλί Γκαγιέ.

«Έπειτα από μεγάλη καθυστέρηση, ο Ολάντ επιτέλους ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα μια σειρά από οικονομικές μεταρρυθμίσεις, που ουσιαστικά απομακρύνονται ριζικά από τις προεκλογικές εξαγγελίες του Σοσιαλιστικού Κόμματος» σημειώνει το γερμανικό περιοδικό μιλώντας για το «σύμφωνο ευθύνης» του προέδρου, το οποίο προβλέπει κυρίως φορολογικές ελαφρύνσεις ύψους 30 δισ. ευρώ για τις επιχειρήσεις και εξοικονόμηση επιπλέον 50 δισ. ευρώ από το 2015 έως το 2017 με στόχο τη βελτίωση της γαλλικής οικονομίας, τη μείωση της γραφειοκρατίας, καθώς και την περαιτέρω σύσφιγξη των γαλλογερμανικών σχέσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Μετά την ανακοίνωση αυτή, ο Ολάντ θα είναι πολύ δύσκολο να πάρει πίσω όλα αυτά που προανήγγειλε, πράγμα που σημαίνει πως ο πρόεδρος της Γαλλίας επιτέλους αντιμετωπίζει την πραγματικότητα κατά πρόσωπο και εννοεί αυτά που λέει» υποστηρίζει ο Χένρικ Ουτερβέντε από το Γερμανογαλλικό Ινστιτούτο, μια ανεξάρτητη δεξαμενή σκέψης στο Λούντβιγκσμπεργκ της Γερμανίας.

«Και μόνο το γεγονός πως ο Ολάντ εξέφρασε ξεκάθαρα τη σημασία της γαλλογερμανικής φιλίας δείχνει πως η κατάσταση στην Ευρώπη θα μπορούσε να βελτιωθεί. Αυτό δεν σημαίνει, ωστόσο, πως οι δύο πλευρές θα βρουν τόσο εύκολα κοινά σημεία επαφής» δηλώνει, ανώνυμα, στο «Spiegel» ένα μέλος του υπουργικού συμβουλίου της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ.

«Μένει να δούμε κατά πόσο ο Ολάντ θα επιτύχει να περάσει τις μεταρρυθμίσεις αυτές, οι οποίες θα μπορούσαν να είναι το ίδιο βιώσιμες – και επιτυχημένες – όσο αυτές του τέως καγκελαρίου Γκέρχαρντ Σρέντερ» συμπληρώνει το δημοσίευμα του περιοδικού και καταλήγει: «Πολλοί έχουν υποτιμήσει τον Γάλλο πρόεδρο, αν και οι Γάλλοι στην πραγματικότητα είναι ικανοί για πράγματα που ούτε οι Αμερικανοί ούτε οι Γερμανοί μπορούν να πετύχουν».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης