Φορολογικές ελαφρύνσεις συνολικού ύψους 18 δισεκατομμυρίων ευρώ, ιδίως για τους πιο χαμηλόμισθους εργαζομένους και για τις ιταλικές επιχειρήσεις, όπως είχε εξαγγείλει, περιλαμβάνει το σχέδιο προϋπολογισμού που παρουσίασε την Πέμπτη στους δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι.

Σύμφωνα με το σχέδιο προϋπολογισμού, το 50% του ποσού προκύπτει από την φοροαπαλλαγή της τάξης των 80 ευρώ υπέρ των μόνιμων υπαλλήλων οι οποίοι κερδίζουν από 25.000 ευρώ (μικτά) τον χρόνο ή λιγότερα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά 5 δισ. ευρώ θα μειωθούν οι φόροι μισθωτών υπηρεσιών τους οποίους καταβάλλουν οι εργοδότες.

Παράλληλα, από το 2015 όσοι εργαζόμενοι το επιθυμούν θα μπορούν να ζητούν την τμηματική καταβολή του εφάπαξ τους μαζί με τον μισθό του κάθε μηνός, χωρίς να περιμένουν τη συνταξιοδότησή τους.

Το σχέδιο του ιταλικού κρατικού προϋπολογισμού περιλαμβάνει επίσης ένα μέτρο για την επιδοτούμενη πρόσληψη νέων εργαζομένων: η καταβολή των ασφαλιστικών τους εισφορών για την πρώτη τριετία απασχόλησής τους θα γίνεται από το ιταλικό Δημόσιο. Για τον σκοπό αυτό θα διατεθούν άλλα 2 δισεκατομμύρια ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιπλέον, ο Ιταλός πρωθυπουργός ανακοίνωσε την περικοπή των δαπανών του Δημοσίου κατά 15 δισ. ευρώ.

Ο Ρέντσι δήλωσε ότι ο λόγος ελλείμματος-ΑΕΠ της Ιταλίας θα διαμορφωθεί εφέτος στο 2,9%, θα παραμείνει δηλαδή εντός των παραμέτρων που έχει θεσπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει σειρά παρατηρητών, για το σχέδιο αυτό του κρατικού προϋπολογισμού αναμένεται, εντός των επόμενων δύο εβδομάδων, το πράσινο φως ή και οι ενστάσεις των Βρυξελλών. Τίποτα δεν μπορεί να προεξοφληθεί, από τη στιγμή που ο Ρέντσι προσπαθεί να δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη και στην τόνωση της οικονομίας, «παγώνοντας» για μία διετία την πολιτική δημοσιονομικής προσαρμογής.

Χ.Λ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης