Τον ψάχνουν στην Ελλάδα

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 17 Ιανουαρίου 2015, 15:55


Ο φερόμενος ως εγκέφαλος του πυρήνα που διαλύθηκε την Πέμπτη στο Βέλγιο, λίγο πριν πραγματοποιήσει επιθέσεις, είναι ένας διαβόητος Βέλγος τζιχαντιστής που έφυγε για τη Συρία και φέρεται να οργάνωσε την επιχείρηση από την Ελλάδα ή την Τουρκία, υποστηρίζουν σήμερα βελγικά μέσα ενημέρωσης. «Οι ερευνητές μας καταζητούν τον χρηματοδότη και αρχηγό του τζιχαντιστικού πυρήνα Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ, κυρίως με τη βοήθεια του FBI» υποστηρίζει η εφημερίδα «Λα Ντερνιέρ Ερ».

​Προσήχθη άνδρας στο Παγκράτι ο οποίος μοιάζει με τον καταζητούμενοΟι βελγικές αρχές έστειλαν αίτημα δικαστικής συνδρομής για την παροχή στοιχείων του τζιχαντιστή στις ελληνικές αρχές, οι οποίες απάντησαν ότι δεν διαθέτουν πληροφορίες για το συγκεκριμένο πρόσωπο. Στο πλαίσιο ερευνών όμως, έχουν προσαχθεί από την ΕΛ.ΑΣ. στο Παγκράτι δύο μετανάστες για να ελεγχθούν, ενώ για ένα συγκεκριμένο πρόσωπο που μοιάζει εμφανισιακά με τον καταζητούμενο θα αποσταλούν τα στοιχεία του και τα δαχτυλικά του αποτυπώματα στις βελγικές αρχές για ταυτοποίηση.

Αστυνομικές πηγές αναφέρουν πως  πρόκειται για έναν Αλγερινό 32 ετών ο οποίος έχει προσαχθεί από την αντιτρομοκρατική.Οι ελληνικές Αρχές βρήκαν επάνω του ένα κινητό (τον αριθμό του οποίου είχαν δώσει οι Βέλγοι). 

Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι πολύ πιθανό να πρόκειται για τον ίδιο τον Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ. Αυτό που αναμένεται είναι η επίσημη ταυτοποίηση του προσαχθέντα από τις βελγικές αρχές.Ηλικίας 27 ετών, ο άνθρωπος αυτός, ο οποίος έχει ενταχθεί στις τάξεις της οργάνωσης Ισλαμικό Χαλιφάτο, είναι ένας Βέλγος μαροκινής καταγωγής που μεγάλωσε στο Μόλενμπεεκ, μια λαϊκή συνοικία των Βρυξελλών, υποστηρίζει η εφημερίδα. Εμφανίζεται σε πολλά προπαγανδιστικά βίντεο του Ισλαμικού Χαλιφάτου στο Ίντερνετ. Σε ένα απ' αυτά, οδηγεί ένα όχημα που σέρνει τέσσερα πτώματα, τα οποία έχουν ακρωτηριασθεί από μαχητές της εξτρεμιστικής οργάνωσης. Ο μικρός, 13χρονος αδελφός του είχε πάει στη Συρία για να τον συναντήσει και φωτογραφίες στις οποίες ο ανήλικος εικονίζεται να ποζάρει με όπλα είχαν προκαλέσει ανησυχίες το περασμένο καλοκαίρι στο Βέλγιο.

​Στα τέλη Δεκεμβρίου ο διαβόητος τζιχαντιστής επικοινώνησε με το Βέλγιο από την Ελλάδα ή την ΤουρκίαΣύμφωνα με το φλαμανδικό τηλεοπτικό δίκτυο VTM, η έρευνα για τον πυρήνα άρχισε το διάστημα ανάμεσα στα Χριστούγεννα και στην Πρωτοχρονιά λόγω ύποπτων τηλεφωνημάτων που δεχόταν ένας κρατούμενος στη φυλακή του Λάντιν, κοντά στη Λιέγη (ανατολικό Βέλγιο). Υποκλοπές αποκάλυψαν πως ο Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ επικοινωνούσε με τους ύποπτους τζιχαντιστές μέσω του εν λόγω κρατουμένου, ο οποίος είναι ο αδελφός ενός από τους δύο υπόπτους που σκοτώθηκαν το βράδυ της Πέμπτης σε έφοδο της αστυνομίας στη Βερβιέ (ανατολικό Βέλγιο).Σύμφωνα με το VTM, τα τηλεφωνήματα αυτά διαπιστώθηκε ότι έγιναν από την Ελλάδα. Η «Ντερνιέρ Ερ» προσθέτει πως ο ύποπτος μπορεί επίσης να βρίσκεται στην Τουρκία. Σε ερώτηση του Γαλλικού Πρακτορείου, η ομοσπονδιακή εισαγγελία που είναι αρμόδια για την έρευνα ούτε επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε τις πληροφορίες αυτές.

Το VTM υποστηρίζει επίσης πως οι βελγικές αρχές ήρθαν σε επαφή με τους Έλληνες ομολόγους τους για να τους ζητήσουν να επέμβουν εναντίον του φερόμενου ως εγκεφάλου του πυρήνα, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

Το βράδυ της Πέμπτης, μετά την κυκλοφορία του «Charlie Hebdo» στο Βέλγιο, έγινε φανερό πως οι τζιχαντιστές επρόκειτο να χτυπήσουν την επομένη το πρωί, και τότε ελήφθη η απόφαση να πραγματοποιηθεί η επιχείρηση εναντίον της ομάδας.Ο πυρήνας που διαλύθηκε αποτελούνταν εν μέρει από τζιχαντιστές οι οποίοι είχαν πολεμήσει στη Συρία. Ήταν έτοιμοι να «σκοτώσουν αστυνομικούς μέσα στον δρόμο και σε αστυνομικά τμήματα», σύμφωνα με την ομοσπονδιακή εισαγγελία.

Δύο ύποπτοι σκοτώθηκαν το βράδυ της Πέμπτης σε ανταλλαγή πυρών με την αστυνομία στη Βερβιέ, ενώ 13 πρόσωπα συνελήφθησαν στο Βέλγιο και σε βάρος των 5 απαγγέλθηκαν κατηγορίες για «συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση». Τρεις εξ αυτών προφυλακίσθηκαν. Εξάλλου, δύο ύποπτοι ως μέλη του πυρήνα, Βέλγοι που ήθελαν να διαφύγουν στην Ιταλία, συνελήφθησαν στη Γαλλία.

Στρατιώτες στους δρόμους του Βελγίου

Στρατιώτες άρχισαν από σήμερα να αντικαθιστούν τους αστυνομικούς στη φύλαξη «ευαίσθητων» σημείων στο Βέλγιο, μία ημέρα μετά την εξάρθρωση ενός τζιχαντιστικού πυρήνα που σχεδίαζε επιθέσεις στη χώρα.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού Σαρλ Μισέλ σημειώνεται ότι οι στρατιώτες αυτοί, περίπου 300 συνολικά, θα αναπτυχθούν σε περιοχές των Βρυξελλών και της Αμβέρσας, ενδεχομένως όμως και στη Βερβιέ ή σε άλλες πόλεις.«Οι στρατιώτες που θα κινητοποιηθούν θα είναι ένοπλοι και κύριο αντικείμενό τους θα είναι η παρακολούθηση συγκεκριμένων σημείων. Θα ενισχύσουν τις αστυνομικές δυνάμεις» τονίζεται στην ανακοίνωση. Είναι η πρώτη φορά που το Βέλγιο καλεί τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας να αναλάβουν τη διατήρηση της τάξης, μετά το κύμα των επιθέσεων που είχαν διαπράξει τη δεκαετία του 1980 οι Μαχητικοί Κομμουνιστικοί Πυρήνες.

Το μέτρο αυτό ανακοινώθηκε την Παρασκευή - μεταξύ πολλών άλλων που έχουν ως στόχο να αποτρέψουν τη ριζοσπαστικοποίηση και να εμποδίσουν τους επίδοξους τζιχαντιστές να φύγουν για τη Συρία και το Ιράκ. Θα ισχύει για έναν μήνα και υπάρχει η δυνατότητα να ανανεωθεί, εφόσον το επίπεδο συναγερμού για τρομοκρατικές επιθέσεις παραμένει στο 3, στην τετράβαθμη κλίμακα που χρησιμοποιείται στο Βέλγιο.

Ο δήμαρχος της Αμβέρσας είχε ζητήσει αμέσως να σταλούν στρατιώτες στην πόλη, όπου ζει μια σημαντική κοινότητα ορθόδοξων Εβραίων (15.000-20.000 άνθρωποι). Σήμερα το πρωί οι πρώτοι στρατιώτες, με βαρύ οπλισμό, έκαναν την εμφάνισή τους στην εβραϊκή συνοικία της πόλης, όπως μετέδωσε η δημόσια φλαμανδική τηλεόραση VRT.Διαβάστε επίσης: Επιδημία τρόμου

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 17 Ιανουαρίου 2015, 22:58