Τουλάχιστον 70 νεκροί σήμερα στη Συρία

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 31 Ιουλίου 2012, 19:50
Τουλάχιστον 70 νεκροί σήμερα στη Συρία
Τουλάχιστον 70 άνθρωποι σκοτώθηκαν μέχρι στιγμής σήμερα, στην πλειονότητά τους στο Χαλέπι της Συρίας, καθώς οι αντικαθεστωτικοί αντάρτες προέβαλαν σφοδρή αντίσταση στην τέταρτη ημέρα εφόδου των κυβερνητικών δυνάμεων οι οποίες πασχίζουν να ανακτήσουν τον έλεγχο της πόλης.

Τουλάχιστον 40 αστυνομικοί σκοτώθηκαν όταν αντάρτες επιτέθηκαν και κατέλαβαν δύο αστυνομικά τμήματα στο Χαλέπι, όπως ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, το οποίο εδρεύει στο Λονδίνο.

Κατά το Παρατηρητήριο, «εκατοντάδες αντάρτες επιτέθηκαν στα αστυνομικά τμήματα στις συνοικίες Σαλιχίν και στο Μπαμπ αλ Νάιραμπ και τουλάχιστον 40 αστυνομικοί σκοτώθηκαν στην διάρκεια των μαχών, που κράτησαν ώρες». Ο Αμπού Όμαρ αλ Χάλαμπι, ένας διοικητής δυνάμεων του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (ΕΣΣ) στο Χαλέπι, δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο πως αντάρτες κατάφεραν να πάρουν τον έλεγχο ενός σημαντικού φυλακίου στη συνοικία Σαλιχίν, αιχμαλωτίζοντας έναν ταξίαρχο και συλλαμβάνοντας δεκάδες στρατιώτες.

«Μεταφέρουμε τώρα τη μάχη προς το κέντρο της πόλης», είπε. Νωρίτερα, ο Χάλαμπι είχε αναφέρει πως αντάρτες επιτέθηκαν σε γραφεία του κυβερνώντος κόμματος Μπάαθ, ενός στρατιωτικού νοσοκομείου κι ενός στρατοδικείου.

Εντωμεταξύ, η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, Επίτροπος της ΕΕ αρμόδια για την Ανθρωπιστική Βοήθεια, προειδοποίησε ότι η ανθρωπιστική κρίση στη Συρία έχει αρχίσει να ομοιάζει με εκείνη στα τέλη της δεκαετίας του 1990.

«Η Συρία ολισθαίνει σε μιας μεγάλης κλίμακας ανθρωπιστική τραγωδία η οποία μας ξαναφέρνει τις φρικτές αναμνήσεις της πρώην Γιουγκοσλαβίας».

Η Γκεοργκίεβα κάλεσε τις κυβερνητικές δυνάμεις και τους αντάρτες «να λυπηθούν τους πολίτες που δεν συμμετέχουν σε μάχες, ειδικά τις γυναίκες και τα παιδιά», να εφαρμόζουν εκεχειρίες για ανθρωπιστικούς λόγους και να σταματήσουν να στοχοθετούν ιατρικές εγκαταστάσεις, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και ασθενοφόρα.

Παράλληλα, το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ανέφερε ότι στη Ντέιρ αλ Ζορ σκοτώθηκαν πάνω από 300 άνθρωποι τον Ιούλιο, στην πλειονότητά τους άμαχοι, εν μέσω της κλιμάκωσης των επιχειρήσεων του στρατού, ελεύθεροι σκοπευτές του οποίου φέρονται να «σκότωσαν γυναίκες και παιδιά». Από το 1,6 εκατ. κατοίκους της επαρχίας, οι 500.000 έχουν προσφύγει σε άλλες περιοχές της Συρίας, λόγω των συγκρούσεων και των βομβαρδισμών που διαρκούν πάνω από ένα μήνα.
Στη Γενεύη, η εκπρόσωπος της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Μελίσα Φλέμινγκ είπε ότι χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν «παγιδευμένοι» στο Χαλέπι, ενώ οι συγκρούσεις έχουν αναγκάσει «χιλιάδες κατατρομοκρατημένους κατοίκους να καταφύγουν σε σχολεία, τεμένη και δημόσια κτίρια» και χιλιάδες ακόμα να εγκαταλείψουν την πόλη. Σύμφωνα με όσα είχε πει την Κυριακή η Βάλερι Έϊμος του ΟΗΕ, πάνω από 200.000 κάτοικοι της πόλης την εγκατέλειψαν μέσα στο Σαββατοκύριακο. Η Έϊμος είχε επικαλεστεί εκτιμήσεις της Συριακής Αραβικής Ερυθράς Ημισελήνου.

Συνολικά η Αρμοστεία έχει καταγράψει πάνω από 129.000 Σύρους πρόσφυγες στο Ιράκ (12.000), στον Λίβανο και στην Ιορδανία (από 30.000), και στην Τουρκία (44.000). Ο αριθμός των Σύρων που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα όμως εκτιμάται ότι είναι πολύ υψηλότερος, με 150.000 να βρίσκονται μόνο στην Ιορδανία.


Επιμέλεια: Μυρτώ Τσάβαλου

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 31 Ιουλίου 2012, 23:25