Ο πρώην πρόεδρος της «Δημοκρατίας της Σερβικής Κράινα», κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου Γκόραν Χάτζιτς, αναμένεται να φθάσει απόψε από τη Χάγη στο Βελιγράδι, καθώς το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) αποφάσισε την προσωρινή αποφυλάκισή του για να υποβληθεί σε θεραπεία, δήλωσε ο πρόεδρος του Σερβικού Εθνικού Συμβουλίου για τη συνεργασία με το ICTY Ρασίμ Λιάγιτς.

«Τα εισιτήρια αγοράστηκαν και σήμερα επιστρέφει στη Σερβία. Πόσο θα μείνει στη Σερβία δεν μπορούμε να το ανακοινώσουμε, αλλά δεν θα είναι για πολύ» τόνισε ο κ. Λιάγιτς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Νωρίτερα, ο συνήγορος του κατηγορουμένου, Ζόραν Ζιβάνοβιτς, δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό TV Pink ότι ο Γκόραν Χάτζιτς αναμένεται να φθάσει στο αεροδρόμιο του Βελιγραδίου στις 22.30 (τοπική ώρα) και ότι στη συνέχεια θα μεταβεί στην κατοικία του, στο Νόβι Σαντ.

Τον Νοέμβριο του 2014, ο Γκόραν Χάτζιτς διαγνώστηκε με καρκίνο στον εγκέφαλο και το ICTY, πριν από δύο μέρες, αποδέχθηκε το αίτημα του πρώην προέδρου της «Δημοκρατίας της Σερβικής Κράινα» και έδωσε εντολή για την αποφυλάκισή του προκειμένου να υποβληθεί σε θεραπεία στη Σερβία.

Ο Χάτζιτς κατηγορείται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και παραβιάσεις των νόμων και του εθιμικού δικαίου του πολέμου, για διωγμό Κροατών για φυλετικούς, θρησκευτικούς και πολιτικούς λόγους, δολοφονίες, παράνομες συλλήψεις, βασανισμούς, απάνθρωπες πράξεις, απελάσεις και βίαιη μετακίνηση από το 1991-1993 στην ανατολική Σλαβονία και στην περιοχή Κνι, στην Κροατία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά την παραμονή του κατηγορουμένου στο Νόβι Σαντ, το σερβικό κράτος είναι υποχρεωμένο να διασφαλίσει την κατάλληλη θεραπεία του, αλλά και να ελέγχει και να παρακολουθεί τις κινήσεις του και να ενημερώνει το ICTY, ανέφερε ο κ. Λιάγιτς.

Οι υποχρεώσεις που ανέλαβε η Σερβία, δίνοντας εγγυήσεις για την προσωρινή αποφυλάκιση του Γκόραν Χάτζιτς, θα εκπληρωθούν πλήρως, διευκρίνισε.

Ο υπουργός Εργασίας, Απασχόλησης, Κοινωνικής Πολιτικής και Θεμάτων Βετεράνων Πολέμου της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούλιν εξέφρασε ικανοποίηση που το ICTY αποφάσισε την προσωρινή φυλάκιση του Γκόραν Χάτζιτς.

«Μπορούσαν να τον αποφυλακίσουν και νωρίτερα, προφανώς ο άνθρωπος είναι βαριά άρρωστος και είναι ευκαιρία να βελτιωθεί λίγο η κατάσταση της υγείας του» ανέφερε σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους.

Ο Γκόραν Χάτζιτς συνελήφθη τον Ιούλιο του 2011 στο όρος Φρούσκα Γκόρα, στη Βοϊβοντίνα της Σερβίας, και κατά την πρώτη του εμφάνιση στο ICTY δήλωσε ότι δεν είναι ένοχος.

Η δίκη του άρχισε στις 16 Οκτωβρίου 2012.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης