Το Μάρτιο του 2015, σε ημερομηνία που ακόμα δεν έχει οριστεί, θα διεξαχθούν οι βουλευτικές εκλογές στην Αίγυπτο. Η ανακοίνωση έγινε από τον εκπρόσωπο της προεδρίας της χώρας ο οποίος επικαλέστηκε δηλώσεις του προέδρου Αμπντέλ Φάταχ αλ Σίσι προς Αμερικανούς επιχειρηματίες που επισκέπτονται την Αίγυπτο.

Ο πρόεδρος Σίσι φέρεται να είπε στους Αμερικανούς επιχειρηματίες ότι θα προχωρήσει στην εκλογική διαδικασία πριν από τη σημαντική οικονομική σύνοδο κορυφής του προσεχούς Μαρτίου, στην οποία η Αίγυπτος ελπίζει να προσελκύσει επενδύσεις, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του προέδρου Αλάα Γιουσέφ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εν τω μεταξύ ο εκπρόσωπος της Εκλογικής Επιτροπής Μεντχάντ Ιντρίς ανέφερε ότι για την προετοιμασία της διαδικασίας είναι απαραίτητος επιπλέον χρόνος αρνούμενος να ορίσει πιθανή ημερομηνία διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών. Εν τούτοις αιγυπτιακές εφημερίδες επικαλούμενες ανώνυμες πηγές, αναφέρουν ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν προς τον Μάρτιο. «Είμαστε ακόμα σε αναμονή για το νόμο που θα ορίσει τις εκλογικές περιφέρειες και οι προετοιμασίες για τις εκλογές είναι σε εξέλιξη», είπε ο Μεντχάντ Ιντρίς.

Πολιτικές πηγές σχολιάζουν ότι ο πολυαναμενόμενος νόμος που θα ορίζει τα εδαφικά όρια των εκλογικών περιφερειών μπορεί να περάσει ανά πάσα στιγμή και ότι η προφανής καθυστέρηση υποδηλώνει την αγωνία της κυβέρνησης για το αποτέλεσμα των εκλογών.

Στην Αίγυπτο δεν έχει συσταθεί κοινοβούλιο από τον Ιούνιο του 2012, όταν με δικαστική απόφαση διαλύθηκε το δημοκρατικά εκλεγμένο Σώμα το οποίο προέκυψε μετά την εξέγερση του 2011 με την οποία ανατράπηκε ο Χόσνι Μουμπάρακ. Υπό την προεδρία του ισλαμιστή Μοχάμεντ Μόρσι, η νομοθετική εξουσία μεταφέρθηκε στην Άνω Βουλή εν αναμονή των νέων βουλευτικών εκλογών. Αλλά πριν από τη διεξαγωγή τους ο πρόεδρος Μόρσι ανατράπηκε από τον στρατό με αποτέλεσμα η χώρα να μείνει χωρίς κοινοβουλευτική εκπροσώπηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με βάση τον οδικό χάρτη που θεσπίστηκε μετά την ανατροπή του προέδρου Μόρσι οι βουλευτικές εκλογές έπρεπε να διεξαχθούν μέχρι το Νοέμβριο του 2014 δηλαδή έξι μήνες μετά τις προεδρικές εκλογές που έφεραν τον πρώην αρχηγό του στρατού Αμπντέλ Φάταχ αλ Σίσι στην κεφαλή της χώρας.

Αν και πολλοί Αιγύπτιοι δέχτηκαν θετικά την άνοδο του Σίσι στην προεδρία μετά από τρία χρόνια πολιτικής και κοινωνικής αναταραχής οι επικριτές του νυν προέδρου λένε ότι καθυστερεί τις εκλογές, προκειμένου να εδραιώσει την εξουσία του.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης