Κρατικοί υπάλληλοι της τουρκικής υπηρεσίας δασών εισέβαλαν στη Μονή Μεταμόρφωσης Σωτήρος στη νήσο Χάλκη της Κωνσταντινούπολης, με σκοπό να εκδιώξουν τον φύλακα και να εγκατασταθούν στο χώρο, σύμφωνα με ομογενειακές πηγές.

Το Νοέμβριο του 2007 σημαντικό μέρος της μονής είχε κατεδαφιστεί από υπαλλήλους και μηχανές του Δασαρχείου και η υπόθεση είχε μεταφερθεί στα τουρκικά δικαστήρια. Η κινητοποίηση τότε του Οικουμενικού Πατριαρχείου είχε αποτρέψει την πλήρη καταστροφή και καταπάτηση. Εννέα χρόνια μετά οι τουρκικές υπηρεσίες φαίνεται ότι επανέρχονται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το μοναστήρι της Μεταμορφώσεως βρίσκεται στο λόφο απέναντι από τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, χρονολογείται από το πρώτο ήμισυ του 19ου αιώνα και είναι γνωστό και ως «Μακάριος» ή Σκήτη του Μακαρίου.

Πρόκειται για ένα από τέσσερα μοναστήρια που βρίσκονται στη Χάλκη, μεταξύ των οποίων και εκείνο της Αγίας Τριάδος εντός της Θεολογικής Σχολής. Στο ίδιο νησί και πολύ κοντά στη Σκήτη του Μακαρίου βρισκόταν και η ιστορική εκκλησία της Παναγίας (πιθανότατα του 14ου αιώνα), στον περίβολο της πρώην Ελληνικής Εμπορικής Σχολής και του Ορφανοτροφείου, που κατελήφθη τον προηγούμενο αιώνα από το τουρκικό πολεμικό ναυτικό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης