Μεγάλα είναι τα πλήγματα τα οποία έχει υποστεί τις τελευταίες ώρες ο πρόεδρος της Αμερικής, Ντόναλντ Τραμπ. Την Τρίτη ο πρώην προσωπικός δικηγόρος του Αμερικανού προέδρου ομολόγησε πως διέπραξε οικονομικά αδικήματα και ενέπλεξε προσωπικά τον πρόεδρο ενώπιον του δικαστή, ενώ, ταυτοχρόνως, ο πρώην επικεφαλής της προεκλογικής του εκστρατείας κρίθηκε ένοχος για φορολογικές απάτες στη δική του δίκη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρώην δικηγόρος του Ντ. Τραμπ o oποίος κατηγορείται πως διέπραξε τραπεζική και φορολογική απάτη και παραβίαση της νομοθεσίας περί προεκλογικών εκστρατειών – συμφώνησε το βράδυ της Τρίτης με τους ομοσπονδιακούς εισαγγελείς στη Νέα Υόρκη να δηλώσει ένοχος για οικονομικά αδικήματα και να εκτίσει ποινή φυλάκισης. Στο πλαίσιο της συμφωνίας αυτής, ο Κόεν θα καταβάλει ένα σημαντικό πρόστιμο.

Την Κυριακή οι Νew York Times ανέφεραν σε σχετικό τους δημοσίευμα πως οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς είχαν επικεντρώσει την έρευνά τους στα δάνεια, ύψους 20 εκατομμυρίων δολαρίων, που είχε λάβει ο Κόεν από εταιρείες ταξί που ανήκουν στον ίδιο και την οικογένειά του. Τα συγκεκριμένα δάνεια αυτά εξετάστηκαν στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγεται εδώ και καιρό.

Μαζί με τον Κοέν κινδυνεύει και ο πρόεδρος των ΗΠΑ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρώην συνεργάτης του προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ κατηγορείται πως παραβίασε τους νόμους και χρηματοδότησε γυναίκες που ισχυρίζονταν πως είχαν σχέση με τον ρεπουμπλικανό μεγιστάνα του Λευκού Οίκου ώστε να μη μιλήσουν.

Η συγκεκριμένη συμφωνία με τους εισαγγελείς θεωρείται πιθανό να αυξήσει τους νομικούς κινδύνους για τον Τραμπ, καθώς εγείρεται η πιθανότητα να παράσχει ο Κόεν πληροφορίες στον ειδικό εισαγγελέα Ρόμπερτ Μιούλερ που ερευνά την ανάμιξη της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016 και την πιθανή συνεργασία της με το προεκλογικό επιτελείο του Αμερικανού προέδρου.

Τι υποστηρίζει ο Κοέν

Με τους ισχυρισμούς του στρέφεται στην ουσία κατά του Ντόναλντ Τραμπ καθώς υποστήριξε ότι ήταν αυτός που του έδωσε εντολή να διαπράξει έγκλημα.

Ο Μάικλ Κόεν

«Σήμερα, (ο Κόεν) σηκώθηκε και κατέθεσε ενόρκως ότι ο Ντόναλντ Τραμπ του έδωσε εντολή να διαπράξει ένα έγκλημα, κάνοντας πληρωμές σε δύο γυναίκες με κύριο σκοπό να επηρεαστεί η έκβαση μιας εκλογικής διαδικασίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Λάνι Ντέιβις, ο δικηγόρος του Κόεν, σε ανακοίνωση Τύπου και διερωτήθηκε:

«Αν αυτές οι πληρωμές είναι έγκλημα για τον Μάικλ Κόεν, τότε γιατί δεν είναι έγκλημα για τον Ντόναλντ Τραμπ;».

Πού όμως έχουν βασιστεί οι κατηγορίες

Ο πρώην δικηγόρος του Αμερικανού προέδρου παραδέχτηκε πως κατέβαλε το ποσό των 130.000 δολαρίων στην πρωταγωνίστρια αισθησιακών ταινιών Στόρμι Ντάνιελς πριν τις προεδρικές εκλογές του 2016 για να μην πει τίποτα για τη σχέση που διατηρούσε με τον Ντόναλντ Τραμπ. Χρήματα έχει δώσει και στην πρώην playmate Κάρεν Μακ-Ντούγκαλ για τον ίδιο σκοπό. Ο πρώην συνεργάτης του προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ κατηγορείται πως παραβίασε τους νόμους και χρηματοδότησε γυναίκες που ισχυρίζονταν πως είχαν σχέση με τον ρεπουμπλικανό μεγιστάνα του Λευκού Οίκου ώστε να μη μιλήσουν

Ο Κόεν συνεργάζεται με τον Τραμπ από το 2006 ενώ έχει τη φήμη ενός από τους «πιστότερους» ακόλουθους του όλα αυτά τα χρόνια.

Τι σημαίνουν όλα αυτά για τον Αμερικανό πρόεδρο

Από ’δω και στο εξής όλα θα εξαρτηθούν από το πόσο ο Κόεν θα αποφασίσει να «μπλέξει» τον Αμερικανό πρόεδρο στην υπόθεση που απασχολεί τις Αρχές.

Αν αποδειχθεί πως ο Τραμπ ήταν το πρόσωπο που έδινε την εντολή για τις οικονομικές συναλλαγές με τις γυναίκες, τότε σίγουρα θα υπάρχουν σοβαρές επιπτώσεις και για τον ίδιο.

Ένοχος και ο Πολ Μάναφορτ

Το δικαστήριο στην Αλεξάντρια, κοντά στην Ουάσινγκτον, ανακήρυσσε τον Πολ Μάναφορτ, τον πρώην διευθυντή της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ, ένοχο των κατηγοριών για τραπεζική απάτη και φορολογική απάτη.

O Πολ Μάναφορτ

Το σώμα των ενόρκων κατέληξε σε ετυμηγορία μόνο για μέρος των κατηγοριών, αφού μεταξύ των μελών του υπήρξε ασυμφωνία για τις 10 από τις 18 κατηγορίες σε βάρος του πρώην λομπίστα.

Η απόφαση έχει ισχυρό συμβολισμό, καθώς επρόκειτο για την πρώτη δίκη που προέκυψε από τις έρευνες για τη φερόμενη ανάμιξη της Ρωσίας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016 – μια πολυπλόκαμη υπόθεση που χειρίζεται ο ομοσπονδιακός ειδικός εισαγγελέας Ρόμπερτ Μάλερ και επικεντρώνεται στην υποψία ότι υπήρξε σύμπραξη ανάμεσα στην προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ και του Κρεμλίνου του Βλαντίμιρ Πούτιν. Μετά την καταδίκη του, ο Πολ Μάναφορτ είναι αντιμέτωπος με ποινή κάθειρξης έως και 80 ετών

«Αισθάνομαι πολύ άσχημα» για τον Μάναφορτ, έναν «καλό άνθρωπο», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος στο περιθώριο μιας εμφάνισής του στη Δυτική Βιρτζίνια. Αντίθετα, δεν έκανε απολύτως κανένα σχόλιο ερωτηθείς για τον Κόεν.

Ο Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε εξάλλου ότι η ετυμηγορία σε βάρος του Μάναφορτ δεν είχε «καμία σχέση» με την υποτιθέμενη αθέμιτη σύμπραξη της εκστρατείας του με τη Ρωσία, την οποία αρνείται κατηγορηματικά εξαρχής, καταγγέλλοντας πλέον καθημερινά ένα «κυνήγι μαγισσών». «Πού είναι η σύμπραξη;» ρώτησε τους υποστηρικτές του. «Ψάχνουνε ακόμα τη σύμπραξη, πού είναι η σύμπραξη; Βρείτε τη σύμπραξη!», επέμεινε.

Ο Μάναφορτ, 69 ετών, παρέμεινε απόλυτα σιωπηλός όταν αναγνώστηκε η ετυμηγορία. Ο λομπίστας, άλλοτε ένας από τους ισχυρότερους ανθρώπους στην Ουάσινγκτον, είναι «απογοητευμένος» και «ζυγίζει όλες τις επιλογές του», δήλωσε ο δικηγόρος Κέβιν Ντάουνινγκ.

Μετά την καταδίκη του, ο Πολ Μάναφορτ είναι αντιμέτωπος με ποινή κάθειρξης έως και 80 ετών. Πάντως ο δικαστής, τηρώντας ομοσπονδιακές οδηγίες, ενδέχεται να επιλέξει «μια ποινή από επτά ως εννιά χρόνια» κάθειρξη, είπε ένας πρώην ομοσπονδιακός εισαγγελέας, ο Τζέικομπ Φρένκελ, στο Γαλλικό Πρακτορείο. Η ημερομηνία που θα επιβληθεί και θα αναγγελθεί η ποινή στον Μάναφορτ μένει να οριστεί.

Έπειτα από δύο εβδομάδες αντεγκλήσεων στις ΗΠΑ, η ολοκλήρωση της ακροαματικής διαδικασίας αποτελεί πάντως μια νίκη, μολονότι ατελή, για τον ειδικό εισαγγελέα Μάλερ και εξασθενίζει τη θέση του ρεπουμπλικάνου προέδρου. Η έρευνά του για τη φερόμενη ρωσική ανάμιξη στις προεδρικές εκλογές του 2016 συνεχίζεται, παρά τις ασταμάτητες εκκλήσεις του Λευκού Οίκου να τερματιστεί.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης