Ανταπόκριση από Στρασβούργο – Νίκος Ρούσσης

Για τον μεγάλο κίνδυνο που αντιμετωπίζουν οι Ουκρανοί πρόσφυγες (κυρίως γυναίκες και παιδιά) να πέσουν θύματα της εμπορίας ανθρώπων προειδοποιεί η Ομάδα Εμπειρογνωμόνων του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη Δράση κατά της Εμπορίας Ανθρώπων (GRETA).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως αναφέρει, περίπου τρία εκατομμύρια άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Ουκρανία σε λιγότερο από τρεις εβδομάδες, αναζητώντας καταφύγιο σε γειτονικές χώρες και μετά σε όλη την Ευρώπη.

Υπολογίζεται ότι το 90% από αυτούς είναι γυναίκες και παιδιά.

Ωστόσο, η άνευ προηγουμένου ροή προσφύγων από την Ουκρανία θέτει σημαντικές υλικοτεχνικές προκλήσεις τόσο για τα κρατικά ιδρύματα όσο και για τις ανθρωπιστικές οργανώσεις, ιδίως σε χώρες που συνορεύουν με την Ουκρανία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών πρώτης γραμμής και δημοσιογράφοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για ύποπτες περιπτώσεις εμπορίας ανθρώπων που αφορούν Ουκρανούς πρόσφυγες.

Υπάρχουν αναφορές για διακινητές που στοχεύουν παιδιά χωρίς γονείς που φεύγουν από την Ουκρανία, και πολλά από αυτά τα παιδιά αγνοούνται επί του παρόντος, μετά την εσπευσμένη εκκένωση ορφανοτροφείων και ανάδοχων κατοικιών.

Η Helga Gayer, πρόεδρος της GRETA, δήλωσε: «Οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών στις χώρες που υποδέχονται Ουκρανούς πρόσφυγες πρέπει να ενημερωθούν για τους κινδύνους της εμπορίας ανθρώπων και της εκμετάλλευσης.

Πρέπει να ληφθούν επείγοντα μέτρα για την ενίσχυση του συντονισμού στα συνοριακά περάσματα και στις εγκαταστάσεις υποδοχής και για τη διασφάλιση της ακριβούς καταγραφής των προσφύγων και της πρόσβασής τους στα απαραίτητα έγγραφα, άδειες παραμονής και βασικές υπηρεσίες».

«Οι άνθρωποι που φεύγουν από τον πόλεμο είναι σωματικά και ψυχολογικά αποδυναμωμένοι, δεν είναι εξοικειωμένοι με το νέο τους περιβάλλον και είναι εξαιρετικά ευάλωτοι στο να πέσουν θύματα εγκληματιών. Οι δομές υποδοχής των προσφύγων πρέπει να διασφαλίζουν ότι ενημερώνονται για τα δικαιώματά τους, σε γλώσσα που μπορούν να κατανοήσουν και ότι τους παρέχεται ψυχολογική και υλική υποστήριξη.

Οι Αρχές πρέπει να λάβουν μέτρα για να αποτρέψουν τις δόλιες προσφορές μεταφοράς, διαμονής και εργασίας και να ενισχύσουν τα πρωτόκολλα ασφαλείας για τα ασυνόδευτα παιδιά, συνδέοντάς τα με τα εθνικά συστήματα παιδικής προστασίας», πρόσθεσε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης