Τα τουρκικά προξενεία στη Γερμανία προτρέπουν δασκάλους, γονείς και μαθητές τουρκικής καταγωγής να κατασκοπεύουν «εχθρούς» του Ερντογάν, σύμφωνα με κατηγορίες που έχουν διατυπωθεί το τελευταίο διάστημα.

To «μακρύ χέρι» του Τούρκου Προέδρου Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν φθάνει μέχρι τα γερμανικά σχολεία; Τις κατηγορίες αυτές εξετάζουν τώρα οι Αρχές ασφαλείας του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας και μοιάζουν πραγματικά απίστευτες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα τουρκικά προξενεία στη Γερμανία φέρονται να έχουν διοργανώσει «ενημερωτικές εκδηλώσεις» που αφορούν σε δασκάλους, γονείς και παιδιά τουρκικής καταγωγής και στόχος είναι να παρακολουθούν και να καταδίδουν επικριτές του Προέδρου Ερντογάν με φωτογραφίες και βίντεο από το μάθημα.

Παράλληλα σ΄αυτές τις «εκπαιδευτικές συναντήσεις» μοιράζεται ένα «σχέδιο διδασκαλίας» το οποίο έχει στόχο να ενισχύσει την μουσουλμανική ταυτότητα των παιδιών.

Το υπουργείο Παιδείας στη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία είναι εξοργισμένο. «Εάν επαληθευθούν οι κατηγορίες εναντίον των γενικών τουρκικών προξενείων στο Ντίσελντορφ και το Έσσεν και ενδεχομένως εναντίον άλλων προξενείων θα ήταν εντελώς απαράδεκτο» δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου στο Ντίσελντορφ μιλώντας στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα πάντως με έρευνες του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων δεν είναι γνωστές παρόμοιες περιπτώσεις σε άλλα κρατίδια. Ωστόσο, ουδείς τολμάει να μιλήσει ανοιχτά με το όνομά του διότι οι άνθρωποι φοβούνται, όπως λέει ο Σεμπάστιαν Κρεμπς, πρόεδρος του Συνδικάτου για την Εκπαίδευση και την Επιστήμη. Το υπουργείο Παιδείας του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας ζήτησε διευκρινήσεις από τα προξενεία αλλά δεν υπήρξαν μέχρι σήμερα αντιδράσεις.

Πατρίδα, θρησκεία, Κοράνι, σημαία

Η νέα αυτή υπόθεση κατασκοπείας μέσα στα γερμανικά σχολεία είναι μια ακόμα απόδειξη για τον ρόλο που επιχειρεί να παίξει το τουρκικό κράτος στη Γερμανία.

Πριν από μια εβδομάδα έγιναν έρευνες στα σπίτια ιμάμηδων στη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία με την υποψία ότι τουλάχιστον 13 ιμάμηδες μετέφεραν πληροφορίες στην Άγκυρα για οπαδούς του κινήματος Γκιουλέν, το οποίο θεωρείται υπεύθυνο για το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου.
Στη συγκεκριμένη υπόθεση οι κατηγορίες έχουν μια ιδιαίτερη βαρύτητα αφού αφορούν στη χειραγώγηση παιδιών σε σχολεία. Σύμφωνα με τις οδηγίες, οι οποίες εκτίνονται σε ένα κείμενο 60 σελίδων, και βρίσκεται στην κατοχή του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων, στόχος είναι «οι μαθητές να παίρνουν μέρος στις εθνικές και θρησκευτικές γιορτές».

Επιπλέον στο μάθημα να πρέπει να μαθαίνουν τραγούδια του τύπου «γιατί η πατρίδα μου είναι τόσο διαφορετική» ή να απαντάται το ερώτημα «Γιατί αγαπάμε τον Ατατούρκ;» και για να τιμηθεί η μνήμη του θα γίνονται ασκήσεις σε ένα σχετικό ορατόριο.

Όσον αφορά στα θρησκευτικά και την πίστη στον Αλλάχ θα πρέπει να απαντηθούν ερωτήματα όπως «παραδείγματα στη φύση που αποδεικνύουν την ύπαρξη του Θεού». Εκτός αυτού τα παιδιά θα πρέπει να μαθαίνουν στίχους του Κορανίου και στο μάθημα της πατριδογνωσίας θα πρέπει να διδάσκεται ο εθνικός ύμνος και να ζωγραφίζουν την τουρκική σημαία.

Ποιoς δεν θέλει τον Ερντογάν στη Γερμανία;

Στιγμιότυπο από την τελευταία ομιλία Γιλντιρίμ στο Όμπερχαουζεν

Νέες εντάσεις προκαλεί η πληροφορία ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιθυμεί να μιλήσει σε συγκέντρωση οπαδών του στη Γερμανία, ενόψει του κρίσιμου δημοψηφίσματος στις 16 Απριλίου για την εγκαθίδρυση προεδρικού μοντέλου διακυβέρνησης, στο οποίο θα μπορούν να συμμετάσχουν και οι Τούρκοι που διαμένουν στο εξωτερικό.

Ήδη το περασμένο Σάββατο ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ είχε μιλήσει σε 10.000 ενθουσιώδεις οπαδούς του στο Όμπερχαουζεν της Βεστφαλίας. Κατ΄αυτόν τον τρόπο ο τουρκικός προεκλογικός αγώνας διεξάγεται στη Γερμανία και αυτό προκαλεί αντιδράσεις. Επειδή οι Τούρκοι υπήκοοι που ζουν στη Γερμανία, θα ψηφίσουν στο δημοψήφισμα.

Η Σεβίμ Νταγντελέν, Γερμανίδα βουλευτής του Κόμματος της Αριστεράς με τουρκική καταγωγή, καλεί την κυβέρνηση να απαγορεύσει μία «προπαγανδιστική εμφάνιση» του Ερντογάν στη Γερμανία και επικαλείται παλαιότερη δικαστική απόφαση, σύμφωνα με την οποία οι πολιτικές διακηρύξεις από ξένους ηγέτες ή μέλη ξένων κυβερνήσεων «εμπίπτουν στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής» και κατά συνέπεια αποτελεί αρμοδιότητα της κυβέρνησης η απόφαση «αν, και υπό ποιες ακριβώς προϋποθέσεις» μπορεί να συμβεί αυτό.

Ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Δικαιοσύνης, Χάικο Μάας, συνδέει τη συζήτηση για μία πιθανή προεκλογική συγκέντρωση Ερντογάν στη Γερμανία με την υπόθεση του ανταποκριτή της εφημερίδας Die Welt, Ντενίζ Γιουτζέλ, ο οποίος παραμένει υπό κράτηση στην Κωνσταντινούπολη. «Όταν κάποιος επικαλείται απέναντί μας την ελευθερία της έκφρασης, πρέπει να σέβεται και ο ίδιος το κράτος δικαίου και την ελευθερία του τύπου», δηλώνει ο Μάας στην εφημερίδα Tageszeitung του Βερολίνου.

Πληροφορίες από DPA| tagesschau.de | Deutsche Welle

Σύνταξη Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης