Τον περιορισμό των αμβλώσεων υπέγραψε ο Τραμπ

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 24 Ιανουαρίου 2017, 13:30
Τον περιορισμό των αμβλώσεων υπέγραψε ο Τραμπ
Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε την επαναφορά του «κανόνα της παγκόσμιας μέγγενης», ο οποίος εμποδίζει Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) του εξωτερικού να λαμβάνουν χρηματοδότηση οικογενειακού προγραμματισμού από την USΑΙD (Υπηρεσία των ΗΠΑ για τη Διεθνή Ανάπτυξη) για την παροχή υπηρεσιών νόμιμων αμβλώσεων, ιατρικών συμβουλών ή υπηρεσιών παραπομπής για άμβλωση.

Ο κανόνας, ο οποίος θεσπίστηκε από τον 40ό πρόεδρο των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρήγκαν το 1984, χρησιμοποιείται από νεοεκλεγέντες προέδρους για να σηματοδοτήσουν τη θέση τους ως προς το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση.

Ο πρώην πρόεδρος Μπιλ Κλίντον ανέστειλε την ισχύ του κανόνα όταν ανέλαβε τα καθήκοντα του το 1993, ενώ ο διάδοχος του Τζορτζ Ουώκερ Μπους τον επανέφερε το 2001.

Ο Τραμπ, ο οποίος εναντιώνεται στην άμβλωση, υπέγραψε την οδηγία επαναφοράς ισχύος του κανόνα σε μια τελετή στον Λευκό Οίκο κατά την τέταρτη του ημέρα στον προεδρικό θώκο. Ο προκάτοχος του Μπαράκ Ομπάμα είχε άρει την ισχύ του κανόνα το 2009, όταν ανέλαβε την προεδρία.

«Η υγεία και τα δικαιώματα των γυναικών είναι πλέον ένα από τα πρώτα θύματα της κυβέρνησης του Τραμπ» δήλωσε η Σέρα Σίπελ, πρόεδρος του «Κέντρου για την Υγεία και την Ισότητα των Φύλων» στην Ουάσινγκτον. «Ο κανόνας της παγκόσμιας μέγγενης έχει συνδεθεί με μια αύξηση επισφαλών αμβλώσεων. Η επαναφορά ισχύος του κανόνα, που είναι γνωστός και ως "Πολιτική της Πόλης του Μεξικού", έρχεται μόλις δύο μέρες μετά τις μαζικές διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε πόλεις σε όλο τον κόσμο σε μια επίδειξη ενότητας για τα δικαιώματα των γυναικών, ανάμεσα στα οποία και αυτό για την πρόσβαση στην άμβλωση» πρόσθεσε.

Με βάση τον κανόνα, οι ΜΚΟ αποκλείονται από χρηματοδοτήσεις από τον Οργανισμό Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ, ακόμη κι αν χρησιμοποιούν ξεχωριστά χρηματικά ποσά για παροχή υπηρεσιών διακοπής της κύησης, συμβουλευτικών υπηρεσιών ή παραπομπής, σημειώνουν μέλη των οργανώσεων.

«Είναι φρικτό να υπαγορεύεις σε οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και σε παρόχους υγειονομικής περίθαλψης πώς θα επενδύσουν τα δικά τους χρήματα και να τους εξαναγκάζεις να μην προσφέρουν σε γυναίκες κρίσιμες πληροφορίες περί της άμβλωσης και την πρόσβαση στο πλήρες φάσμα των υπηρεσιών αναπαραγωγικής υγείας» δήλωσε η Νάνσι Νόρθαπ, πρόεδρος του «Κέντρου για τα Δικαιώµατα της Αναπαραγωγής» που εδρεύει στις ΗΠΑ.

Ο κανόνας θέτει τις οργανώσεις που παρέχουν υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης γυναικών σε μια «δυσχερή θέση», σημείωσε ο Μπράιαν Ντίξον της οργάνωσης «Population Connection Action Fund».

Είτε θα δεχτούν τους περιορισμούς για να συνεχίσουν να λαμβάνουν χρηματοδότηση είτε θα τους απορρίψουν και θα χάσουν τη χρηματοδότηση, συνέχισε και τόνισε ότι «και οι δύο επιλογές βλάπτουν τις γυναίκες που βασίζονται στις οργανώσεις αυτές».

Διαβάστε επίσης: Ξεκίνησε η εποχή Τραμπ

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 24 Ιανουαρίου 2017, 14:57