Τον πάνε για καθαίρεση

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 17 Μαΐου 2017, 10:10
Τον πάνε για καθαίρεση
Σκληρή κριτική στη διακυβέρνηση Τραμπ ασκεί σε νέο άρθρο της η «Washington Post», σε ακόμη ένα επεισόδιο της αντιπαράθεσης μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ με την αμερικανική εφημερίδα.

«Επικίνδυνα ανίκανο» τον αποκαλεί σε κεντρικό της άρθρο η «WP», επισημαίνοντας ότι έφθασε η ώρα για «πρόταση μομφής εναντίον τον Τραμπ»​
H «Washington Post» ήταν αυτή που έφερε στο φως της δημοσιότητας την… γκάφα του Ντόναλντ Τραμπ στην οποία υπέπεσε κατά τη διάρκεια συζήτησής του με τον επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ. Ειδικότερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ αποκάλυψε απόρρητη πληροφορία στον Ρώσο ΥΠΕΞ, την οποία του είχαν εμπιστευτεί οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες. Μάλιστα, δεν δίστασε να αποκαλύψει στον Λαβρόφ και την πηγή αυτής της απόρρητης πληροφορίας -κάτι ανεπίτρεπτο στους διπλωματικούς κύκλους.

«Επικίνδυνα ανίκανο» τον αποκαλεί σε κεντρικό της άρθρο η «WP», επισημαίνοντας ότι έφθασε η ώρα για «πρόταση μομφής εναντίον τον Τραμπ».


«Έδειξε ότι μπορεί να βλάψει την ασφάλεια της χώρας, χωρίς να έχει κάποια προφανή πρόθεση» ανέφερε ο Στίβεν Στρόμπεργκ, προσθέτοντας ότι ο Αμερικανός πρόεδρος ήθελε να κάνει… φιγούρα στον Λαβρόφ. «Ήταν εδώ και καιρό ξεκάθαρο πως ο Ντόναλντ Τραμπ θα ήταν ένας ανίκανος πρόεδρος. Όμως, την περασμένη εβδομάδα αποδείχθηκε πως είναι ένας επικίνδυνα ανίκανος πρόεδρος» υπογράμμισε.

Libération: Παρακώλυση Δικαιοσύνης από τον Τραμπ;

Την ίδια στιγμή η γαλλική εφημερίδα «Libération» θέτει το ζήτημα της «παρακώλυσης Δικαιοσύνης» από τον Αμερικανό πρόεδρο, επισημαίνοντας σε κεντρικό της άρθρο πως η τακτική του Τραμπ στην υπόθεση του FBI μπορεί να τον φέρει αντιμέτωπο με τον ίδιο τον θεσμό, φθάνοντας στο σημείο να χάσει ακόμα και τη θέση του. Ειδικότερα, η γαλλική εφημερίδα αναφέρεται στα όσα αποκάλυψαν οι «New York Times» για τον Αμερικανό πρόεδρο. Σύμφωνα με το δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας, ο Τραμπ, ούτε λίγο ούτε πολύ, ζήτησε από τον επικεφαλής του FBI Τζέιμς Κόμεϊ (τον οποίο και απέλυσε ύστερα από λίγους μήνες) να σταματήσει άμεσα την έρευνα για τον Μάικλ Φλιν (πρώην σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του επιτελείου του) και τις σχέσεις του με τη Ρωσία.

«Αν κάτι τέτοιο αποδειχθεί, θα μπορούσαν να αποτελούν πιθανή παρακώλυση της Δικαιοσύνης, παράνομη πράξη που τιμωρείται ακόμα και όταν αφορά στον πρόεδρο των ΗΠΑ» ανέφερε η «Libération», προσθέτοντας πως «έχοντας επίγνωση της σοβαρότητας των κατηγοριών, ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε τα πάντα».


Υπενθυμίζεται πως η «Libération» είχε μιλήσει για τις «υπόγειες» και τις φανερές επαφές του σκληρού πυρήνα του επιτελείου του Τραμπ με το Κρεμλίνο.

Trampgate: Οι επικίνδυνες σχέσεις


«Αθώος» δηλώνει ο Τραμπ

Ο ίδιος, πάντως, σε δύο μηνύματά του στο Twitter, υπεραμύνθηκε της στάσης του, επισημαίνοντας ότι είχε κάθε δικαίωμα να κάνει χρήση αυτής της πληροφορίας. «Ως πρόεδρος, ήθελα να μοιραστώ με τη Ρωσία, που είχα κάθε δικαίωμα να το κάνω, γεγονότα που αφορούν στην τρομοκρατία και την ασφαλή πτήση των αερογραμμών» τόνισε, προσθέτοντας πως το έκανε για «ανθρωπιστικούς λόγους».


Αναλυτικά το άρθρο:

Στις πρώτες εβδομάδες της προεδρίας του, τα αβίαστα λάθη του Τραμπ ήταν ντροπιαστικά -τουλάχιστον, όμως, κάποιος θα μπορούσε να πει, το διάταγμά του για τη μετανάστευση ήταν τόσο κακοφτιαγμένο, που το έκανε ευάλωτο απέναντι στη νομοθεσία, οι φτωχές διαπραγματευτικές του ικανότητες περιέπλεξαν τον δρόμο για το επίσης κακοφτιαγμένο νομοσχέδιο για την υγεία και η απροσεξία του στις λεπτομέρειες έδωσαν τη δυνατότητα στο απροσδόκητα ικανό προσωπικό του για την εξωτερική πολιτική να μετριάσει τη ζημιά που εκείνος θα μπορούσε να κάνει. Και όπως σημείωναν κάποιοι Δημοκρατικοί, η αστάθεια του προέδρου βοήθησε ήδη στο να δημιουργηθούν οι συνθήκες για ένα κύμα εναντίον του Ρεπουμπλικανικού κόμματος το 2018.

Στη συνέχεια ο Τραμπ απέλυσε τον Τζέιμς Κόμεϊ και έβαλε το επιτελείο του να παραπλανήσει το κοινό για το πώς και το γιατί, πριν παραδεχθεί πως η εν εξελίξει έρευνα του FBI για πιθανές σχέσεις της προεκλογικής του καμπάνιας με τη Ρωσία ήταν ένας βασικός λόγος για τον οποίο απέσυρε τον πρώην -πλέον- διευθυντή του FBI. Οι γνωρίζοντες τον νόμο διαφωνούν για το αν αυτό ήταν παρεμπόδιση της Δικαιοσύνης. Σκεφτείτε, όμως, πόσο αξιοσημείωτο είναι ότι ο Τραμπ ίσως να μην προέβλεψε αυτήν την αντίδραση, σε σημείο να παραδεχθεί ελεύθερα την πιθανή υπαιτιότητά του στην τηλεόραση, σε ολόκληρη τη χώρα. Ο πρόεδρος λέγεται πως πίστευε ότι ουδείς θα ενδιαφερόταν αν απέλυε τον Κόμεϊ για μια έρευνα εθνικής ασφάλειας που ενέπλεκε την ίδια του την καμπάνια. Κατά τη διάρκεια της ιστορίας, διακινδύνευσε την ανεξαρτησία ενός οργανισμού στον οποίο έχουν ανατεθεί απίστευτες εξουσίες.

Τώρα, η Post αναφέρει πως μία ημέρα μετά την απόλυση του Κόμεϊ, ο Τραμπ αποκάλυψε άκρως απόρρητες πληροφορίες στον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών και στον Ρώσο πρέσβη στις ΗΠΑ. Αμερικανοί αξιωματούχοι προφανώς απέκτησαν τις πληροφορίες που αφορούν σε δολοπλοκίες του Ισλαμικού Κράτους από έναν ξένο σύμμαχο και δεν είχαν την άδεια να τις μοιραστούν με τη Ρωσία.

Το έκανε για να... εντυπωσιάσει τον Λαβρόφ!

Παρόλο που μόνο λίγες λεπτομέρειες μπορούν να αναφερθούν, υπάρχει μια ποικιλία πιθανών και επικίνδυνων συνεπειών. Η αποκάλυψη των πληροφοριών όχι μόνο μπορεί να θέσει σε κίνδυνο μια σχέση μυστικών πληροφοριών με μια κυβέρνηση που βοηθά, αλλά μπορεί επίσης να εκθέσει έναν μυστικό πράκτορα σε ξένους αντιπάλους, οι οποίοι δουλεύουν ενάντια στα συμφέροντα και στους συμμάχους των Ηνωμένων Πολιτειών.

Οι κατηγορίες της Post λένε πως ο Τραμπ ίσως αποκάλυψε τις πληροφορίες για να εντυπωσιάσει τους ξένους καλεσμένους του (σ.σ.: τους Ρώσους στην προκειμένη περίπτωση) σχετικά με την ποιότητα των ενημερώσεων που του γίνονται για ζητήματα μυστικών υπηρεσιών, λες και δεν θα ήξεραν πως ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών έχει πρόσβαση σε εντυπωσιακή ποσότητα απόρρητων πληροφοριών. Η εικόνα δεν έχει να κάνει με συνωμοσία ή χαιρεκακία αλλά με απίστευτη αδιαφορία.

Δεδομένων των πολλών επιχειρηματικών του αποτυχιών, τα μόνα πεδία στα οποία ο Τραμπ απέδειξε τις ικανότητές του είναι αυτά της παραπλάνησης του λαού και της δολιότητας, μαζί με τις σχετικές τεχνικές της show business. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως θα τα χρησιμοποιήσει τις επόμενες ημέρες για να αποδράσει από τις ευθύνες μέσω της παραπληροφόρησης και των τεχνικών «αποδιοπομπαίου τράγου».

Ώρα για πρόταση μομφής

Αν, για πρώτη φορά, θα μπορούσε κάποιος να σκιαγραφήσει μια κάπως εύλογη υπόθεση για πρόταση μομφής, με αφορμή την παραδοχή του προέδρου πως απέλυσε τον Κόμεϊ για τη Ρωσία, είναι τώρα.

Τώρα θα μπορούσε κάποιος να «χτίσει» ένα επιχείρημα για καθαίρεση, λόγω της προεδρικής ανικανότητας, που βασίζεται στην αποκάλυψη πως ο Τραμπ πρόδωσε μυστικά εθνικής ασφάλειας, ούτως ώστε να εντυπωσιάσει τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας. Ο πρόεδρος ίσως έδειξε μόλις πως μπορεί και πως θα βλάψει την ασφάλεια της χώρας, χωρίς να έχει κάποια προφανή πρόθεση. Η πρόταση μομφής ίσως δεν είναι ρεαλιστική, όμως το Κογκρέσο πρέπει να εμπλακεί σε μια περισσότερο επιθετική έρευνα. Οι Ρεπουμπλικάνοι που επιτέθηκαν άγρια στη Χίλαρι Κλίντον με αφορμή το «μικροπρεπές» σκάνδαλο με το προσωπικό της e-mail θα δείξουν τώρα πού βρίσκονται οι αληθινές τους ανησυχίες -με το κόμμα ή με τη χώρα.

Καμία ατζέντα δεν μπορεί να υποστηρίξει μια θεωρία του να προσποιούμαστε πως αυτή η προεδρία είναι καλή για τη χώρα.

Zougla Newsroom

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 17 Μαΐου 2017, 10:41