Αποχώρησε το Yavuz από την κυπριακή ΑΟΖ

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 5 Οκτωβρίου 2020, 13:26
Αποχώρησε το Yavuz από την κυπριακή ΑΟΖ

Θετικά αποτιμά η Λευκωσία την αποχώρηση του τουρκικού πλοίου-γεωτρύπανου Yavuz από την κυπριακή ΑΟΖ, εκφράζοντας ωστόσο επιφυλάξεις αναφορικά με τις τουρκικές προθέσεις για αποκλιμάκωση στην περιοχή.

Σε δηλώσεις του λίγες ώρες μετά την αιφνίδια αποχώρηση του Yavuz, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος σημείωσε πως, αν και πρόκειται για ενέργεια που συμβάλλει στην οικοδόμηση θετικού κλίματος, η Λευκωσία διατηρεί τις επιφυλάξεις της, αφού η κυπριακή κυβέρνηση δεν γνωρίζει ούτε τους λόγους της αποχώρησης, ούτε αν αυτή έχει μόνιμο χαρακτήρα. Μάλιστα ο κ. Κούσιος υπενθύμισε πως το ερευνητικό σκάφος Barbaros εξακολουθεί να βρίσκεται εντός της κυπριακής ΑΟΖ, ενώ συνεχίζονται οι τουρκικές απειλές για άνοιγμα της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων. 

Αιφνιδιασμός από Άγκυρα  

Χθες το απόγευμα, όπως αναφέρει η Deutche Welle, το ερευνητικό Yavuz σήκωσε άγκυρα και ξεκίνησε την αποχώρησή του από το τεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ, όπου βρισκόταν από τον περασμένο Απρίλιο πραγματοποιώντας παράνομες γεωτρήσεις. Η εξέλιξη προκάλεσε έκπληξη στη Λευκωσία, αφού έγινε πριν ακόμη λήξει η NAVTEX που είχε εκδώσει η Άγκυρα για τις δραστηριότητες του Yavuz στην κυπριακή ΑΟΖ. 

Την ίδια ώρα, ελληνοκυπριακά μέσα ενημέρωσης συνδέουν την κίνηση της Άγκυρας με τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις πριν τη Σύνοδο Κορυφής, κατά τις οποίες η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ φέρεται να ζήτησε από την Τουρκία την απόσυρση του Yavuz ως αντιστάθμισμα για τη μη επιβολή κυρώσεων στην Άγκυρα. Υπογραμμίζουν δε ότι η Τουρκία φαίνεται να επιλέγει να στείλει μήνυμα συμμόρφωσης προς την παράγραφο 19 των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που ζητά από την Άγκυρα να επιδείξει εποικοδομητική στάση και να τερματίσει τις παράνομες ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ.

Εκπρόσωπος Κομισιόν: «Ευπρόσδεκτο βήμα η αποχώρηση του Yavuz, ελπίζουμε να δούμε όμοια βήματα προς αυτή την κατεύθυνση»

«Eυπρόσδεκτο βήμα» χαρακτήρισε η Κομισιόν την αποχώρηση του Yavuz τονίζοντας ότι αναμένονται περαιτέρω αντίστοιχα βήματα.

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα εξωτερικών υποθέσεων Πίτερ Στάνο κατά την καθημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων σημείωσε ότι «η αποχώρηση του Yavuz αποτελεί ακόμα ένα ευπρόσδεκτο βήμα προς την αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο και ελπίζουμε να δούμε όμοια βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, όπως υπογράμμισαν οι ηγέτες κατά τη Σύνοδο Κορυφής».

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 5 Οκτωβρίου 2020, 14:10