Το τουρκικό Κοινοβούλιο ψήφισε χθες Πέμπτη, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, νόμο που ενισχύει την προστασία των γυναικών από την ενδοοικογενειακή βία, ανακοίνωσε σήμερα κοινοβουλευτική πηγή.

Ο νέος νόμος, ο οποίος υιοθετήθηκε ομόφωνα από τους βουλευτές που ήταν παρόντες στη συνεδρίαση, προβλέπει τη δημιουργία ειδικών κέντρων σε πολλές πόλεις και δωρεάν ιατρική βοήθεια στα θύματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ό,τι αφορά στο νομικό πλαίσιο, δίνεται η δυνατότητα σε δικαστή να εκδώσει διαταγή προστασίας (μιας γυναίκας) χωρίς προηγουμένως να ζητήσει αποδείξεις για άσκηση βίας και να διευκολύνει τη δημιουργία ζώνης προστασίας για τα θύματα.

Η ενδοοικογενειακή βία πλήττει το 39% των γυναικών στην Τουρκία, σύμφωνα με έκθεση του 2011 των Ηνωμένων Εθνών, και ειδικότερα οι γυναίκες είναι θύματα «εγκλημάτων τιμής» που καταγράφονται κυρίως στα νοτιανατολικά της χώρας.

Ωστόσο, πολλές φεμινιστικές οργανώσεις επέκριναν το κείμενο του νόμου που περιορίζεται μόνο στη νομική πλευρά του προβλήματος, χωρίς να προωθεί την εκπαίδευση και την ευαισθητοποίηση της τουρκικής κοινωνίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Λίγες ώρες πριν από την ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο, ένα άνδρας σε προάστιο της Κωνσταντινούπολης σκότωσε γυναίκα συγγενή του, επειδή αυτή εγκατέλειψε το σπίτι της μετά τον καβγά που είχε με τον σύζυγό της, γράφουν σήμερα οι τουρκικές εφημερίδες.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε σήμερα στην εφημερίδα «Milliyet», στην Τουρκία εργάζεται μόνο το 16% των γυναικών.

Επιμέλεια: Κωνσταντίνα Παπατσάκωνα

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης