Δεσμεύσεις για την απελευθέρωση περισσότερων από 3.000 ανθρώπων, που κρατούνται σε διάφορες φυλακές της χώρας λόγω των πολιτικών τους πιστεύω, έδωσε η μεταβατική κυβέρνηση της Μιανμάρ (πρώην Βιρμανία), έναν μήνα πριν από την 25η Σύνοδο Κορυφής των χωρών της Nοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN).

Ο μεταβατικός πρόεδρος και πρώην στρατιωτικός της Μιανμάρ«Ο πρόεδρος Thein Sein (Θέιν Σέιν) έδωσε χάρη σε 3.073 φυλακισμένους για να υπάρξει ειρήνη και σταθερότητα καθώς και «κράτος δικαίου» επισημαίνεται σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του υπουργείου Ενημέρωσης. Τον Ιούλιο του 2013 ο επικεφαλής της μεταβατικής κυβέρνησης της ασιατικής χώρας -κατά τη διάρκεια περιοδείας του στην Ευρώπη- είχε δεσμευτεί να προχωρήσει στην απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων μέχρι τα τέλη του έτους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από τον Μάρτιο του 2011 όταν η μεταβατική κυβέρνηση αντικατέστησε το στρατιωτικό καθεστώς έχει υλοποιηθεί σειρά σημαντικών μεταρρυθμίσεων που σχετίζονται με την ελευθεροτυπία, το δικαίωμα του συνέρχεσθαι και συνεταιρίζεσθαι και διάφορες άλλες οικονομικές και κοινωνικές ελευθερίες. Ως αντάλλαγμα, χώρες της Δύσης απέσυραν οικονομικές κυρώσεις, που είχαν οδηγήσει στην απομόνωση τη Μιανμάρ, η οποία τα τελευταία χρόνια θεωρείται το «next best thing» των ξένων επενδύσεων.

Χάρτης με τα κράτη που απαρτίζουν την ASEANΣτη 25η Σύνοδο της ASEAN αναμένεται να δώσει το παρών και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Barack Obama, καθώς και ηγέτες χωρών της Δύσης, στο πλαίσιο των προσπαθειών ενίσχυσης των οικονομικών δεσμών με κράτη στη Νοτιοανατολική Ασία και της εύρεσης νέων αγορών. Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν πως οι διεργασίες στη συγκεκριμένη Σύνοδο θα είναι πολύ σημαντικές, καθώς σε εξέλιξη βρίσκεται η προσπάθεια της Ουάσινγκτον για τη συγκρότηση ενός «συνασπισμού» που θα αποτελέσει εμπόδιο στα σχέδια της Κίνας για ενίσχυση του γεωπολιτικού της ρόλου στην ευρύτερη περιοχή. Οι χώρες που απαρτίζουν την ΑSEAN είναι το Μπρουνέι, η Καμπότζη, η Ινδονησία, το Λάος, η Μαλαισία, οι Φιλιππίνες, η Σιγκαπούρη, η Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ.

Οι εργασίες θα πραγματοποιηθούν στην πρωτεύουσα της Μιανμάρ, Ναϊ Πι Τάου.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης