Το Βιετνάμ εντόπισε την πρώτη εστία της επιδημίας εδώ και 55 ημέρες

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2021, 10:19
Το Βιετνάμ εντόπισε την πρώτη εστία της επιδημίας εδώ και 55 ημέρες

Οι Αρχές στο Βιετνάμ επιβεβαίωσαν σήμερα Πέμπτη την πρώτη εστία κορωνοϊού στη χώρα εδώ και σχεδόν δύο μήνες και προειδοποίησαν ότι ενδέχεται να είναι πιο σοβαρή από το προηγούμενο κύμα μολύνσεων.

Το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα δύο εγχώριες μολύνσεις, τις πρώτες που καταγράφονται στο Βιετνάμ εδώ και 55 ημέρες, με μία από αυτές να αφορά ένα άτομο που ήρθε σε επαφή με κάποιον που βρέθηκε θετικός στην Ιαπωνία στο πιο μεταδοτικό, βρετανικό μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού Β.1.1.7.

Τα 83 κρούσματα Covid-19 που ανακοινώθηκαν σήμερα αποτελούν ρεκόρ για το Βιετνάμ, το οποίο έχει ουσιαστικά κλείσει τα σύνορά του και έχει αποφύγει τη μεγάλη εξάπλωση της επιδημίας. Μέχρι πρότινος η χώρα είχε καταγράψει μόλις λίγα περισσότερα από 1.550 κρούσματα και 35 θανάτους από Covid-19.

Η εστία της επιδημίας, στις επαρχίες Χάι Ντουόνγκ και Κουάνγκ Νιν κοντά στο Ανόι, είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί στο Βιετνάμ από τον Ιούλιο, όταν μια άλλη εστία εντοπίστηκε στην πόλη Ντανάνγκ και εξαπλώθηκε γρήγορα στις περισσότερες επαρχίες της χώρας, προκαλώντας και τους πρώτους νεκρούς από Covid-19.

«Εκτιμούμε ότι η επιδημία στη Χάι Ντουόνγκ θα είναι χειρότερη από αυτή στη Ντανάνγκ» δήλωσε ο υπουργός Υγείας Νγκουέν Τανχ Λονγκ στη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης στο περιθώριο του πενταετούς συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος του Βιτενάμ. «Θα λάβουμε δεκάδες χιλιάδες δείγματα σήμερα» επισήμανε.

Ο Λονγκ δήλωσε ότι μέχρι τώρα δεν είχαν καταγραφεί στο Βιετνάμ τόσα πολλά θετικά τεστ: συνολικά 72 από τους 138 ανθρώπους που είχαν έρθει σε επαφή με ένα από τα δύο κρούσματα που ανακοινώθηκαν σήμερα βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό.

Το ξέσπασμα αυτό της επιδημίας θα αποτελέσει πλήγμα για το Βιετνάμ, το οποίο μέχρι τώρα είχε καταφέρει να διατηρήσει υπό έλεγχο τον Covid-19 μέσω της επιβολής αυστηρής καραντίνας, της διεξαγωγής τεστ και της ιχνηλάτησης.

Ένα χωριό και ένα εργοστάσιο ηλεκτρονικών ειδών τέθηκαν σε lockdown σήμερα, με 2.340 εργάτες να παραμένουν σε καραντίνα στη Χάι Ντουόνγκ και μια τεράστια εκστρατεία ιχνηλάτησης των επαφών τους να έχει ξεκινήσει.

Το Βιετνάμ είχε εξαλείψει το πρώτο κύμα της επιδημίας τον Απρίλιο και πέρασε σχεδόν 100 ημέρες χωρίς καμία εγχώρια μόλυνση, μέχρι την εμφάνιση της εστίας στην Ντανάνγκ.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2021, 10:40