Στρατιωτικές πηγές στην Αίγυπτο ανέφεραν ότι ο υπουργός Άμυνας της Αιγύπτου, Μοχάμαντ Χουσεΐν Ταντάουι, είναι επικεφαλής του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου το οποίο ανέλαβε σήμερα τον έλεγχο της διακυβέρνησης της χώρας μετά από τον εξαναγκασμό σε παραίτηση του επί 30 χρόνια πρόεδρου της χώρας, Χόσνι Μουμπάρακ.

Σύμφωνα με το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο πρόκειται να καθαιρέσει την κυβέρνηση και τα δύο σώματα του Κοινοβουλίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σχετική ανακοίνωση του Ανωτάτου Στρατιωτικού Συμβουλίου θα δημοσιοποιηθεί αργότερα σήμερα.

Παγώνουν οι λογαριασμοί του Μουμπάρακ
 
Πριν από λίγο το Ελβετικό Υπουργείο Εξωτερικών, ανακοίνωσε ότι δεσμεύει περιουσιακά στοιχεία του Χόσνι Μουμπάρακ στην Ελβετία.

Έκκληση για ομαλή μετάβαση στην Αίγυπτο από τον Μπάν Γκι-Μουν

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο γενικός γραμματέας του Ο.Η.Ε Μπαν Γκι-Μουν επανέλαβε σήμερα την έκκλησή του για μία «διαφανή, ειρηνική και ομαλή» μετάβαση στην Αίγυπτο μετά την παραίτηση του αιγύπτιου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ο.Η.Ε Μάρτιν Νεσίρκι επικαλούμενος τις δηλώσεις του Μπαν, «Το εύρος και η ταχύτητα της μετάβασης θα το αποφασίσει ο λαός της Αιγύπτου».

Ο Νεσίρκι πρόσθεσε ότι ο Μπαν καλεί να ξεκινήσει η μεταβίβαση της εξουσίας στο Κάιρο, ώστε να απαντηθούν τα αιτήματα του αιγυπτιακού λαού που είναι «προφανώς απογοητευμένος» από τους ηγέτες του.

«Ιδιαίτερη μέρα για τους διαδηλωτές η σημερινή», λέει ο David Cameron

Ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου David Cameron σε δήλωσή του στο BBC αναφέρει: «Σήμερα ήταν μια αξιοσημείωτη ημέρα, ιδιαίτερα για εκείνους στην πλατεία Tahrir , οι οποίοι έχουν μιλήσει τόσο γενναία και τόσο ειρηνικά για την αλλαγή στη χώρα τους».

 
Παράλληλα πρόσθεσε: «Η Αίγυπτος έχει τώρα μια πραγματικά πολύτιμη στιγμή ευκαιρίας για να έχει μια κυβέρνηση που μπορεί να φέρει τους ανθρώπους μαζί. Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε με όποιο τρόπο μπορούμε. Πιστεύουμε ότι πρέπει να είναι μια κυβέρνηση που θα θέσει σε εφαρμογή τα δομικά στοιχεία μιας πραγματικά ανοικτής, ελεύθερης και δημοκρατικής κοινωνίας ».

Έκκληση για «ειρήνη» και από την Άνγκελα Μέρκελ

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ κάλεσε την Αίγυπτο να σεβαστεί την συνθήκη της ειρήνης με το Ισραήλ από το 1979.Πρόσθεσε επίσης ότι οι εξελίξεις θα πρέπει να είναι «αμετάκλητες και ειρηνικές».

Αντιδράσεις από τον Αραβικό Σύνδεσμο, από τη Goοgle ,από τη Χαμάς και από το Κατάρ

Ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου, ο αιγύπτιος Αμρ Μούσα, δήλωσε από τη μεριά του ότι είναι βέβαιος ότι η χώρα του θα επιλέξει το σωστό δρόμο.
Συγκεκριμένα στο CNN αναφέρει: «Είμαι αισιόδοξος ότι θα επιλέξουμε το σωστό δρόμο για την Αίγυπτο και τον αιγυπτιακό λαό».
 
Ο Ουάελ Γόνεμ, το στέλεχος του αμερικανικού ομίλου Google που συνελήφθη και κρατήθηκε επί πολλές ημέρες από τις αιγυπτιακές υπηρεσίες ασφαλείας επειδή συμμετείχε στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, έγραψε σήμερα στο λογαριασμό του στο Twitter: «Συγχαρητήρια στην Αίγυπτο, ο εγκληματίας έφυγε από το μέγαρο».

Και η Χαμάς χαιρέτισε σήμερα την παραίτηση του Μουμπάρακ ως «την αρχή της νίκης της επανάστασης», την ώρα που στη Λωρίδα της Γάζας εκτυλίσσονται σκηνές πανηγυρισμών.

Ο Σάμι Αμπου Ζούχρι, εκπρόσωπος της Χαμάς αναφέρει: «Θεωρούμε την παραίτηση του προέδρου Μουμπάρακ ως την ανακοίνωση της αρχής της νίκης της αιγυπτιακής επανάστασης, όλες τις διεκδικήσεις της οποίας υποστηρίζουμε».
Εντωμεταξύ και η κυβέρνηση του Κατάρ χαρακτήρισε τη μεταβίβαση της εξουσίας στο στρατιωτικό συμβούλιο ένα θετικό βήμα.

Ευχαριστημένος ο Αχμέτ Νταβούτογλου

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, σε δήλωσή του για την παραίτηση του Μουμπάρακ αναφέρει: «Συγχαρητήρια στον αιγυπτιακό λαό και ελπίζουμε ότι το σύστημα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του αιγυπτιακού λαού»
 

«Σωστή η απόφαση για την Αίγυπτο» αναφέρει ο Τζον Μακέιν

Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Τζον Μακέιν αναφέρει: «Επικροτώ την απόφαση του Προέδρου Μουμπάρακ να παραιτηθεί. Αυτό ήταν προφανώς μια πολύ δύσκολη απόφαση για τον Πρόεδρο Μουμπάρακ, αλλά είναι η σωστή απόφαση για την Αίγυπτο».

«Θαρραλέα η παραίτηση Μουμπάρακ»

Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί καλεί την Αίγυπτο να «ληφθούν μέτρα που θα οδηγήσουν στην εγκαθίδρυση δημοκρατικών θεσμών μέσα από ελεύθερες και διαφανείς εκλογές».

Όσον αφορά την απόφαση του κ. Μουμπάρακ να παραιτηθεί αναφέρει: « Η απόφαση αυτή ήταν θαρραλέα και απαραίτητη σε μια ιστορική στιγμή».
 

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Η Γαλλία καλεί τις αιγυπτιακές αρχές να προχωρήσουν τόσο γρήγορα όσο είναι εφικτό με τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για να μετατραπεί η Αίγυπτος σε μια ελεύθερη και πλουραλιστική κοινωνία».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης