Έπειτα από εκτενείς έρευνες, οι δυνάμεις ασφαλείας της Βρετανίας κατάφεραν να ταυτοποιήσουν τα στοιχεία του «τζιχαντιστή Τζον» του πιο γνωστού έως σήμερα εκτελεστή του Ισλαμικού Χαλιφάτου, μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ​Mohammed Emwazi είναι ο άνθρωπος που κρύβεται κάτω από τη μαύρη κουκούλα του «τζιχαντιστή Τζον», σύμφωνα με τις μυστικές υπηρεσίες της Βρετανίας

Το πραγματικό του όνομα είναι Mohammed Emwazi και ήταν κάτοικος του Δυτικού Λονδίνου, πριν ταξιδέψει στη Συρία και ενταχθεί στους κόλπους της σουνίτικης εξτρεμιστικής οργάνωσης που εδώ και περίπου έναν χρόνο έχει σκορπίσει τον τρόμο σε συριακά και ιρακινά εδάφη. Γεννήθηκε στο Κουβέιτ και μετακόμισε στο Ηνωμένο Βασίλειο σε ηλικία έξι ετών. Είναι 26 ετών ενώ έχει αποφοιτήσει από το τμήμα Πληροφορικής του Queen’s Park.

Ο «τζιχαντιστής Τζον» ήταν γνωστός των βρετανικών δυνάμεων Ασφαλείας και βρίσκεται πίσω από τη δολοφονία δυτικών ομήρων.

Έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή του σε video του Ισλαμικού Χαλιφάτου, όταν αποκεφάλισε τον Αμερικανό δημοσιογράφο Τζέιμς Φόλεϊ. Αργότερα, πρωταγωνίστησε και σε άλλα παρόμοια video, που απεικόνιζαν νέες θηριωδίες τζιχαντιστών, όπως οι αποκεφαλισμοί των Στίβεν Σοτλόφ (Αμερικανός δημοσιογράφος), Ντέιβιντ Χέινς (Βρετανός υπήκοος, μέλος ανθρωπιστικής οργάνωσης), Άλαν Χένινγκ (Βρετανός, οδηγός ταξί) και Αμπντούλ Ραχμάν Κέισινγκ (Αμερικανός υπήκοος, εργαζόμενος σε ανθρωπιστική οργάνωση). Φρικτό θάνατο στα χέρια του εκτελεστή βρήκαν και οι Ιάπωνες Κέντζι Γκότο και Χαρούνα Γιακάουα.

​Τον Αύγουστο του 2014, ο 23χρονος Βρετανός ράπερ Αμπντέλ Μαχέντ Αμπντέλ Μπάρι θεωρείτο ο Νο1 ύποπτος για να είναι αυτός ο «τζιχαντιστής Τζον»Ο «τζιχαντιστής Τζον» φέρεται να είχε σχέσεις με ύποπτο που το 2006 είχε ταξιδέψει στη Σομαλία και ο οποίος συνδέεται με δίκτυο χρηματοδότησης και παροχής βοήθειας στους μαχητές της εξτρεμιστικής οργάνωσης Αλ Σαμπάμπ στη Σομαλία. Τον Αύγουστο του 2014, σε δημοσιεύματα στον βρετανικό Τύπο υπήρχαν διάφορα ονόματα πιθανών υπόπτων που εξετάζονταν τότε από Βρετανούς και Αμερικανούς πράκτορες, με επικρατέστερο αυτό του Αμπντέλ Μαχέντ Αμπντέλ Μπάρι, ενός 23χρονου ράπερ από εύπορη οικογένεια του Λονδίνου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Emwazi αποτελεί τον Νο1 καταζητούμενο της σχετικής λίστας που συνέταξε πρόσφατα το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ. Ο αιμοδιψής τζιχαντιστής, όπως μεταδίδει το BBC, είχε ταυτοποιηθεί πρόσφατα από τις δυνάμεις ασφαλείας της Βρετανίας, ωστόσο η ταυτότητά του δεν είχε αποκαλυφθεί μέχρι σήμερα, διότι οι έρευνες βρίσκονταν σε εξέλιξη.

Ο «τζιχαντιστής Τζον» με δυτικούς ομήρους που αποκεφάλισε



Επιμέλεια: Μυρτώ Τσάβαλου – Μάριος Βελέντζας

Διαβάστε επίσης:


σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης