Μετά από 36 χρόνια και αφού από το Ιράκ είχαν ασκηθεί συνεχείς υπομνήσεις, η αρχαία Μεσοποταμική πόλη της Βαβυλώνας χαρακτηρίστηκε τον Ιούλιο ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Αλλά αυτό μπορεί να σημαίνει ακόμη πιο σκληρή δουλειά για τη Βαγδάτη και την τοπική διοίκηση, οι οποίες τώρα πρέπει να εφαρμόσουν ολοκληρωμένο σχέδιο για τη διαχείριση και την προστασία του τόπου που ήταν έδρα διαδοχικών αυτοκρατοριών κάτω από κυβερνήτες όπως του Hammurabi και του Ναβουχοδονόσορα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Τώρα που η πόλη έχει συμπεριληφθεί στον κατάλογο της UNESCO, υπάρχουν πολλά βασικά έργα που πρέπει να πραγματοποιηθούν”, δήλωσε ο Qahtan al-Obaid, ο ιρακινός συντονιστής της διεθνούς πολιτιστικής οργάνωσης του ΟΗΕ και επικεφαλής της ομάδα που συνέταξε το αρχείο της Βαβυλώνας για την UNESCO.

Όπως είπε στην ιστοσελίδα Al-Monitor: «Το πιο σημαντικό είναι ότι πρέπει να τεκμηριώσουμε τη ζημιά των αρχαιολογικών χώρων και να αρχίσουμε την αποκατάσταση με  διεθνή συνεργασία».
«Η διασύνδεση της πόλης με ένα από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου – οι Κρεμαστά Κήποι – έχει επίσης εμπνεύσει την καλλιτεχνική, λαϊκή και θρησκευτική κουλτούρα σε παγκόσμια κλίμακα», αναφέρει ανακοίνωση της UNESCO για  την απόφαση μετά τη συνάντηση του ΟΗΕ στο Αζερμπαϊτζάν στις 5 Ιουλίου.

Η UNESCO προειδοποίησε επίσης ότι ο χώρος βρίσκεται σε “εξαιρετικά ευάλωτη κατάσταση” και έχει ανάγκη επείγουσας συντήρησης. «Πάσχει από ποικίλες απειλές, όπως παράνομες κατασκευές, απορρίμματα, βιομηχανική ρύπανση μικρής κλίμακας, αστικές καταπατήσεις και άλλους δυσμενείς περιβαλλοντικούς παράγοντες».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το 2015, το Βρετανικό Μουσείο προειδοποίησε ότι οι δυνάμεις συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ προκάλεσαν σοβαρή ζημιά στην αρχαία πόλη, λέγοντας ότι πέτρες πλακοστρώσεων των 2.600 ετών είχαν συνθλιβεί από τις ερπύστριες των τανκς.

Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης