Ο κρότος από υποβρύχιες εκρήξεις του Βασιλικού Ναυτικού ήταν πιθανότατα η αιτία που οδήγησε ένα κοπάδι μαυροδέλφινων να εκβραστεί στις ακτές της Σκοτίας το 2011, καταλήγει έκθεση για λογαριασμό της κυβέρνησης.

Σε μια σπάνια περίπτωση ανάληψης ευθύνης, το υπουργείο Άμυνας της χώρας αποδέχτηκε τα ευρήματα της μελέτης και δήλωσε ότι θα προσπαθήσει να εφαρμόσει τις συστάσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την έκθεση που συντάχθηκε από κυβερνητικούς επιστήμονες για το υπουργείο Περιβάλλοντος, ο ήχος των υποβρύχιων εκρήξεων θα μπορούσε να καταστρέψει τα τριχίδια των αφτιών που καταγράφουν δονήσεις, και να άφησε έτσι τα μαυροδέλφινα «λειτουργικά κωφά».

Στις 22 Ιουλίου 2011, αναφέρει ο Guardian, 70 μαυροδέλφινα Globicephala melas μπήκαν σε έναν ρηχό κόλπο κοντά στο ακρωτήριο Ραθ, το μεγαλύτερο πεδίο βολής στην Ευρώπη. Τα 39 από αυτά παγιδεύτηκαν στα ρηχά στη διάρκεια της άμπωτης και, παρά τις προσπάθειες ειδικών και κατοίκων να τα σπρώξουν πίσω στη θάλασσα, τα 19 πέθαναν.

Όπως αποκαλύπτει η έκθεση, μία μέρα πριν από το περιστατικό το Βασιλικό Ναυτικό πυροδότησε τρεις βόμβες των 500 κιλών οι οποίες είχαν ριφθεί από αεροπλάνα στη διάρκεια ασκήσεων αλλά δεν πέτυχαν το στόχο στην ξηρά και έπεσαν στη θάλασσα. Ακόμα μία βόμβα, αυτή τη φορά των 250 κιλών, πυροδοτήθηκε αφού τα δελφίνια είχαν αρχίσει να εξοκέλλουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι εκρήξεις πιθανότατα τρόμαξαν τα μαυροδέλφινα, τα οποία γενικά τρομάζουν εύκολα όπως επισημαίνουν οι συντάκτες της έκθεσης, και τα ανάγκασαν να κολυμπήσουν προς την ακτή αντί προς την ανοιχτή θάλασσα.

«Η ένταση, η συχνότητα και η εγγύτητα των πολλαπλών εκρήξεων […] είναι πιθανές αιτίες για σημαντική ενόχληση σε θαλάσσια θηλαστικά που βρίσκονταν στην περιοχή» καταλήγει η έκθεση.

Ασκεί μάλιστα κριτική στο Βασιλικό Ναυτικό για την αποτυχία του να εντοπίσει το κοπάδι πριν τις πυροδοτήσεις. Επισημαίνει ακόμα ότι σε άλλες χώρες τέτοιες αδέσποτες βόμβες καταστρέφονται με ελεγχόμενη καύση αντί με πυροδότηση.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως «οι συστάσεις θα εξεταστούν και θα εφαρμοστούν στις περιπτώσεις που αυτό είναι σκόπιμο. Επιπλέον μέτρα περιορισμού των επιπτώσεων εφαρμόζονται ήδη κατά την εξουδετέρωση πυρομαχικών από το 2011».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης