Τουρκία - Υπόθεση Κασόγκι: Ο εισαγγελέας ζητεί τη σύλληψη δύο Σαουδαράβων αξιωματούχων

Τουρκία - Υπόθεση Κασόγκι: Ο εισαγγελέας ζητεί τη σύλληψη δύο Σαουδαράβων αξιωματούχων
Ο επικεφαλής εισαγγελέας της Κωνσταντινούπολης εξέδωσε εντάλματα σύλληψης εις βάρος ενός ανώτερου συμβούλου του ντε φάκτο ηγέτη της Σαουδικής Αραβίας, του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, και του υποδιευθυντή της υπηρεσίας πληροφοριών που κρίθηκαν ύποπτοι για τον σχεδιασμό και τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι, δήλωσαν σήμερα Τούρκοι αξιωματούχοι.

Η εισαγγελία κατέληξε ότι υπάρχουν «ισχυρές υποψίες» ότι ο Σαούντ αλ-Καχτάνι και ο στρατηγός Άχμεντ αλ-Ασίρι, οι οποίοι καθαιρέθηκαν τον Οκτώβριο, συγκαταλέγονται σε εκείνους που σχεδίασαν τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου στις 2 Οκτωβρίου στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με τους αξιωματούχους.

Η κίνηση αυτή ακολουθεί χθεσινές δηλώσεις Αμερικανών γερουσιαστών ότι είναι πιο σίγουροι από ποτέ πως ο πρίγκιπας διάδοχος ευθύνεται για τη δολοφονία. Τις δηλώσεις αυτές έκαναν μετά την ενημέρωση που είχαν από τη CIA για το ζήτημα.

Στις σφοδρότερες κατηγορίες που έχουν μέχρι σήμερα διατυπώσει τόσο Ρεπουμπλικανοί όσο και Δημοκρατικοί είπαν ότι εξακολουθούν να επιθυμούν την υιοθέτηση νομοθετικών μέτρων για τον τερματισμό της αμερικανικής στήριξης στον σαουδαραβικό συνασπισμό δυνάμεων που έχει εμπλακεί στον πόλεμο της Υεμένης, στέλνοντας έτσι το μήνυμα στο Ριάντ ότι η Ουάσινγκτον καταδικάζει τη δολοφονία.

Ωστόσο, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ορισμένοι βουλευτές του κόμματός του έχουν υποστηρίξει ότι η Ουάσινγκτον δεν θα πρέπει να προβεί σε καμία ενέργεια που θα έθετε σε κίνδυνο τη σχέση της με το Ριάντ, το οποίο θεωρείται σημαντικός σύμμαχος απέναντι στην απειλή του Ιράν στη Μέση Ανατολή.

«Η διεθνής κοινότητα φαίνεται να αμφισβητεί τη δέσμευση της Σαουδικής Αραβίας στη δίωξη αυτού του ειδεχθούς εγκλήματος. Με την έκδοση όλων των υπόπτων στην Τουρκία, όπου δολοφονήθηκε ο Κασόγκι και τεμαχίστηκε το πτώμα του, οι σαουδαραβικές Αρχές θα πρέπει να αντιμετωπίσουν αυτές τις ανησυχίες» είπε ο Τούρκος αξιωματούχος.

Την ίδια ώρα, το CNN έφερε στο φως μία σειρά από γραπτά μηνύματα του Τζαμάλ Κασόγκι, σε πολύ πιο σκληρή γλώσσα από εκείνη που χρησιμοποιούσε στη στήλη του στη «Washington Post», και κυρίως ένα σχέδιο οργάνωσης ενός κινήματος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενάντια στον απολυταρχισμό του Σαουδάραβα πρίγκιπα.

Για τη δολοφονία του Κασόγκι, όπως αρχικά αποκάλυψαν οι τουρκικές Αρχές και στη συνέχεια αναγκάστηκε να παραδεχτεί το Ριάντ, ταξίδεψε 15μελές εκτελεστικό απόσπασμα από τη Σαουδική Αραβία, το οποίο φέρεται να τεμάχισε το πτώμα του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 5 Δεκεμβρίου 2018, 11:52