Συγκρούσεις μεταξύ Κούρδων και τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας προκάλεσαν τον τραυματισμό 15 ανθρώπων, ο ένας από τους οποίους έχει τραυματισθεί σοβαρά, σήμερα στο Μπατμάν (Νοτιοανατολική Τουρκία), με την ευκαιρία των εορτασμών του Κουρδικού Νέου Έτους (Νεβρόζ) εκτός των ημερομηνιών που έχουν εγκριθεί από την Άγκυρα, έγινε γνωστό από πηγή της τοπικής αστυνομίας.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι αψήφησαν τις απαγορεύσεις των Αρχών και διαδήλωσαν σε κεντρική συνοικία του Μπατμάν, προκαλώντας μια βίαιη απάντηση από τις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας, οι οποίες χρησιμοποίησαν εκτοξευτήρες νερού και δακρυγόνα, διευκρίνισε η πηγή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι διαδηλωτές έριξαν πέτρες και επιτέθηκαν στις αστυνομικές δυνάμεις με ξύλα.

Οι διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα υπέρ του φυλακισμένου κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτζαλάν, ιστορικού αρχηγού του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), που διεξάγει από το 1984 ένοπλο αγώνα εναντίον των δυνάμεων της Άγκυρας.

Οι εορτασμοί του Νεβρόζ, που συμπίπτουν με την έλευση της άνοιξης, αποτελούν ευκαιρία για την κουρδική κοινότητα να διεκδικήσει περισσότερα δικαιώματα και να εκφράσει την υποστήριξή της προς το PKK.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Φέτος οι Αρχές απέρριψαν τα αιτήματα του κύριου φιλοκουρδικού κόμματος, του BDP (Κόμμα της Δημοκρατίας και της Ειρήνης), που επιθυμούσε να οργανώσει τους εορτασμούς την Κυριακή, και όρισαν την Τετάρτη 21 Μαρτίου ως μοναδική ημερομηνία κατά την οποία μπορούν να πραγματοποιηθούν οι γιορτές αυτές.

Επιμέλεια: Xρήστος Μαζάνης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης