Με έντονο τρόπο το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε τα χθεσινά επεισόδια στη βουλή της ΠΓΔΜ, αναφέρει εκτενές ρεπορτάζ της Deutsche Welle για τις πολιτικές εξελίξεις στα Σκόπια. «Αυτό που συνέβη χθες είναι απαράδεκτο» δήλωσε στο κυβερνητικό “μπρίφινγκ” στο Βερολίνο ο εκπρόσωπος του υπουργείου Μάρτιν Σέφερ. Αφού χαρακτήρισε αυτούς που εισέβαλαν στη βουλή ως «προφανώς τραμπούκους», ο κ. Σέφερ κατέστησε σαφές ότι αυτή η συμπεριφορά δεν συνάδει με τις ευρωπαϊκές αξίες.

Ασκώντας κριτική στην παθητική στάση της αστυνομίας κατά την εισβολή, ζήτησε να διασφαλίσουν οι αρχές την «κανονική δημοκρατική διαδικασία της εκλογής ενός προέδρου της βουλής». «Ελπίζουμε», δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ, «ότι επί τη βάσει του συντάγματος της ΠΓΔΜ θα συγκροτηθεί πλέον μία νέα κυβέρνηση». Το Βερολίνο «αναμένει» από την υπηρεσιακή κυβέρνηση «να φροντίσει για την τάξη και την ασφάλεια στη χώρα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι δηλώσεις περί αφοσίωσης στην Ευρώπη «θα πρέπει να τεκμηριωθούν με πράξεις» πρόσθεσε. Αυτό σημαίνει την «αναγνώριση του αποτελέσματος των εκλογών» και την «υλοποίησή» του στη συνέχεια – με άλλα λόγια, την ψήφιση μιας νέας κυβέρνησης από την πλειοψηφία των βουλευτών.

«Ξεκάθαρο μήνυμα από το Βερολίνο»

Σύμφωνα με τον κ. Σέφερ, αυτό το «ξεκάθαρο μήνυμα από το Βερολίνο» διαβιβάστηκε σήμερα το μεσημέρι στον πρέσβη των Σκοπίων που βρέθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών. Όπως ανακοίνωσε ακόμη, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ θα συναντηθεί το απόγευμα στο περιθώριο της άτυπης σύσκεψης των ΥΠΕΞ της ΕΕ στη Μάλτα με τον σκοπιανό ομόλογό του Νίκολα Πόποφσκι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ένα πρώτο του σχόλιο χθες, ο κ. Γκάμπριελ είχε χαρακτηρίσει ως «απόλυτα απαράδεκτο» το γεγονός ότι «το ως τώρα κυβερνητικό κόμμα» αρνείται τη σύσταση μιας νέας κυβέρνησης και ότι «οι οπαδοί του επιτίθενται στο κοινοβούλιο και χτυπούν βουλευτές». Όπως τόνισε ακόμη, «θα πρέπει επιτέλους να συσταθεί μία νέα κυβέρνηση».

Πηγή: Deutsche Welle

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης