Τουρκία - Γερμανία: Καταδικάζουν τα επεισόδια στην Αίγυπτο

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 27 Ιουλίου 2013, 19:04
Τουρκία - Γερμανία: Καταδικάζουν τα επεισόδια στην Αίγυπτο
Το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας καταδίκασε το Σάββατο τα νέα επεισόδια βίας που σημειώθηκαν στην Αίγυπτο και τα οποία στοίχισαν τη ζωή σε δεκάδες υποστηρικτές του αποπεμφθέντος ισλαμιστή εκλεγμένου προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, ενώ απηύθυνε έκκληση να υπάρξει μια μεταβίβαση της εξουσίας «προς δημοκρατική κατεύθυνση».

«Καταδικάζουμε έντονα τα σοβαρά επεισόδια, τα οποία είναι απολύτως απαράδεκτα» ανέφερε σε ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ, προσθέτοντας: «Το να ανοίγουν [οι δυνάμεις ασφαλείας] πυρ εναντίον διαδηλωτών που εκφράζουν τη γνώμη τους και την πίστη τους στη δημοκρατία είναι μια κατάσταση που η ανθρώπινη συνείδηση δεν μπορεί να δεχθεί».

Η Τουρκία είναι η χώρα που έχει καταδικάσει εντονότερα από οποιαδήποτε άλλη την ανατροπή του Μόρσι, κάνοντας ρητώς λόγο για «πραξικόπημα».

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας δήλωσε σήμερα ότι ανησυχεί ιδιαίτερα για τα επεισόδια βίας στην Αίγυπτο.

Ο Βεστερβέλε είναι «πολύ ανήσυχος για τη βία κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, η οποία είχε αποτέλεσμα να υπάρξουν πολυάριθμοι νεκροί», και «καλεί τις αιγυπτιακές Αρχές να εγκρίνουν τις ειρηνικές διαδηλώσεις και να κάνουν τα πάντα για να αποφευχθούν και άλλα επεισόδια», ανέφερε το ΥΠΕΞ της Γερμανίας σε ανακοίνωσή του.

«Δεν είναι παρά μόνο με τον διάλογο, κι όχι με τη βία, που μπορεί να διαπλαστεί το μέλλον της Αιγύπτου» πρόσθεσε ο Βεστερβέλε, σύμφωνα με την ανακοίνωση αυτή της γερμανικής διπλωματίας.

Επιμέλεια: Χρύσα Λουγιάκη

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 27 Ιουλίου 2013, 19:04